Учен: Няма мъжки и женски мозък

10315
Учен: Няма мъжки и женски мозък
Снимка: iStock/Guliver

Няма женски и мъжки мозък. Всичко е въпрос на възпитание Джина Риппон, професор в областта на когнитивната невровизуализация в Астонския университет в Бирмингам не понася, когато ѝ кажат, че мъжете са от Марс, а жените - от Венера. "И мъжете, и жените са от планетата Земя", смята 70-годишният учен, която разтърси научния свят с книгата си "Пол и нашият мозък", публикувана през август 2019 годниа от издателство Pantheon Books" , - пише Le Figaro.

Вече няма смисъл да се задава въпросът - мъжки или женски е мозъкът ни. Ако погледнете на всички данни, събрани от изучаването на хиляди мозъци, ще получите извод, че голяма част от данните за представителите на двата пола в значителна степен се пресичат и съвпадат, твърди Риппон.

Нов пробив при лечението на диабет

Учените не престават да търсят нови начини за борба с диабета. Сега нова техника за превръщане на човешки стволови клетки в клетки, про...

"Но предубеждетията се запазват и днес. В книгата си наричам това "търсене на разликата". Ето откъде започва всчико. Разликата винаги се е приемала като длъжно. Никой никога не се е замислял наистина ли мъжете и жените имат различни мозъци. Това се считало за нещо, което се подразбира. Тъй като жените и мъжете са заемали различни места в обществото учените, които са се интересували от мозъка веднага са се опитали да покажат откъде идва тази разлика. Да се постави под съмнение съществуващото положение на нещата е изглеждало немислимо. Жените са се смятали за нисши същества и е ставало въпрос за това да се намери начин да се покаже, че техният мозък отстъпва на мъжкия. Някои жени сами твърдят, че имат по-емпатично мислете или че са по-способни в създаването на социални връзки. Те се опитват да убедят висчки тези "скучни" и "не женски" предприятия в това, че са им нужни по-съпреживяващи сътрудници", обяснява още Риппон.

"Но ако вие сте жена, това не означава автоматично, че сте по-емпатична или чувстителна. Когато разглеждаме патологиите в обществото, като депресивните състояния или разстройствата на хранителното поведение, а така също и нивото на самоубийства сред младежите, установяваме, че създадените стереотипи не работят добре за всички хора. Когато престанете да си задавате въпроса съществува ли мъжки и женски мозък, ще можете да започнете да изучавате влиянието, което обществото оказва на развиващия се мозък. Защото имено в това се крие причината за всички предполагаеми причини. Малките момчета и момичета играят на различни игри и е доказано, че това оказва огромно влияние, което е проследено с течение на времето.", твърди професорът.

Според нея в XXI век индустрията на играчките е много по полово разделена, отколкото преди:

"Децата, които играят с конструктор развиват пространствените си навици, които могат да ги отведат до научни изследвания и професии, свързани с науката. Когато установяваме разлики между половете от гледна точка на пространствените способности трябва да си зададем въпроса: какъв вид обучение са получили хората, които наблюдаваме в дадена област? Ако се съсредоточите върху този въпрос, ще установите, че разликите между половете изчезват.", казва още ученият.

Учени разкриха тайната на бавното остаряване

Някои хора имат късмета да изглеждат по-млади от реалните си години. Сега учени от Калифорния откриха защо някои хора над 60 години ост...

ОЩЕ: Способни ли сме да променим мозъка си?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com