Публикувани са пълните резултати на ваксината Pfizer/BioNTech

6956
Публикувани са пълните резултати на ваксината Pfizer/BioNTech
Снимка: Getty Images/Guliver

Пълните резултати от клинично изпитване за ваксината Pfizer-BioNTech Covid-19 бяха публикувани в New England Journal of Medicine в четвъртък. Експертна група на Американската администрация по храните и лекарствата се срещна, за да обсъди нейното одобрение.

В редакционна статия, свързана с научния труд, се казва: "Резултатите от изпитването са достатъчно впечатляващи, за да издържат на всеки възможен анализ. Това е триумф." Пълното проучване включва почти 44 000 доброволци, с няколко хиляди повече от броя, посочен в предишни анализи. Не всички те обаче влизат в резултатите, защото някои не отговарят на стандартите на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за участници в такова изпитание. Става въпрос например за хора на възраст между 12 и 15 години (100 души), при които няма докладван никакъв страничен ефект.

Около половината са получили ваксина, а при другата половина се действа на плацебо принципа.

Ген. Мутафчийски обяви дали ще се ваксинира

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски ще се ваксинира срещу COVID-19. Това съобщи...

Потвърждава се, че режимът от поставяне на две дози на BNT162b2 дава 95 процента ефективност за предотвратяване на инфекция с COVID-19 - само 8 случая на разболели се най-малко 7 дни след поставяне на втората доза от 36 523 одобрени по стандарт на Американската агенция за храни и лекарства (FDA) доброволци, за които няма данни преди това да са карали COVID-19. Иначе броят на тези, които са карали или не са карали инфекция, е общо 40 137 души!

Ваксината е действала по еднакъв начин, независимо от "възраст, пол, раса, етническа принадлежност, изходен индекс на телесна маса и наличие на съжителстващи условия", пише в New England Journal of Medicine.

Сред 10 случая на тежък COVID-19 след първата доза, 9 са се появили при получатели на плацебо и 1 при човек, получил ваксината.

Редакционният материал, придружаващ проучването, отбелязва някои „незначителни проблеми“.

Хакнати са данни за ваксината на BioNTech/Pfizer

Хакерите, извършили кибератаката срещу Агенцията по лекарствата на ЕС (EMA), са получили достъп до някои документи за ваксината срещу к...

„Броят на тежките случаи на COVID-19 (един в групата на ваксинираните и девет в плацебо групата) е твърде малък, за да се направят някакви заключения относно това дали редки случаи, които се случват при ваксинирани лица, всъщност са по-тежки“, се казва в съобщението.

Други въпроси включват дали могат да възникнат неочаквани проблеми с безопасността, когато броят на ваксинираните нараства до милиони и вероятно милиарди хора.

Общо 8183 души са докладвали странични ефекти, т.е. по-долните изброени проценти се отнасят към тази група, а не към всички ваксинирани. Най-често срещаните странични ефекти са отпадналост и главоболие - в 59% и 52% съответно при случаите на ваксинирани с две дози на възраст между 18 и 55 години. Интересен факт е, че цели 23% от получилите плацебо говорят за отпадналост, а 24% - за главоболие - пак във възрастовата група 18 - 22 години. Що се отнася до хората над 55 години, 51% съобщават за отпадналост, а само 39% - за главоболие. От получилите плацебо над 55-годишна възраст доброволци, процентите на съобщили отпадналост са 17 на сто, а с главоболие - 14 на сто. Температура под 38 градуса са вдигнали 16% от ваксинираните с две дози в групата 18 - 55 години и 11% от тези над 55 години. Температура от 38,9 до 40 градуса са вдигнали само 0,2% след първа доза и 0,8% след втората, а в плацебо групата - 0,1% и след първа, и след втора доза. Има едва двама души с температура над 40 градуса - един, получил истинска ваксина и един от плацебо групата.

Също така е неизвестно дали ще се появят повече странични ефекти при по-продължително проследяване, колко дълго ваксината остава ефективна, дали ще ограничи предаването и как ще действа при деца, бременни жени и имунокомпрометирани пациенти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com