X
 
 

Руски лекари присадиха 3 органа на дете за първи път в света

3036 1
photo of Руски лекари присадиха 3 органа на дете за първи път в света
Снимка: БГНЕС
Лекари от Научния медицински изследователски център "Акад. В. Шумаков" в Москва са извършили успешно присаждане на бели дробове и черен дроб на 9-годишно дете с муковисцидоза, предаде ТАСС. Операцията е направена през февруари и е продължила 16 часа.

Това е първото в света присаждане на три органа едновременно, съобщи на пресконференция руската министърка на здравеопазването Вероника Скворцова.

Направиха важна крачка към операцията по присаждането на глава

Серджио Канаверо и неговият екип публикуваха снимки на сраснали се неврони в „половинките“ на гръбначен мозък на мишки, кое...

Уникалната операция за първи път се прави на дете. Досега в научната литература са описани три подобни интервенции при пациенти на възраст 25-30 години, за съжаление неуспешни.

Муковисцидозата е най-често срещаното генетично рядко заболяване, което обикновено се проявява в ранна детска възраст и засяга белите дробове и стомашно-чревната система.

Характеризира се с чести усложняващи се инфекции, които изискват ежедневна рехабилитация и инхалаторна поддържаща терапия. Често пациентът с муковисцидоза приема над 30 таблетки ежедневно, отделя над 3 часа за лечението си и прави близо 10 инхалации.

Причината за заболяването са два дефекта в така наречения CFTR ген, унаследени от двамата родители. Към момента са известни над 1600 различни мутации, които причиняват заболяването.

За първи път: Присадиха ръка на човек, който е роден без крайника

Хирурзи от Полша извършиха уникална операция по присаждането на ръка на човек, който по рождение е без този крайник, предаде AFP. &bdq...

9-годишният Михаил е страдал и от цироза. Сложното в случая е било намирането на донорски органи, тъй като детето е тежало едва 30 кг. Сега то се чувства добре, движи се само и е готово за изписване.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
Последно в Актуално