Откриха най-древната жертва на ритуално обезглавяване

6105
Откриха най-древната жертва на ритуално обезглавяване

Следи от ритуална екзекуция чрез отсичане на глава са открили учените в скалната пещера Лапа ду Санто (Централна Бразилия). Този обред е практикуван от древните жители на континента – първобитните ловци-събирачи, живели в региона преде около 9000 години, пише PLoS One.

Според антрополозите в пещерата Лапа ду Санто хората са живели преди поне 12 000 години. През 2007 г. при разкопки учените се натъкнали на гроб (фрагмент от череп, челюст, шест шийни прешлена и отрязани ръце). Гробът датирал от седмо хилядолетие пр.н.е. Учените обърнали внимание, че костите на отрязаните ръце били поставени сякаш на лицето на покойника, а на челюстта и шийните прешлени се виждали следи от удари.

Откриха останки от маймуна на 1,3 млн. години

Учените са открили останки от древна маймуна на територията на Доминиканската република. Според изчисленията на изследователите възрас...

Като сравнили костите от гроба с останки от други обитатели на пещерата, антрополозите стигнали до извода, че покойният по-скоро е бил член на местното племе, а не чужд. Това, а също положението на останките, накарало авторите на изследването да предположат, че човекът е бил екзекутиран в специален ритуал, а не просто като взет в плен враг.

Ако хипотезата на учените се потвърди, то останките от Лапа ду Санто ще се окажат свидетелство на най-древното обезглавяване в Новия свят и ще потвърдят наличието на сложни погребални ритуали сред палеоиндианците.

В началото на XXI век в Лапа ду Санто са открити най-древните останки на Homo sapiens в Южна Америка, както и образци от скални рисунки с изображение на гигантски фалос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно