Странната история на Джон Дий, личния магьосник на кралица Елизабет I

14460
Странната история на Джон Дий, личния магьосник на кралица Елизабет I
Снимка: Henry Gillard Glindoni / Wellcome Collection / Public Domain

Колкото и странно да звучи, не е необичайно монарси и владетели не само да се занимават с окултизъм, но и да наемат лични магьосници, които да им помагат при вземането на решения. Кралица Виктория, на чието име е кръстена викторианската ера, се ангажира силно с окултизма след смъртта на своя съпруг принц Алберт. Тя провежда сеанс след сеанс в продължение на години, за да се свърже с него, и води записи, които е съветвана да не публикува.

Много преди нея прочутият лекар от XVI век и предсказател на съдбата Нострадамус привлича вниманието на френската кралица Катерина Медичи, която го прави резидент мистик в двора на Анри II. А в по-нови времена американският президент Роналд Рейгън наема астроложката Джоан Куигли, за да планира срещите и пътуванията му в благоприятно време.

В някои от тези случаи личности като медиума от XIX век Флорънс Кук яхват вълната от обществен интерес към спиритизма и окултното. В други случаи хора като Нострадамус се противопоставят на църковната ортодоксия с голям риск за собствения си живот – вероятно това е причината, поради която той пише своите предполагаеми апокалиптични видения под формата на неясна поезия в „Пророчествата“ от 1555 г. Но независимо от тенденциите или пророческите истини, неоспоримо е, че мистици, медиуми, екстрасенси, гадатели и всякакъв вид магьосници са оставили по-голяма задкулисна следа в историята, отколкото мнозина могат да си представят. Това важи особено за астронома, математика, окултиста и възможен шпионин на кралица Елизабет I – Джон Дий.

Роден магьосник

Джон Дий Неизвестен автор / Public Domain

Този, който е истински магьосник, се е родил магьосник от утробата на майка си; и който е друг, трябва да компенсира този дефект на природата чрез образование.

Тези думи, написани от съвременника на Джон Дий и автор на „Деветте небесни ключа“, Томас Ръд, перфектно обрисуват живота и детството на Дий. Роден като син на второстепенен придворен в Лондон през 1527 г., Дий израства с ненаситен апетит за знания. Той спи по четири часа на денонощие и прекарва дните си в изучаване на писанията, класиката, математиката и науките наред с други клонове на знанието. Той ще пренесе цялото това знание през живота си, живот толкова химерен и експанзивен, че усилията му резонират чак до днес.

Дий постъпва в Кеймбридж на 15 години и развива двоен интерес към сценичното и окултното изкуство. Той прави летящ бръмбар за комедията на Аристофан от 421 г. „Мирът“ – толкова вдъхновяващ, че публиката се заклева, че е дело на магьосничество, а не на инженерство. Дий, както мнозина от неговото време, разглежда науката, магията и религията като аспекти на едно и също търсене на знание и на божественото. Но намирайки отпор в родната си Англия, той тръгва към университета на Льовен в съвременна Белгия и се гмурва по-дълбоко в астрология, алхимия, кабала, нумерология и много други.

Оригиналният 007

Джон Дий привлича кралското внимание и покровителство по невероятен начин: той е арестуван и обвинен в измяна през 1553 г. По молба на бъдещата кралица, Елизабет I, Дий съставя хороскоп за сестрата на Елизабет – Мария I Тюдор, известна още като Кървавата Мери. Мария I става един от най-ненавижданите монарси в английската история от 1553 до 1558 г., като се опитва да върне католицизма в Англия и изгаря стотици англиканци на клада. Мария обаче е тази, която освобождава Дий през 1556 г. и сваля всички обвинения срещу него.

Глифът на Дий, чието значение е обяснено в Monas Hieroglyphica. Kwamikagami / CC BY-SA 4.0

Когато Елизабет I става кралица след смъртта на Мария Тюдор през 1558 г. тя взема Дий под крилото си. Той е „магьосникът на кралицата“, а Елизабет го нарича „моят философ“. Безбройните умения на Дий варират от чисто научни до спекулативно магически и той става любимец на кралица Елизабет I. От една страна, Дий изготвя доклади за британската държава, като Brytannicæ Republicæ Synopsis или Summary of the Commonwealth of Britain, който включва политически и икономически въпроси. Неговите умения в картографията и географията му помагат да получи голямо признание в двора и той изиграва голяма роля в епохата на британските изследвания и експанзия. Както пише History Extra, Дий дори подписва писмата си до Елизабет с „007“, алхимично число, което означавало „само за вашите очи“.

