Слънцето е способно на суперизригване

9455
Слънцето е способно на суперизригване
Снимка: NASA/SDO

Слънцето е напълно способно на суперизригване, твърдят астрономи, открили с помощта на телескопа „Кеплер“ звезда, чието излъчване напомня на обикновените изригвания. Учените са разказали за своето откритие на страниците на сп. Astrophysical Journal Letters.

Слънчевото изригване е взривен процес на отделяне на енергия (светлинна, топлинна и кинетична) в атмосферата на звездата. Свръхизригванията по мощност превъзхождат обикновените десет пъти.

Зловещо изригване на Слънцето

НАСА показа снимка на протуберанс на Слънцето, направена на 16 септември от астронома Алан Фрийдман. Полученото изображение е характер...

Астрономите са открили двойната звезда KIC9655129 в нашата галактика, която е способна на свръхизригвания. Изследователите посочват общите физични свойства на тези явления и обикновените изригвания на Слънцето, което косвено потвърждава способността на последното да произвежда свръхизригвания.

Авторите са определили профила на вълните на кривата на блясъка в изригванията на KIC9655129. Изригванията на звездите обикновено се фиксират по периодичната последователност на импулсите. Често такива колебания напомнят на вълни, чиято дължина е свързана с различни свойства на един или друг регион от звездата.

В свръхизригванията на KIC9655129 са открити многократни вълни (едни вълни, наложени върху други), чиито свойства съответстват на профила на обикновените слънчеви изригвания.

„Ако на Слънцето протече свръхизригване, това ще има разрушителни последствия за живота на Земята. GPS и радиовръзките ще прекъснат. Също може да се очакват мащабни изключвания на електроенергията. За щастие условията, необходими за възникването на суперизригвания, са изключително малко вероятни за Слънцето“, отбелязва съавторът на изследването Плое Паг.

НАСА показа слънчево изригване

НАСА показа снимка на слънчево изригване от средно ниво, направена в ултравиолетовия диапазон от космическата обсерватория SDO (Solar D...

Наскоро друг колектив учени откри, че именно поради свръхизригвания на своята звезда много подобната на Земята екзопланета Kepler-438b е станала негодна за живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com