Проучване от Израел: Антителата при ваксината срещу коронавирус на Pfizer намаляват доста след 6 месеца

17436
Проучване от Израел: Антителата при ваксината срещу коронавирус на Pfizer намаляват доста след 6 месеца
Снимка: Getty Images/Guliver

Шест месеца след поставяне на втората доза на антикоронавирусната ваксина „Комирнати” на Pfizer/BioNTech и вируснеутрализиращите, и IgG антитела (IgG е най-често срещаният тип антитела и са сигурен знак за прекарана инфекция). Това сочи ново проучване от Израел, публикувано в The New Endgland Journal of Medicine.

В проучването са наблюдавани 4868 души медицински персонал в Израел, като 3808 от тях влизат в линеарния модел на изследването, а наблюденията са правени в периода 19 декември, 2020 година – 9 юли, 2021 година. По време на изследването, 20 от тези изцяло ваксинирани хора са се заразили с COVID-19 (доказано с PCR тест), а 5 са с позитивен антигенен тест.

Проф. Илко Гетов: Заради ниските нива на ваксиниране България попада в забранителните списъци за пътуване

„Заради ескалацията на антиваксърските настроения и невярата в съвременната наука у нас ще настъпи самоизолация на българите, тъй...

Резултатите – 1269 души са обособени в група, при която са правени тестове за вируснеутрализиращи антитела. Пикът т.е. достигането на най-голям брой антитела е наблюдавано в периода от ден 4 до ден 30 след втората доза ваксина. Спадът на вируснеутрализиращите антитела за 6 месеца е 4,6 пъти спрямо пика.

Заключенията: Оказва се, че IgG антителата намаляват с равномерна скорост, докато вируснеутрализиращите се понижават по-бързо през първите 3 месеца след втората доза ваксина, а след това понижението е относително по-бавно.

Освен това – 6 месеца след втората доза вируснеутрализиращите антитела намаляват повече при мъжете, отколкото при жените, намаляват повече при хората над 65 години, отколкото в групата между 18 и 45 години и намаляват повече при хората с проблеми с имунната система (имуносупресирани), отколкото при тези, които нямат такива проблеми. Всъщност, според изследването 6 месеца след втората доза ваксина, имунитетът да бъде спрян вирусът при принципно млади здрави жени пада с 2,5%, при същата категория, но мъже - 4%, при жени над 65 години процентът на спад вече е 6 на сто, а при мъже - 15 на сто. Но ако си имунокомпроментиран и си жена под 45 години, процентът на спад вече е 18 на сто, а ако си мъж - 24 на сто. Ако пък си и над 65 години и си жена, процентът е 30 на сто, ако си мъж - 50 на сто.

Интересен момент е, че при хората с повече килограми имунитетът издържа по-дълго.

Друг аспект от заключенията – спадът на вируснеутрализиращите и на IgG антителата е в много по-малка степен за период от 8 до 10 месеца при преболедували! Предвид натрупващите се данни и от други проучвания, изглежда имунитетът при преболедували "изветрява", отколкото при непреболедували, но ваксинирани с две дози на ваксината на Pfizer, гласи заключение на учените. (бел. ред. - точният текст на английски език в проучването гласи следното: "Several studies on the durability of humoral response in persons who have recovered from SARS-CoV-2 infection showed that both IgG and neutralizing antibody levels decrease only modestly at 8 to 10 months after the infection. This striking difference in antibody kinetics between convalescent persons and vaccinated persons may be the reason for the substantially lower incidence of breakthrough infection among previously infected persons than among vaccinated persons. Overall, the accumulating evidence from our study and others shows that long-term humoral response and vaccine effectiveness in previously infected persons were superior to that in recipients of two doses of vaccine")

Лекари от Карлово отказват трета доза ваксина, опасяват се от срока на годност

Лекари и стоматолози в Карлово отказват да си поставят трета доза на ваксината "Пфайзер", тъй като в момента при тях се предлага само о...

И най-важното – при ваксини като тези срещу шарка например, спадът на неутрализиращите антитела е между 5% и 10% годишно спрямо пика. В случая с "Комирнати" спадът идва след няколко месеца и той е много по-голям.

Във Фейсбук профила си Георги Маринов, който е част от департамента по генетика на Станфордския университет, коментира в по-широк аспект темата, отново застъпвайки позицията си, че ваксиналният имунитет много бързо "изветрява" (бел. ред - за пълно разбиране и информираност на тезата на г-н Маринов МОЛИМ да бъде прочетена цялата му публикация във Фейсбук, която е приложена най-долу). "(...)  в Израел правилата са такива, каквито са в момента, а навсякъде по света който може и знае за какво става въпрос, гледа да си сложи трета доза. Трагедията обаче е, че повечето хора не знаят за какво става дума."

"Проблемът обаче е, че и на децата е ясно, че най-ефективният начин да се срине доверието във ваксините е хората да почнат да виждат как ваксинираните им роднини и познати почват да се гътат с тежък COVID след като са били убеждавани нон-стоп колко перфектни са ваксините.

После как ще се постигне високо покритие с трети, четвърти, пети, десети, двадесети и т.н. дози при това положение?

Болници отказат трансплантации на неваксинирани пациенти в САЩ

Болниците в американския щат Колорадо вече отказват да правят трансплантации на пациенти, които не са ваксинирани срещу коронавирус. Сп...

А това само е практическият проблем.

Моралният е, че всяка една инвалидизация и смърт при ваксинирани хора, които са си помислили, че са защитени и са спрели да се пазят и са се "върнали към 2019 г.'' следва да лежи на съвестта на хората, излъгали ги, че защитата има е трайна и надеждна.

Циничното обяснение, което най-вероятно е и по-близо до истината е, че здравните власти и видни експерти, които лъжат обществото, че ваксинацията сама по себе си ще е решение на проблема с пандемията, просто обслужват, ако и може би несъзнателно, същите частни интереси, благодарение на чието огромно влияние вече 15-20 милиона човека по света си заминаха от COVID. В рамките на тази схема ваксинацията е извинението, което се използва политически за пълната абдикация от контрол върху заразата. Посланието е "Има ваксини, връщайте са присъствено на работа и на училище''. За да мине това послание и да не се възприеме като най-гигантския геноциден акт в човешката история, който то реално е, популацията трябва да вярва искрено, че ваксините са високоефективни. Дори и да не са. И тук зловещата си роля изиграват някога уважаваните и реномирани здравни инситутции и експерти, които облъчват световната общественост с подвеждащи "факти'' и дезинформация, съзнателно или не.

Neue Zürcher Zeitung: Когато ваксинираните са неваксинирани - как се стигна до този парадокс

Ваксинирането прави пребиваването сред хора по-малко опасно и улеснява пътуването, както в пределите на страните, така и извън тях. Но ...

В тази изключително неприятна ситуация за отделния човек остава единствено да се пази сам, доколкото е възможно това, и да се надявам да не изтегли късата клечка когато това пазене се пробие някой ден."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com