Заминава последната група от 26-ата антарктическа експедиция

1041
Заминава последната група от 26-ата антарктическа експедиция
Снимка: Getty Images / Guliver

Днес по маршрута Рим – Сантиаго де Чили – Пунта Аренас – о-в Кинг Джордж – о-в Ливингстън заминава последната група на 26-та Национална антарктическа експедиция. Това са геолозите д-р Камен Бонев и д-р Дочо Дочев, лекаря д-р Мартин Любомиров, логистиците Мирослав Цвятков и Николай Николов и екипа, работещ по международен образователен проект – писателката и физичка Людмила Филипова и астро-физика Нуно Перейра от Университета в Бежа, Португалия.

Паралелно, по сателитния телефон командирът на антарктическата ни станция „Св. Кл. Охридски“ инж. Йордан Йорданов съобщи, че всички са в добро здраве, изпълняват предвидените дейности по график и очакват новото попълнение.

Започна подготовката на 26-тата българска антарктическа експедиция

Започна подготовката на 26-тата българска антарктическа експедиция. Това съобщи директорът на Българския антарктически институт проф. Х...

Проектът „Лаборатория Антарктика”, който в петък бе представен в лабораторията на софийското училище „Св. Георги”, стартира именно в деня на заминаване за ледения континент на своите създатели. Проектът е единствен по рода си в световен мащаб и е подкрепен от Българския антарктически институт, благодарение на което ще може да се реализира на територията на Българската антарктическа база.

Целта на „Лаборатория Антарктика“ и на компания „Роботика“ е да се подпомогне обучението на учители от български училища, така че стотици български деца да имат възможност да осъществяват физични експерименти на Антарктида, без да напускат границите на родината.

Как е възможно това? Екипът на проекта ще отнесе на ледения континент 8 робота, дарени по програмата им от компания Makeblock. Роботите, снабдени с няколко сензора, както и с десет специално конструирани хардуерносензорни комплекта, ще измерват и записват ежедневно в продължение на месец множество физични параметри от Антарктида. Наред с това екипът ще направи 3D документален филм, който чрез очила за виртуална реалност ще пренася зрителите директно на ледения континент. В края на март, когато учените се завърнат от експедицията, цялата апаратура ще бъде дарена на три пилотно избрани български училища: „Св. Георги“, 1-во СУ „Пенчо Славейков“ и 49-о ОУ „Бенито Хуарес“, както и на 2 португалски училища. Идеята на организаторите е броят на училищата да нараства с всяка следваща година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com