X
 
 

Твърдение: Има надежда за ново лекарство за борба с Алцхаймер

1253 0
photo of Твърдение: Има надежда за ново лекарство за борба с Алцхаймер
Снимка: iStock/Guliver
Американска компания за лекарства твърди, че е създала първата терапия, която може да забави болестта на Алцхаймер, и сега е готова да го въведе на пазара. В момента няма лекарства, които могат да направят това - съществуващите помагат само за забавяне на симптомите.

Компанията "Биоген" твърди, че скоро ще потърси регулаторно одобрение в САЩ за "новаторското" лекарство, наречено "Адуканумаб", пише БГНЕС, по информация на AFP.. "Биоген" планира да подаде документите в началото на 2020 година и да има презентации в Европа.

Специалист: До 10 години 25% от населението на света ще страда от деменции и "Алцхаймер"

Според данни на Световната здравна организация на всеки 3 секунди някъде по света се появява нов случай на деменция или болестта на Алц...

Процесите на одобрение могат да отнемат година или две. Ако успее, компанията има за цел първоначално да предложи лекарството на пациенти, които преди това са били включени в клинични проучвания на лекарството.

Съобщението е донякъде изненадващо, защото компанията беше преустановила работата си върху лекарството през март 2019 година, след разочароващи резултати от изпитанията. Но компанията заяви скоро, че нов анализ на по-голям набор от същите проучвания показва, че по-високите дози "Адуканумаб" могат да осигурят значителна полза за пациенти с ранен Алцхаймер, забавяйки клиничното действие на болестта, така че да запазят повече от паметта си и всекидневните си жизнени умения – неща, показващи, че болестта обикновено отслабва.

Повече от десетилетие не е имало нови лекарства срещу деменция.

По повод новината, иИзпълнителният директор на Biogen Мишел Вунацос заяви следното: "Надяваме се на перспективата да предложим на пациентите първата терапия за намаляване на клиничните последствия на болестта на Алцхаймер."

Болестта на Алцхаймер започва години преди първите симптоми

Болестта на Алцхаймер започва 20 години преди да се видят симптоми. Това каза в интервю за БНР неврологът проф. д-р Лиана Апостолова &n...

Проф. Барт Де Строопър, директор на Института за изследване на деменцията във Великобритания в Университетския колеж Лондон, също коментира: "Фантастично е да чуем тези нови положителни резултати, произтичащи от изпитванията с "Адуканумаб". В момента нямаме ефективни лечения, които да забавят или да спрат прогресията на Алцхаймер и се надявам това да означава повратна точка".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители