Пречки пред бъдещите ваксини - какви са те

4012
Пречки пред бъдещите ваксини - какви са те
Снимка: iStock/Guliver

Обещаващите новини за разработването на ефективни ваксини взривиха фондовите пазари наскоро, сякаш войната с коронавируса е почти спечелена, но по-трезвите наблюдатели могат ясно да видят редица трудности, които остават латентни, пише Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Въпреки трите ваксини, които се гордеят с 95% ефективност и оптимизъм за бъдещото президентство на Джо Байдън, броят на заразените продължава мрачния си поход нагоре, като броят на потвърдените случаи в световен мащаб достига 63 милиона и повече от 1,43 милиона смъртни случая.

"Оптимистичното пристрастие може да бъде както благословия, така и риск. Трябва да сте едновременно щастливи и предпазливи, ако сте темпераментно оптимисти", предупреди икономистът с Нобелова награда Даниел Канеман в бестселъра си "Мисли бързо, мисли бавно".

Тези думи изглеждат идеални за разбиране на мисленето на инвеститорите, които се държат така, сякаш пандемията е приключила, увеличавайки апетита за бързане за придобиване на рискови активи.

Но в действителност вирусът все още е тук и има още дълъг път, за да го победим.

Неотдавнашно проучване на свързаните с ваксините предизвикателства, публикувано от портала на Центъра за изследване на икономическата политика, показва, че от производството и разпространението до съмненията за безопасността на ваксините COVID-19 има няколко опасения. Проучването се занимава с това, което би могло да се нарече слон в стаята - колебливостта, която много хора може да имат относно това да се ваксинират.

Учени смятат, че тестовете за антитела ще попречат на ваксинацията срещу COVID-19

Участниците в опитите на ваксината срещу COVID-19 не трябва да правят самостоятелно тест за антитела и ако това се случи, да не докладв...

Позовавайки се на проучване на Pew Research Center от 10 000 американци през септември, проучването показва, че около 51% от хората казват, че определено или вероятно ще се ваксинират. А в по-скорошно проучване хората, които биха се ваксинирали, са само 21%, една пета от общия брой, което е сериозно предупреждение.

"Ако приемането е толкова ограничено, чудодейното излекуване може да не е изцяло излекуване", подчертава изследването, което обяснява как 95% от населението трябва да бъде ваксинирано, за да се развие имунитет срещу вируса.

„Делът на населението, което трябва да бъде ваксинирано, за да се предотврати разпространението на болестта от заразените, зависи не само от свойствата на вируса, разбира се, но и от поведението като носене на маски и социално дистанциране“, отбелязва изследването.

Що се отнася до решаването на опасения за безопасността, изследването призова експертите по обществено здраве да помогнат за насърчаване приемането на ваксини, като изпращат последователни съобщения за рисковете.

Учените също така отбелязват, че скептицизмът към ваксините може да бъде специфичен за COVID-19.

Moderna иска разрешение за ваксината си срещу COVID-19 в САЩ и Европа

Американската компания Moderna заяви, че днес ще подаде искания за разрешение на своята ваксина за COVID-19 в Съединените щати и Европа...

„Посланието на определени политици, че COVID-19 не е сериозна заплаха за здравето и в някои случаи, поставяйки под въпрос дали заплахата съществува, може да накара хората, които подкрепят другите им политики, да се замислят дали е необходима ваксина или дали тя е ефективна“, отбеляза Pew Research, подчертавайки безотговорните политици, които наистина помагат за оцеляването на вируса.

Друго голямо препятствие вероятно ще бъде процесът на разпространение на ваксини, който се очаква да бъде доста предизвикателен, особено за ваксини, които изискват съхранение при изключително ниски температури.

Според Амеш Адаля, главен изследовател в Центъра за здравна сигурност на Института „Джон Хопкинс“, много части на света могат да получат алтернативни ваксини като версията на AstraZeneca, която не изисква такова съхранение в хладилник.

Изследователят подчерта, че разпространението ще бъде важна задача за общественото здраве, независимо от ваксината, избрана за дадена държава: "Държавите ще трябва да бъдат много прозрачни с народа си, що се отнася до рисковете и ползите от ваксината. Те също така ще трябва да формулират кой ще получи ваксината първи и как е определена тази приоритизация."

Експертите също така изчисляват, че за транспортиране на всеки 10 милиарда дози ще са необходими 15 000 полета и 15 милиона преносими хладилници, което е друга значителна пречка. А цената на ваксините е друга голяма пречка, която очаква правителствата.

Какъв е планът за ваксинация срещу COVID-19 на Великобритания?

Великобритания се готви за безпрецедентна кампания по ваксиниране срещу коронавирус, която да започне още през втората седмица на декем...

AstraZeneca и Оксфорд обещаха да разрешат достъпна ваксина по време на пандемията и също така да я запазят "на себестойност" за пост-пандемичните страни с ниски и средни доходи за бъдещи огнища.

Що се отнася до „Pfizer“ и „Moderna“, нито един от двата концерна не е давал такива обещания, докато пандемията приключи.

Някои богати държави като САЩ и Великобритания са поръчали милиони дози от тези три кандидат-ваксини и потенциално биха могли да ваксинират повече от общата им популация. Според Глобалния здравен иновационен център на Дюк отделни държави и ЕС вече са поръчали 2,8 милиарда дози от тези потенциални ваксини. Тази предварителна поръчка всъщност е помогнала за разработването на тези обещаващи ваксини, но в същото време съществува опасението, че това ще доведе до неравномерно разпределение.

Според някои математически модели, ако богатите страни купят всички първи налични ваксини, пандемията ще убие повече хора, отколкото ако тези ваксини са разпределени равномерно по целия свят.

След добрия ноември за световните борси, благодарение на добрите новини за разработването на ваксини, като се имат предвид тези големи препятствия, изглежда, че разумните инвеститори трябва да останат „реални оптимисти“ в обозримо бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно