„Зомби“ гъби окупират все повече телата на насекоми (СНИМКА)

2783
„Зомби“ гъби окупират все повече телата на насекоми (СНИМКА)
Снимка: iStock/Guliver

Рядко срещано изображение е запечатало момента, в който огромен паяк е "победен" и погълнат от паразитна гъба, а спорите избухват от гърба, краката и главата на паяка.

Поразителната снимка е една от наградените в конкурса за фотография на BMC Ecology and Evolution. Снимката, направена от еволюционния биолог Роберто Гарсия-Роа, беше обявена за второ място в категорията "Растения и гъби, съобщи „Лайв Сайънс“.

"Въпреки че не е необичайно да срещнем в природата насекоми, паразитирани от "зомби" гъби, рядкост е да наблюдаваме големи паяци, които се поддават на тези гъбични завоеватели", пише Гарсия-Роа в редакционната статия на BMC Ecology and Evolution.

Известно е, че много видове гъбички паразитират върху паяци, а случаи на паразити, които изскачат от телата на мъртви паякообразни, са регистрирани по целия свят. Повечето видове принадлежат към семействата Cordycipitaceae и Ophiocordycipitaceae. Видовете паяци и гъбички на снимката на Гарсия-Роа не са известни, но изглежда, че гъбичката е проникнала в своя гостоприемник и е превзела тялото на паяка.

Конкурсът за фотография на BMC Ecology and Evolution кани изследователи от цял свят да представят снимки, които запечатват естествения свят. Печелившият проект в категорията "Растения и гъби" показва мравка, завладяна от гъба зомби - окуOphiocordyceps - която на свой ред е била паразитирана от друга гъба. Ophiocordyceps е род паразитни гъби, известни със способността си да превръщат мравките в зомбита, контролирайки телата им, преди да ги убият, предава БГНЕС. 

"Горите, които тези гъби обитават, също са общи с микопаразитни линии гъби, които могат да паразитират, да консумират и дори да кастрират Ophiocordyceps", пише в редакционната статия Жоао Араужо, миколог от Ботаническата градина в Ню Йорк, който е представил снимката, спечелила категорията. "Едва наскоро учените започнаха да каталогизират и описват тези все още непознати гъби, които могат да убиват други гъби."

Общият победител в конкурса за 2023 г. е изображение на инвазивната гъба оранжева пореста гъба (Favolaschia calocera). Видът е идентифициран за първи път в Мадагаскар и оттогава се е разпространил по целия свят. Снимката показва гъбата, растяща върху мъртва дървесина в австралийската дъждовна гора.

"Въпреки невинния си и красив външен вид, гъбата оранжева пора е инвазивен вид, който измества други гъби и се разпространява из австралийската дъждовна гора", пише в редакционната статия Корнелия Сатлер от университета Макуори в Австралия, която е направила снимката. "Важно е да се следи отблизо тази гъба, чиито спори често се пренасят от хората, за да се опази биоразнообразието на Австралия."

Общият победител в конкурса за 2022 г. също се отличава с паразитна гъба. Печелившата снимка на Гарсия-Роа, направена в перуанската джунгла, показва спори на гъбата зомби Ophiocordyceps, които изригват от тялото на муха. Паразитната гъба превръща цикадите в зомбита, които използват секса, за да набират още зомбита.

ОЩЕ: Да отглеждаш тарантула като домашен любимец - предимства и недостатъци

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно