Агоп Каспарян: Има сериозно напрежение между ГЕРБ и ДПС

28918
Агоп Каспарян: Има сериозно напрежение между ГЕРБ и ДПС
Снимка: Агоп Каспарян/Личен Архив

Агоп Каспарян е икономист. От 2009 до 2016 г. е бил преподавател по дисциплините "Микроикономика", "Макроикономика" и "Световна икономика" в УНСС. Гост лектор в университети в Португалия, Полша, Испания, Литва, Чехия. През 2003 г. се дипломира в „Национална школа по мениджмънт“. Магистър по „Макроикономика“ от УНСС. Специализирал е международна икономика към „Виенския Икономически Университет“ и бизнес икономика към Университет Евора – Португалия. От 2020 г. е член на Бюрото на Съвета на браншовите организации към БТПП и председател на "Асоциация интернет услуги и технологии".

Г-н Каспарян, каква е симтоматиката, която разкриват кадровите рокади в кабинета "Борисов 3" днес?

Когато говорим за симптоматика, обикновено говорим за болест и нездравословно състояние, вие много добре започнахте – имаме един „болен“ кабинет, който според мен има склонност към кадрови промени (около 10 от началото на кабинета). Реално, не виждам тези промени до какво добро ще доведат, дори напротив. В тази динамична обстановка това може да има негативен ефект – защото всеки знае, че  при смяна на ново работно място, обстановка и т.н е нужно време за адаптация.

Последните кадрови промени очевидно се правят под натиск – от протести, недоволството на будните граждани и бизнеса. Борисов е видимо притеснен и това е белег за криза. Едва ли преди дни е разбрал за зависимостите или несправянето с работата от години, които обяви като основни аргументи за смените.

Държавата се намеси във водно-енерегийния сектор сериозно. От ДПС остро възразиха на поправките в Закона за енергетиката. Знаци за какво са това?

Знаци за сериозно напрежение по оста Борисов-ДПС. Той винаги е бягал като дявол от тамян от всякакво публично обвързване с ДПС. Толкова рязко досега не се беше разграничавал – смяна на министри, отнемане на студения резерв от ТЕЦ-а на Ахмед Доган. Нека припомним, че държавата плати от 2017 до днес 53 млн. лв за 5 включвания на ТЕЦ „Варна“. Това, което видяхме като общество е, че енергетиката е изцяло „политика“.

Явно от ДПС са изнервени от случващото се. Или ще се реформират или ще влизат в още по-голяма криза, защото разривът с единствения им нещо като партньор от последните години, визирам Борисов, показва голяма риск за бъдещето им. С уговорката, че всичко, което се случва не е само театър, за да се успокои общественото мнение и акциите на Христо Иванов.

Какви възможности има към момента опозицията, за да отговори на тези процеси в политическата криза?

Да поддържа курса Нинова. Както казва един политолог, за четири години тя нито се предаде, нито се продаде. И то в много тежка ситуация на поддържане на последователна опозиция на управляващите и борба за удържане на апетитите на вътрешната опозиция. Времето доказа, че е права

Веднага се аргументирам с факти – в последният парламент парламентарната група има 80 депутата, предходният помним - 39. Добавяме избора на Румен Радев за Президент. Също така от нито един областен кмет на последните избори БСП вече имат 4, както и бройката на евродепутатите им от 4 се покачи с още един на 5 и последно спечелиха и районен кмет в София.

От случващото се в БСП до голяма степен зависи и това, което ще се случва в страната до следващите избори. Много важно е сегашното ръководство да се справи със зловредната роля на вътрешната опозиция, която обслужва чужди интереси и говори с мантри, които никой не разбира.

Въпросните 29 млрд., които трябва да очакваме в следващите 7 години, доколко са адекватни те като размер и какви мерки трябват, за да се гарантира целесъобразното им разходване?

Нека започнем от малко по-далеч. Вие чухте ли г-н Борисов предварително да изразява прогноза за каква сума отива да се „бори“ на срещата? Защото аз не чух и реално тръгна с идеята, че при какъвто и да е резултат, той може гордо да се самообяви за победител.

Всъщност 29 млрд лв, са разпределени на база на усвояемост на предходни периоди.

Агоп Каспарян: 0 лева са усвоени от 500-те милиона за бизнеса

По мярката 60/40 са се възползвали футболни отбори, ЦГМ, казина, посочи в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV + и...

Правителствата с премиер Борисов  дотук обхващат два програмни периода и резултатите са катастрофални. Последните данни са за усвоени едва 40.78% от парите определени за България от ЕС, като тук не включваме корекциите, които са бол. Именно сектори в които се очаква най-голям спад, най-големи суми за разпределение са с най-нисък процент на усвояемост в предходния период (Програма за развитие на селските райони – около 22%, Морско дело и рибарство – около 24%, екопрограмата 30%, образование и наука 45%).

Нещо изключително важно – новите пари ще бъдат достъпни след изготвянето на национален план за възстановяне, който трябва да бъде одобрен от Брюксел.

Тоест реално без такъв план, ние за момента получаваме 0 лева. Отделно се въведе и т. нар „Ръчна спирачка“ или казано по-просто парите могат да бъдат спрени ако реформи по модернизация на икономиката и адаптация към “Зелената сделка” не се осъществяват.

Ето тук идва и голямото предизвикателство – как и кой и кога ще напише тази програма и след това как ще бъдат усвоени тези пари. Кой ще контролира този план ?

Защото въпреки безвъзмездните суми, тези суми трябва да бъдат защитени с правилни, адекватни програми и проекти от които зависи голям дял в растежа на икономиката за идните години. Тоест, в нашия случай не е важно само колко ни отпускат, а колко имаме капацитет да си вземем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю