Защо повече жени страдат от астма?

4307
Защо повече жени страдат от астма?
Снимка: iStock/Guliver

Известно е, че броят на жените сред страдащите от астма е по-голям от този на мъжете. Оказва се, че за това "допринасят" половите им хормони не блокират възпалението и на забавят освобождаването на слуз в белите дробове, както го прави тестостеронът, предаде БГНЕС.

"Когато започнахме да правим експерименти, бяхме сигурни, че за развитието на астмата е виновен естрогенът, който ускорява развитието на възпалението, а не го забавя, както прави тестостеронът. За наша изненада се оказа, че ключова роля във всички тези процеси играе само мъжкият хормон", каза Доун Нюкомб от университета Вандербилт в Нешвил, САЩ.

Черни знамена се спуснаха над БАН

Черни знамена бяха спуснати на фасадата на БАН в знак на протест срещу недостигащия бюджет за следващата година. Около 100 души са зат...

Астмата е хронично възпаление на дихателните органи, което се изразява в пристъпи на задух с различна сила и продължителност. Те се появяват, ако в работата на клетките на имунната система се появят нарушения, които предизвикват възпаление на дихателните пътища и ги карат да се стесняват. По оценки на СЗО от астма боледуват 300 млн. души и с всяко десетилетие броят им се увеличава с един път и половина.

Както показват неотдавнашните наблюдения на френски и испански медици, жените страдат от астма около два пъти по-често от мъжете и по-често развиват тежки форми на заболяването.

Нюкомб и колегите ѝ разкриха една от главните причини за това, изучавайки устройството на белодробната тъкан при астматиците и при здрави хора, както и при мишки, страдащи от аналогичния проблем.

Както показват наблюденията, в белите дробове на астматиците се съдържа голямо количество от т. нар. лимфоидни клетки от втори тип, един от ключовите компоненти на вродената имунна система. Тези телца отговорят за активирането на възпалителната реакция в тези случаи, когато в белите дробове или в други части на тялото започнат да се размножават болестотворни бактерии.

Тайната сила на лошите думи

От малки ни учат, че да се псува е лошо, но ново изследване показва, че в определени ситуации нецензурните изрази може да бъдат полезни...

Такива клетки, според учените, са повече в белите дробове на астматички и женски мишки, което накарало биолозите да проверят как влияят на поведението им половите хормони, включително естрогенът и тестостеронът.

За голяма изненада на учените женските хормони въобще не повлияли на поведението и развитието на тези клетки – броят им и нивото им на активност в белодробната тъкан останали на същото равнище при добавяне на каквито и да било количества естроген и прогестерон.

От друга страна, добавянето на малки количества тестостерон и негови производни „озаптява” лимфоидните клетки – те спират да се размножават и да предизвикват възпаления.

Подобни различия в действието на хормоните на имунната система, отбелязват учените, могат да обяснят защо жените два пъти по-често страдат от астма.

Лекарство срещу астма подобрява работата на възрастния мозък

Учени изясниха, че лекарствен препарат, прилаган за лечение на бронхиална астма, допринася за формирането на нови клетки в главния мозъ...

Но за развитието на болестта влияят и множество други фактори, част от които също може да са свързани с тези различия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com