Създадоха приложение за самодиагностика на мозъчно сътресение

11040
Създадоха приложение за самодиагностика на мозъчно сътресение
Снимка: IStock

Международен екип учени са създали приложение, което позволява самостоятелно да се диагностицира сътресение на мозъка. То определя реакцията на зениците на светлината с помощта на камерата на смартфона. Подобен тест обикновено провеждат и лекарите при съмнение за сътресение.

Леките на пръв поглед травми на главата може да имат множество последствия и дори да станат причина за смърт, предупреждават изследователите. Те се надяват, че своевременното установяване на поражения на мозъка и търсенето на лекарска помощ ще позволят да се намалят рисковете.

Сътресенията на мозъка влияят по-силно на жените

Наблюдения на състоянието на студенти и студентки показали, че момичетата доста по-остро понасят последствията от сътресенията на мозък...

За сътресение на мозъка (комоцио) се смята лека черепно-мозъчна травма с краткотрайна (до пет минути) загуба на съзнание. Идвайки на себе си, пострадалият се оплаква от главоболие, главозамайване, липса на концентрация, гадене и повръщане, шум в ушите. Подобрение обикновено настъпва още в първите часове след травмата.

Проучване: защо мозъкът на мъжете остарява по-бързо

Само по себе си сътресението на мозъка често не е опасно, но без лекарска диагностика то може да се сбърка с по-сериозна травма – мозъчна контузия. Мозъчната контузия има подобни, но по-изразени симптоми – загуба на съзнание до няколко часа, силно главоболие, многократно повръщане. При мозъчна контузия са възможни и счупване на черепа, както и мозъчни кръвоизливи, които да станат смъртоносни.

Един от начините да се оцени доколко е сериозна мозъчната травма е да се проследи работата на зениците. Техният размер се променя в отговор на въздействието на светлината. Този рефлекс може да се наруши при поражения на мозъка – например поради оток.

„Лекарите са измервали реакцията на зениците срещу светлината още от древността – казва неврологът Фредерик Карик от Медицинския колеж на Университета в Централна Флорида. – Но едва наскоро техническите постижения ни позволиха да правим това достатъчно точно.“

Безплатно мобилно приложение спестява чакането в аптеките и сравнява цените (ВИДЕО)

Нова мобилна апликация улеснява значително пазаруването на лекарства и козметика. След безплатно изтегляне и регистрация приложението H...

Днес за оценка на зеничния рефлекс се използва пупилометър – устройство, което измерва реакцията на зениците на светлината. То подава светлинен сигнал, а след това регистрира свиването на зеницата и отварянето й след това. Карик и колегите му от изследователски центрове в САЩ, Великобритания и Канада разработили приложението Reflex, което хората могат да използват за самодиагностика. Подробно за приложението и неговата ефективност учените са разказали в статия в изданието Life.

Изследователите са анализирали данните от изследванията на повече от 20 000 пациенти на невролози, включително и около 7500 случая на сътресения на мозъка – както със симптоми, така и без. Учените са успели да установят ясна закономерност между реакцията на зениците на светлина и мозъчната травма – дори при липса на други симптоми или ако вече са преминали, зеничният рефлекс неизменно сочел за сътресение.

Събраните данни са залегнали в основата на алгоритъма за приложението, което може да се използва не само от лекари, но и от хора със съмнения за мозъчно сътресение – то записва измененията на диаметъра на зениците след бликването на светлина от камерата и изчислява доколко то съответства на увреждане на мозъка. Проверка на приложението върху пациенти е показала, че то установява сътресението с точност, аналогична на медицинския пупилометър.

Липсата на сън убива мозъка

Авторите на изследването се надяват, че разпространението на подобен инструмент за експресна диагностика ще позволи да се намали броят на усложненията и смъртните случаи след мозъчни травми – при своевременна медицинска намеса рискът от сериозни последствия ще се сведе до минимум.

Ново приложение диагностицира инсулт със смартфон

Ново приложение, разработено от изследователи, може да диагностицира инсулт в рамките на минути след взаимодействие със смартфон, съобщ...

В противен случай травмите на главата в далечна перспектива могат да доведат до изменения на тъканите в мозъка и да допринесат за развитието на психически и неврологични заболявания.

Сътресенията на мозъка са разпространени сред спортистите и Reflex ще бъде особено полезен за тях, за треньорите и спортните лекари, отбелязват учените. Изследователите отбелязват, че в приложението не се отчитат редица фактори, способни да повлияят на размера и скоростта на разширение и свиване на зеницата – например недиагностицирани заболявания. За да се изясни как едни или други болести, включително хронични, могат да се отразят на работата на зениците, са необходими бъдещи наблюдения.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com