Ваксинирането помогна за развитието на птичия грип

8661
Ваксинирането помогна за развитието на птичия грип

Птичият грип отново набира скорост по света. Сега САЩ се опитват да се преборят с поредната епидемия сред птиците. По думите на експертите вирусът може да живее в телата на дивите птици, които го предават на домашните. Предполагаше се, че ваксинирането ще помогне да се овладее ситуацията, но явно не е така.

Историята на H5N2 започна през миналото лято, напомня New Scientist, когато H5N1 се смеси с други вируси, живеещи сред дивите птици в Сибир. Така се появи нов щам H5N8.

Вирусът стигна до САЩ, където отново се кръстоса и провокира разпространението на H5N2, който „вилнее“ в девет щата. Ако дивите птици наистина са носители на този вирус, то това ще спомогне за разпространяването на двата вируса в северното полукълбо.

Заради недостиг на ваксини спират реимунизациите

Наличните 4-, 5- и 6-валентни ваксини ще стигнат само за първична имунизация на бебетата. Личните лекари и педиатрите са уведомени да ...

Някои експерти призовават домашните птици да се ваксинират, но проучванията показват, че повсеместната ваксинация в Китай, Индонезия и Египет не е помогнала в борбата със щама. Напротив, ваксинираната птица незабележимо е разпространила вируса, тъй като не е имала симптомите на болестта. Освен това ваксинирането е способствало за развитието на вируса H5N2 – той се е приспособил към ваксинираната птица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com