Отсега нататък планетата Земя тежи шест ронаграма

7342
Отсега нататък планетата Земя тежи шест ронаграма
Снимка: iStock

През последните 30 години Международната система от единици не е променяна, но сега, изправени пред нарастващо количество данни за най-големите и най-малките обекти във Вселената, учените са въвели нови представки (префикси): рона-, кета-, ронто- и кекто-.

На 27-ата генерална конференция по мерки и теглилки, събрала се във Версайския дворец, западно от Париж, учени и правителствени представители от цял ​​свят гласуваха въвеждане на нови метрични представки в Международната система от единици (SI), които се добавят към вече познатите кило-, мили- и т.н.

Nature

Нововъведението ще улесни обозначаването на твърде големи или твърде малки величини. Например, макар че в SI основната единица за измерване на дължина е метърът, е неудобно да се измерва разстоянието между далечни градове в метри без добавянето на кило- към тях. В резултат на това към SI редовно се добавят нови представки, а последната такава актуализация е гласувана през 1991 г., когато за първи път се появява понятието йотаметър – единица с 24 нули.

Но с натрупването на данни дори йотаметрите и йотаграмите се оказали недостатъчни, за да опишат света около нас. Сега те се заменят с нови представки: рона- и кета- за големи единици и ронто- и кекто- за малки. Така например приблизителното тегло на Земята може да бъде записано като 6 с 27 нули или просто шест ронаграма, а теглото на Юпитер – като два кетаграма или като 2 с 30 нули.

Много малки единици също са получили своите представки: кекто- вече ще означава 30 нули след десетичната запетая (например бит информация в мобилен телефон тежи 20 кектограма), а електронът вече тежи един ронтограм, или 0,000000000000000000000000001 грама. Новите единици не само ще улеснят писането на много големи или много малки стойности, но и ще заменят неофициалните префикси. Така рона- ще замени бронто-, например бронтобайт (старото име не е запазено поради факта, че буквата „b“ в SI вече е заета).

Както съобщава Ричард Браун, ръководител на метрологията в Националната физическа лаборатория на Великобритания, новите мерни единици трябва да отговарят на нуждите на научната общност поне през следващите 20 – 25 години. И тогава, няма съмнение, ще са необходими нови представки в Международната система единици.

ОЩЕ: Високосната секунда преживява последните си дни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com