Проучване: Ваксините срещу коронавирус не намаляват значително риска да се заразиш, ако има заразен с Делта член на семейството

22832
Проучване: Ваксините срещу коронавирус не намаляват значително риска да се заразиш, ако има заразен с Делта член на семейството
Снимка: iStock/Guliver

Това, че си ваксиниран срещу коронавирус, не те предпазва в значителна степен да се заразиш, ако в семейството ти т.е. при най-близките има случай на заразен с Делта вариант. Освен това, вече има данни, че само 3 месеца след завършване на ваксинационния курс (т.е. две дози ваксина или една, ако говорим за "Янсен") има повишен риск да се заразиш спрямо прясно ваксинирани. Това сочат заключения от ново британско проучване, публикувано в специализираното британско издание The Lancet. В него са участвали редица институции, включително "Импириъл Колидж" в Лондон и Британската здравна агенция.

Проучването е тясно съсредоточено върху това какво е разпространението на COVID-19 в семейна среда – т.е. там, където контактите са най-близки и най-продължителни. Изследвани са случаи, при които в рамките на 5 дни някой в дадено семейство проявява симптоми на COVID-19 и са правени тестове всеки ден в период от 14 дни. И от данните излиза, че напълно ваксиниран срещу COVID-19 човек има 25% шанс да се зарази от близък член в семейството си, който е вече заразен. Ако обаче не си заразен, шансът да "прихванеш" COVID-19, e 38%. При Делта вариант, шансът да не се заразиш изобщо, ако в семейството вече има болен човек и ти си напълно ваксиниран, е 34%. Базовата възраст за всички изчисления в изследването е за човек на 50-години.

Наш лекар очерта как ще се развие КОВИД в България и по света

Докато нямаме стерилизираща ваксина или не приложим стратегия за нулев Ковид, няма шанс вирусът да изчезне. Дори и стерилизиращи ваксин...

В рамките на изследването, 53 от изследваните 621 души са се заразили от вече заразен човек от семейството, като 31 са били напълно ваксинирани, а 15 са били неваксинирани (бел. ред. - във Великобритания много повече хора са ваксинирани, отколкото неваксинирани, в съотношение поне 2 към 1). Само че няма категорично заключение кой как е изкарал болестта според това дали е ваксиниран или не.

Важен аспект – дали си ваксиниран или не реално няма значение колко заразен ставаш. Но при ваксинираните вирусният товар намалява много по-бързо т.е. те много по-бързо минават в състояние, в което не са заразни. Това се отнася за Делта варианта – при Алфа варианта, ако си ваксиниран и се заразиш, вирусният товар в носа и носоглътката е 40-50% по-малък, отколкото при неваксиниран.

Според проф. Аджит Лалвани, който е един от учените, участвали в проучването, е направено и следното откритие на база данните – след три месеца от завършване на ваксинационен курс, рискът да се заразиш е по-висок, отколкото ако си прясно ваксиниран с втора игла. Припомняме, че във Великобритания масово използваната ваксина е на AstraZeneca. Но пред The Guardian проф. Лалвани обаче не препоръчва да се слагат бустерни дози по-рано от шест месеца след втората доза ваксина. И наблегна на това, че дори да се заразиш, ако си напълно ваксиниран, рискът да изкараш тежко болестта е много по-малък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com