Параклис в Париж крие останки на гилотинирани от Френската революция

11970
Параклис в Париж крие останки на гилотинирани от Френската революция

Останките на хора, екзекутирани по време на Френската революция, са открити в стените на „Параклиса на покаянието“, разположен в VIII окръг на Париж. Управниците на параклиса стигнаха до това заключение след задълбочен анализ на исторически документи и проверка на тази теория с помощта на специално оборудване.

"Досега параклисът се смяташе само за монумент, издигнат в памет на кралското семейство. И едва наскоро открихме, че той е и некропол на Революцията", заяви управителят на параклиса Емерих Пениге дьо Стуц в интервю за „Льо Паризиен“, цитирано от БГНЕС.

Параклисът е издигнат през 1826 г. на мястото на гробището „Мадлен“, където френски благородници, между които Луи XVI и Мария Антоанета, са екзекутирани на гилотината. При Луи XVIII останките на кралската двойка са пренесени в базиликата „Сен Дени“, докато съдбата на останалите досега беше известна. Смяташе се, че те са погребани в катакомбите в близост до XIV окръг, както е посочено на специална табела от 1844 година.

Потвърждение на предположението, че останките все още са в района на параклиса Стуц намерил в бележките на Луи XVIII, който разпоредил "земята, напоена с кръвта на жертвите, да приюти строителна площадка". Той обърнал внимание и на странното разположение на стените между редовете от колони, като по плановете от 1853 г. те дори били маркирани с черно.

Управителят решил да потвърди теорията си на практика, но без разрешението на Центъра за национални паметници (CMN) той не можел да започне пълноценни археологически проучвания и се съмнявал, че ще му бъде разрешено да разбие стените. После се обърнал за помощ към антрополога и криминалиста Филип Шарлие, който предложил да се огледа вътре в стените през малка дупка с помощта на миниатюрна камера. През юли 2018 г. ги очаквала съкровена находка: на екрана се появил фрагмент от бедрена кост.

„Плаках, когато ме увериха, че това са човешки останки“, споделя Пениге дьо Стуц.

Епидемия, бунтове, репресии: 200 години по-късно историята се повтаря

Всичко ново е добре забравено старо - тази мисъл важи дори днес за настоящата пандемия от коронавирус. Френската журналистка Титиу Льок...

След това пробили още няколко дупки и извършили подобни проверки. Те успели да разберат, че „в долния параклис има четири предмета - по всяка вероятност дървени кутии с кости, покрити с кожа“. Въз основа на резултатите от изследванията, Стуц подготвил доклад до 10 септември 2018 г., в който подробно описал констатациите. Той обаче не оповестил откритието си и не започнал мащабна работа заради протестите на „жълтите жилетки“ в края на 2019 г.

Новите изследвания трябва да започнат през 2021 година.Стуц добави, че може да се наложи да се прибегне до частично разрушаване на конструкциите.

Според изследователя обаче няма да се прави ДНК анализ. Пениге дьо Стуц подчерта, че няма да нарушава завета на Луи XVIII: „Единство и забрава“.

Вестникът твърди, че общо стените на параклиса могат да съдържат останките на около 500 души, осъдени на смърт по време на Революцията. Нещо повече, това са както представители на благородството, така и редица революционни фигури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com