Откриха причинителя на множествената склероза?

16775
Откриха причинителя на множествената склероза?
Снимка: iStock

Неврофизиолози получиха първите еднозначни свидетелства за това, че множествената склероза се развива заради проникването на вируса Епщайн-Бар*  в човешкия мозък. Изследването е публикувано в сп. Science.

"Много години изучаваме тази хипотеза, но едва сега успяхме да покажем еднозначно, че заразяването с вируса на Епщайн-Бар води до множествена склероза. Това означава, че болестта може да се предотврати, ако хората се защитят от инфекцията. По-нататъшното му изучаване ще позволи да се създаде лекарство срещу множествена склероза.", коментира един от авторите на изследването професорът от Харвардския университет Алберто Ашерио.

Множествената склероза е автоиумнно заболяване, при което клетките на имунната система започват да атакуват обвивката на нервните влакна, т.нар. миелин. В резултат на това нервите започват да предават по-лошо сигнала, което първоначално води до леко изтръпване на крайниците, а при прогресиране на болестта може да доведе до парализа, ослепяване и смърт. Причините за развитието засега са неизвестни. 

Ашерио и колегите му вече няколко години работят върху хипотезата, че заболелите от множествена склероза наскоро са преживели вирусна инфекция. В тази роля най-често се разглежда вирусът Епщайн-Бар, който е способен да проникне в невроните и клетките на имунната система. 

Произход на заболяването

За разлика от много други вируси този на Епщайн-Бар не убива заразените клетки, а нарушава тяхната жизнеспособност. Според учените тези нарушения водят до развитието на много болести с неизвестен произход, в това число Синдромът на хроничната умора, мононуклеоза и множествена склероза. 

Ашерио и колегите му проверяват това твърдение, анализирайки данните на повече от 10 млн. души, които са служили в армията на САЩ в последните десетилетия. Всички те редовно са давали кръвни анализи, което позволило на учените да установят колко често са се заразявали с вируса Епщайн-Бар и започвали да изпитват трудности с контрола на крайниците си.

Оказало се, че след като един или друг доброволец се заразявал с вируса Епщайн-Бар вероятността от развитието на множествена склероза нараствала 32 пъти. 

Предстоят допълнителни изследвания и опити върху животни, които да разкрият на учените повече за механизма на развитие на болестта и да разберат как може тя да бъде предотвратена. 

*Вирусът на Епщайн-Бар (Human herpesvirus 4, HHV-4) е вирус от групата на херпесните вируси. Счита се, че при повече от 90% от хората има данни (антитела) за преживяна инфекция. При първата среща с този вирус се развива инфекциозна мононуклеоза, която протича с генерализирана лимфонодулопатия, промени в гърлото и кръвната картина. Обикновено след седмия ден на болестта се появява левкоцитоза и типичните вирусни клетки. Предава се лесно чрез слюнката, поради което е наречена болест на целувката (проучвания при американските колежани). Обикновено инфекцията е самоограничаваща се и не хронифицира при имунокомпетентни. Реактивирането ѝ може да стане в условията на имунен дефицит (вроден или придобит, например СПИН).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com