Пробив: Изобретиха маски, които убиват COVID-19

6773
Пробив: Изобретиха маски, които убиват COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Канадска фирма изобрети маски за лице, които убиват новия коронавирус за броени минути. От Университета в Торонто потвърждават, че маската неутрализира 99% от коронавирусите. И в Германия, и в Израел говорят за пробив, отбелязва изданието Deutsche Welle.

Новият коронавирус се предава най-вече по въздуха - чрез капчици и аерозолни частици, които се отделят при кашляне, кихане и говорене. Затова носенето на предпазна маска за лице е препоръчително не само в здравните заведения, а и в магазините, градския транспорт и на други места, където се наблюдава струпване на повече хора.

Изследвания от различни страни потвърдиха през последните месеци, че носенето на предпазна маска е спасило милиони от заразяване, а вероятно и хиляди хора от преждевременна смърт.

За броени минути

Израел затваря спортните зали и ресторантите

Израелското правителство реши да затвори спортните зали и фитнес центровете на 17 юли. Властите също така разрешиха на ресторантите да ...

Сега обаче бяха изобретени маски, които не само предпазват от предаване на заразата, но и могат да неутрализират вируса, посочват редица германски медии. Няколко фирми представиха тези дни своите маски, които убиват вируса за броени минути.

Канадската фирма I3 Biomedical обяви, че е произвела маска за лице, която бързо убива коронавирусите. Щом Sars-CoV-2 докосне повърхността на предпазната маска, бива неутрализиран. Екип учени от Университета в Торонто потвърждават, че повърхността на маската Triomed Active убива над 99% от коронавирусите. "И то само в рамките на няколко минути", се казва в прессъобщение на университета. Това е "благословия" за работещите в здравния сектор, казват учените. Според експерти от Хонконг, коронавирусът се задържа до седем дни на повърхността на обикновените хирургически маски.

Канадците обаче не са единствените, стигнали до този пробив. И учени от Техническия университет в Аахен, Германия, са изобретили съвместно със свои колеги от Свободния университет в Берлин маска за лице, която убива вирусите.

Те използват текстилни материали на швейцарската фирма Livinguard. За тези маски се казва, че в рамките на няколко часа могат да убият дори 99,9% от вирусите, докоснали се до повърхността им.

"Материалите, от които са изработени тези маски, деактивират вирусите", казва Уве Рьослев от Свободния университет в Берлин.

САЩ: Пада визовата забрана за чуждестранни студенти от Европа

Държавният департамент на САЩ потвърди, че чуждестранните студенти от Европа са освободени от забраната за пътуване, наложена от админи...

Принципът на неутрализиране изглежда така: повърхността на маските е със силен положителен заряд. Щом вирусите с тяхната отрицателно заредена обвивка докоснат маската, те се залепват и малко по-късно се разграждат. Разрушените обвивки на вирусните частици губят свойствата си, падат от маската или могат да бъдат отстранени с вода.

Принцип, познат от природата

"Този принцип съществува и в природата: биомолекулите с положителен заряд могат да убиват вируси, бактерии и дори туморни клетки", казва експертът по инфекциозни заболявания Томас Якобс пред германската телевизия N-tv. Той обяснява, че и клетките на имунната система имат подобни молекули, които убиват причинителите на болести. "Положителният заряд на тези молекули убива негативно заредената мембрана, която е нужна на вируса, за да оцелее".

Маските, използващи технологията Livinguard са изработени на метална основа. Според учените, те са абсолютно безвредни за кожата и белите дробове. Могат да бъдат носени до 200 пъти, уверяват учените от Берлин и Аахен.

И фирма Argaman Technologies със седалище в Израел произвежда подобни маски. Компанията залага на елемента мед, който придава на текстилния материал положителен заряд. Маските би трябвало скоро да бъдат пуснати и на пазара в Германия. Фирмата обаче подчертава, че все още не е провела изследвания с коронавируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com