Прародителят на хората и маймуните е бил изправен (ВИДЕО)

23433
Прародителят на хората и маймуните е бил изправен (ВИДЕО)

Наблюдения на това, как шимпанзето се придвижва на два крака и се върти по време на ходене, сочат, че нашият общ прародител с тези маймуни може да е бил изправен примат, твърдят антрополози в статия, публикувана в сп. Nature Communications.

Днес повечето учени смятат, че човекът е преминал към изправено положение преди около 2-3 милиона години, когато се появили първите представители на рода Homo и последните австралопитеци от рода на Люси и автралопитеците седиба. Но от друга страна, това е и свидетелство, че подобен навик може да е бил характерен и за общия прародител на шимпанзето и човека.

Неизвестен човешки прародител е открит в Южна Африка

В южноафриканска пещера учените са открили 15 скелета, принадлежали на човекоподобни същества, които са живели на нашата планета преди ...

Например анатомията на ардипитека и това, че саваните са започнали да се появяват преди 6 милиона години, говорят, че общият прародител на човека и шимпанзето повече е приличал на нас, отколкото на типична маймуна. В полза на това свидетелства и фактът, че палеонтолозите смятат нашите анатомични черти за по-малко специализирани и развити, отколкото при всички останали развити примати.

Такава хипотеза се отхвърля от редица антрополози, които смятат, че ардипитеците са приличали повече на маймуни. Нейтън Томпсън от университета Стоуни Брук в Ню Йорк (САЩ) и колегите му установили, че тези съмнения едва ли са оправдани, като проследили как се движи шимпанзето по време на ходене на два крака.

Както обясняват Томпсън и колегите му, те на първо място се интересували колко подвижно и гъвкаво е тялото на маймуните. Противниците на теорията за изправен прародител смятат, че приматите и прочие четириноги притежават достатъчно твърдо и слабоподвижно тяло, чиито части почти не се движат една спрямо друга.

Наблюдения на шимпанзета и доброволци показали, че маймуните почти толкова активно движат таза и гръдния си кош, както и хората, независимо от радикално различната анатомия на тялото. Както и доброволците, техният таз и гръден кош се завъртали в различни посоки в моментите, когато маймуната трябвало да неутрализира въртеливите движения, възникващи при докосване на пода.

Двулик Янус от Сибир претендира за прародител на човека

Когато палеонтолозите сравнили останките от рибата Janusiscus schultzei от платото Путорана, с други риби от девонския и силурския пери...

За разлика от човека, тези движения се угасявали едва частично и приматите трябвало да прилагат допълнителни усилия, за да ходят по права линия. И все пак тази особеност от тяхната анатомия и маниерите на ходене икономисвали силите им, което говори за известна приспособеност към изправено ходене.

Сходният характер на завъртането на гръдния кош и бедрата при ходене при човека и шимпанзето говори, че нашият общ прародител може да е притежавал подобни черти. Това говори в полза на твърдението, че той е бил изправен и не се е придвижвал върху кокалчетата на пръстите, както съвременните хоминиди.

От друга страна, учените подчертават, че подобен извод може да бъде направен само ако бъдат открити останки от таза на най-древните хоминиди, предшестващи разделението между шимпанзето и човека, допълва РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com