В зоната около Чернобил ще има резерват

46076
В зоната около Чернобил ще има резерват

В зоната около бившата атомна централа Чернобил ще има резерват с обща площ 230 хиляди хектара, съобщи украинският министър на екологията и на природните ресурси Андрий Мохник, цитиран от ИТАР-ТАСС."Чернобилската зона в последните 28 години се намира под охрана и днес там имаме уникална ситуация. На тази територия активно се възстановява и размножава както растителният, така и животинският свят", каза министърът на пресконференция в Киев.През юли министърът посочи, че създаването на резервата в зоната на Чернобил цели изпълнението на препоръка на ЕС за увеличаване на териториите на резерватите в Украйна с 15 процента.Украинското правителство отдавна започна реорганизацията на чернобилската зона и превръщането й в туристически обект. Още през 1995 г. беше създадена агенцията "Чернобилинтеринформ",която е към украинското министерство на извънредните ситуации итговаря за защитата на населението от последиците от чернобилската катастрофа.

Една от целите на агенцията беше организирането на пътувания до чернобилската зона. После се появиха десетки фирми, които организират съвместно с агенцията екскурзии до района.В края на 2008 г. украинското министерство на извънредните ситуации заяви намерението си да развива инфраструктурата за туристи в чернобилската зона. Година след това сп. "Форбс" определи района на претърпялата катастрофа чернобилска атомна централа като най-екзотичното място за туризъм на земята.

През 2010 г. украинското правителство взе решение за отваряне на зоната за всички желаещи да я посетят. По нареждане на тогавашното ръководство на министерството на извънредните ситуации на Украйна бяха извършени радиационни измервания и бяха определени най-подходящите маршрути за посетителите. В резултатна тези измервания властите посочиха, че ако човек се придържа към определените за подходящи маршрути в 30-километровата зона около авариралата централа, то той може да прекара там до 4-5 дни, без това да навреди на здравето му.

Днес министърът на екологията на Украйна поясни, че няма планове в състава на резервата да се включи промишлената площадка на чернобилската АЕЦ, зоната за заравяне на радиоактивни отпадъци и други производствени обекти с обща площ над 32 хиляди хектара.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com