Езикът на ангелите

Джон Дий, лишен от признанието и средствата, които наистина иска, се оттегля от дворцовия живот около 1580 г. Това му позволява да се потопи във всички периферни, езотерични изследвания, които не само обича, но и които му помагат да пренесе наследството си в настоящето. Esoteric Archives има селекция от творбите, които е създал през това време. Дий се обръща най-вече към общуването с духове и иска да достигне до истинските ангели и да научи езика на небето. Той нарича този език „енохиански“ на името на прадядото на библейския Ной – Енох, и го определя като притежаващ собствена граматика, речник и азбука.

Едуард Кели Thomas Pennant / Public Domain

През това време Дий попада на човек с подобно мислене – Едуард Кели. 26-годишният Кели има с проблем с алкохола, а ушите му са отрязани като наказание за фалшификация. Дий обаче се кълне в магическите дарби на Кели, които често включват взиране в черни огледала – като собственото ацтекско обсидианово огледало на Дий за промяна на съзнанието и контакт с царствата на духовете, както описва Hedingham Fair. Заедно Дий и Кели каталогизират своите сесии за наблюдение под формата на „дневници на духовете“. Дий твърди, че говори с „Добрите ангели“ (според Ancient Origins) и през това време съставя енохианския език. Той също така поръчва магически артефакти като Божия печат (Sigillum Dei Aemeth) и Златния диск на четирите замъка.

Неприятности, трагедии и разбито сърце

В преследване на ангелски приключения с Едуард Кели, Джон Дий тръгва да пътува из Европа и да търси заровено съкровище. Както се казва в уебсайта на историка Франсис Йънг, Дий иска Кели да използва предполагаемите си разузнавателни таланти, за да намери нещо може би дори по-ценно от езика на небето: пари. През 1583 г. Кели идва при Дий с червен прах, който той нарича „прахът на проекцията“, алхимичен компонент, който Дий иска. Той донася и магическа книга, която Дий да декодира. Оказва се, че книгата не е нищо по-мистериозно от кодиран латински, написан от двама датски принцове. Дий обаче – странно лековерен човек – очевидно никога не разбира, че Кели го разиграва.

Божият печат на Джон Дий, сега в колекциите на Британския музей Vassil / CC0

По същото време трагедията връхлита Дий на много фронтове. Докато е на път за Полша, къщата на Дий в Съри, Англия, е претърсена. Не само ръкописите му са откраднати, изгорени или унищожени от тълпа, която смята, че той е човек с магически сили, но и неговата библиотека от книги, окултни принадлежности и други вещи. Малко след това чумата разкъсва Англия и убива жена му и четири от осемте му деца. Дий отпътува за Прага, където получава топли поздрави от император Рудолф II – човек увлечен по легендарния алхимичен Философски камък, но е изгонен от папата под заплаха от затвор или изгаряне на клада.

Ритуали на бъдещето

Въпреки че Джон Дий стои далеч от двора на кралица Елизабет I в по-късните си години, той остава под нейна закрила. Всъщност, както обяснява History Extra, според някои Елизабет I е използвала Дий като пътуващ шпионин, за да събира разузнавателна информация за съперничещи нации. Ако е вярно, това може да обясни много по-странните избори на Дий.

По ирония обаче възможната библиотека от разузнаването на Дий – 2670 тома, почти шест пъти повече от тази на неговата алма матер Кеймбридж – е заличена от тълпата, която претърсва къщата му. И когато Елизабет I умира през 1603 г., вече няма кой да приюти и защитава Дий от многобройните му врагове. Той умира само пет години по-късно през 1608 г. в бедност, като се опитва да продава книгите си и да се прехранва от създаването на астрологични карти.

Monas Hieroglyphica (или Йероглифната монада) е книга от Джон Дий, публикувана в Антверпен през 1564 г. Тя обяснява значението на езотеричния символ, който той изобретил (виж по-нагоре). Public Domain

Въпреки това Дий оставя след себе си трайно наследство в точно тези области на изследване, които обожава: мистицизъм и окултизъм. Заедно с фигури като Франсис Бейкън, мултидисциплинарният, странно методологичен и дори математически подход на Дий към магичните изследвания повлиява развитието на розенкройцерството в началото на XVII век. Розенкройцерството, от своя страна, спомага за възникването на Херметическия орден на Златната зора в края на XIX век. И двете организации са активни и до днес и са свидетелство как усилията на един човек могат да отекнат във времето по неочаквани начини.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Тайните учения: В търсене на Граала и Философския камък

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com