Земетресението в Непал е предизвикало лека глобална промяна

14950
Земетресението в Непал е предизвикало лека глобална промяна
Снимка: megavselena.com

Скоростта на въртене на Земята около остта ѝ се е забавила, макар и само със стотни, след разрушителното земетресение в Непал. Това заяви синоптикът Петър Янков в сутрешния блок. Той увери, че това няма да доведе до глобална промяна в условията за живот на планетата.

Според Янков такава промяна е имало и след разрушителното земетресение през 2010 година. Тогава скоростта се е увеличила, отново със стотни.

По-хладен май - и с повече валежи

Тази година месец май ще ни донесе малко по-ниски температури от обичайните и малко повече валежи, пише БГНЕС. Началото на месеца ще з...

По отношение на очакваните днес (5 май) рекордни температури Янков уточни, че например днес в Горна Оряховица рекордът е бил 39 градуса, в Плевен – 34 градуса. Далеч сме от това ниво, посочи синоптикът. Той добави, че утре, 6 май, вече ще е първият ден с летни температури, но в четвъртък, 7 май, ще има понижение с 10-15 градуса на температурите. Особено това ще се усети на по-голяма надморска височина, каза Янков.

По думите на синоптика няма нищо ненормално в това поведение на времето. Според учените ще има процес на затопляне в период от 200-300 години напред. За Балканите това означава по-влажни и малко по-хладни лета. По думите му обаче прогнозите от САЩ сочат, че между 16-ти и 20-ти май ще има по-съществен период на валежи, след като до края на тази седмица също ще има дъждове. През юни месец също се очаква да има валежи, повече в Западна България, каза синоптикът, като уточни, че дългосрочните прогнози са 50/50.

Петър Янков призна, че ще има по-често периоди с големи промени на температурите за кратко време и това ще влияе на хората с по-високо кръвно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com