Тъмният чай помага да се избегне диабет

2046
Тъмният чай помага да се избегне диабет
Снимка: Elena Elizarova / iStock

Учени и лекари редовно съставят списъци с най-полезните храни за предпазване от диабет. Според ново изследване на австралийски и китайски учени, в тях трябва да се включи тъмният чай.

При захарен диабет взаимодействието на хормона инсулин с тъканните клетки на човешкото тяло е нарушено, което води до хипергликемия – трайно повишаване на нивата на кръвната захар. Затова нивото на глюкозата се регулира чрез инсулинови инжекции или приемане на лекарства, които усилват секрецията на хормони.

ОЩЕ: Колко въглехидрати трябва да поемате, ако имате диабет

На годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) екип от учени от университета в Аделаида в Австралия и Югоизточния университет в Китай представиха резултатите от ново кръстосано изследване за връзката между чая и глюкозата.

В него участвали 1923 души (562 мъже, 1361 жени на възраст 20 – 80 години), живеещи в осем провинции в Китай. Общо 436 участници живеели с диабет, 352 – с предиабет, а 1135 имали нормални нива на кръвната захар.

Сред тях имало както сериозни любители на чай, които пиели различни сортове и видове, така и такива, които употребявали само един вид чай. Те били питани за честотата на употреба на напитката (никога, от време на време, често и всеки ден) и вида (зелен, черен, тъмен или друг чай). Тъмният чай, или както още го наричат – ​​ферментирал чай, е напълно ферментирал чай. При варене той произвежда черна, гъста настойка, която прилича на петрол.

Изследователите изследвали връзката между честотата и вида на консумирания чай и отделянето на глюкоза в урината, инсулиновата резистентност и гликемичния статус.

След отчитане на разликите във възрастта, пола, клиничните фактори и начина на живот се оказало, че ежедневната консумация на чай е свързана с повишена екскреция на глюкоза в урината и намалена инсулинова резистентност. Освен това с 15% бил по-нисък рискът от преддиабет и с 28% по-нисък – от диабет тип 2, в сравнение с тези, които никога не пиели чай.

Най-забележимите положителни ефекти били сред любителите на тъмен чай. При тях рискът от предиабет се оказал с 53% по-нисък, а рискът от диабет – с 47% по-нисък в сравнение с тези, които изобщо не пиели чай.

ОЩЕ: Пиенето на кафе може да помогне на хората с диабет тип 2 да живеят по-дълго

Авторите предупреждават, че както при всяко наблюдателно изследване, те не могат да докажат, че ежедневната консумация на чай подобрява контрола на кръвната захар чрез увеличаване на отделянето на глюкоза с урината и снижаването на инсулиновата резистентност. Той обаче явно допринася за това. Освен това на резултатите може да са повлияли остатъчни фактори, влияещи на начина на живот, и физиологични фактори.

Изследователите сега провеждат двойно сляпо рандомизирано изследване, за да изучат ефектите на тъмния чай върху контрола на кръвната захар при хора, живеещи с диабет тип 2, за да потвърдят своите изводи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно