Установиха колко време е отнело на съвременните хора да унищожат неандерталците

7463
Установиха колко време е отнело на съвременните хора да унищожат неандерталците
Снимка: NASA/JPL-Caltech

Археологически находки в Европа отдавна са навели изследователите на извода, че в някои региони нашите предци, които са напуснали Африка преди 70 хиляди години, са живели рамо до рамо с неандерталците. Тяхното съседството продължило пет-шест хиляди години. Възможно е Хомо сапиенс да се е справил с неандерталците за много по-кратко време.

Според съвременни оценки генетичните пътища на двата представителя на рода Homo са се разминавали преди приблизително 600 хил. години. Предците на съвременния човек (Homo sapiens) са живели в Африка, а предците на неандерталците (Homo neanderthalensis) са живели на север – в Европа и Азия.

Останките от древни хора в пещерата "Бачо Киро" пренаписват първото заселване на Европа

Откриването на човешки останки на възраст 45 000 години в пещерата "Бачо Киро" в България принуди учените да преразгледат съществуващат...

Преди около 210 хиляди години нашите чернокожи предци са тръгнали на север: така са датирали черепа на най-древния европейски сапиенс (или метис с неандерталец), намерен в Гърция. Но тогава нещо ги спряло: всички потомци на тази група загинали, без да оставят следа в гените на съвременните хора. Най-вероятно те просто са били унищожени от неандерталците, които, съдейки по някои открития, са били по-напреднали от техните далечни роднини.

След 140 хиляди години хората отново се събрали на изхода на Африка. И този път всичко минало по-добре. Първо, те донесли със себе си технология, която неандерталците не познавали (лък и стрели), което значително помогнало на Homo sapiens да спечели своето място под слънцето на север. Второ, те се кръстосвали с неандерталците. В Близкия изток това се случвало по-често, отколкото в Европа – именно с това учените обясняват по-голямото количество неандерталски гени в съвременните азиатци в сравнение със съвременните европейци.

Част от сапиенсите тръгнали на изток, но много останали в Европа, където изтласкали неандерталците (как точно се е случило това обаче, все още е спорно). Археологически разкопки на териториите на съвременна Испания и Франция са дали свидетелства, че двата вида Homo са обитавали едни и същи места и дори по едно и също време. Но не е напълно ясно колко дълго е продължило това съвместно съществуване – или колко време е отнело на нашия предшественик да унищожи роднините си.

В списание Scientific Reports е публикувана статия, чиито автори са се опитали да отговорят на този въпрос. Те анализирали набор от данни от 56 артефакта на неандерталци и съвременни хора (по 28 за всяка група) от 17 археологически обекта във Франция и Северна Испания. Изследователите са изследвали още десет проби от останки на неандерталци от същия регион.

Съотношението на находките към един или друг тип хора било определено по-рано. Първата група включвала артефакти от неандерталци, а втората група включвала инструменти от култура, която се свързва с кроманьонците. За по-голяма точност всички проби отново били датирани по радиовъглеродния метод.

Антрополози откриха люлката на древните технологии

Работилница, в която преди 43 000 години са се изработвали инструменти – предшественици на съвременните технологии, са открили ан...

Изследователите поставили резултатите в модела и определили прогнозния диапазон на най-ранните и най-късните дати, когато неандерталците и хората от съвременен вид са се появили и (в случая с неандерталците) са изчезнали от тези места.

Авторите установили, че неандерталските артефакти са се появили в региона преди 44 248 до 45 343 години и са изчезнали преди 39 894 и 39 798 години. Времето на изчезване на неандерталците, въз основа на анализа на техните останки, е преди 40 870 до 40 457 години. Но съвременните хора са се появили за първи път в тези региони преди 42 653 – 42 269 години. Оказва се, че два вида хора са съжителствали там от 1400 до 2800 години.

Това е много тесен интервал: преди това продължителността на европейското съседство на два вида от рода Homo се оценяваше на пет-шест хиляди години. Но се оказва, че нашите предци са се оказали по-енергични, отколкото смятали учените, и са изместили светлокожите си северни роднини поне два (или дори три) пъти по-бързо. 

За потвърждение на тези изводи е желателно всички останали проби от Европа от онова време да бъдат подложени на същия анализ. Но вече получените резултати са много интересни. С увереност може да се каже, че в началото на горния палеолит в Западна Европа неандерталците и Homo sapiens са съжителствали, но не за дълго. Точният характер на това съжителство предстои да се изясни.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Неандерталците и хората от съвременен тип се кръстосвали основно в Близкия изток

Неандерталци покорили вулкан веднага след изригването му

Легенда гласи, че веднъж дяволът се е разхождал по склона на вулкан в Южна Италия, като всяка негова стъпка била запечатана завинаги в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com