Безплатни арт терапии в помощ на деца с онкохематологични заболявания

4582
Безплатни арт терапии в помощ на деца с онкохематологични заболявания
Снимка: Фондация "АРТОН България"

Програмата за арт терапии на Фондация "АРТОН България" е единствената в страната, която безвъзмездно помага на онкоболните деца да се справят с тъгата, умората и страха, с които се сблъскват в борбата им с коварното заболяване. Като част от терапиите малчуганите имат възможност да рисуват с различни бои и техники, да изработват пана от естествени материали или пластики от бързосъхнеща глина, да създават кукли от плат и прежда, както и да посвирят на различни музикални инструменти.

Месечно програмата се провежда с около 50 деца в специализираните болници в страната. За да съберат средства и да осигурят бюджета за програмата за 2021г. от фондацията стартират две дарителски кампании. Дарения ще могат да се правят до 30 декември чрез платформата на Фондация „В помощ на благотворителността“ и в DMS платформата на Българския дарителски форум.

Всеки желаещ може да подкрепи инициативата с директен паричен превод по банкова сметка: BG06UBBS 80 0210 2607 2940, като изпрати SMS на номер 17777 с текст DMS ARTON или дари средства онлайн, чрез посочените по-горе платформи.

Необходими са общо 10 000 лева за цялата година, с които да се купуват художествени материали и арт пособия, хигиенни консумативи и да се заплащат логистични разходи и хонорари на специалистите арт терапевти.


Представяме ви интервю със Светлана Чивгънова, която е изпълнителен директор на фондацията.

Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания откриват в Костинброд

Община Костинброд подписа договор за предоставяне на услугата Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания – де...

- Разкажете ни за дейността на Фондация "АРТОН България".

Екипът ни от онкопсихолози, арт терапевти, музико-терапевти провежда програмата по арт-терапия от далечната 2009 - 2010 година, а работата ни и необходимостта от структура доведе до създаването и на Фондация "АРТОН България" през 2013 година. Болничните сесии по арт и музикотерапия провеждахме в началото единствено в Клиника по детска онкохематология във Варна, но ефекта от нея, вдъхновението на семействата, на медицинските екипи, доведе до това да разширим програмата и тя стартира официално през 2014 година и в останалите две клиники по детска онкохематология в София и Пловдив.

В активния ѝ период на провеждане, програмата радваше приблизително 50 деца месечно от трите клиники, които паралелно на химиотерапевтичното си лечение, участваха активно и ентусиазирано в сесиите. Сега нещата малко се промениха, надяваме се за кратко. Поради Ковид кризата, в клиниките във Варна и в София има преустановяване на сесиите, заради нуждата от ограничаване на контактите. В пловдивската клиника по детска онкохематология към Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив обаче работим активно. Програма АРТОН не е прекъсвала и за момент и всички заедно – прекрасният екип на клиниката, арт терапевта ни там, родителите и близките на децата, самите деца – като едно семейство съхраняваме и развиваме програмата.

- Каква беше мотивацията Ви да създадете тази фондация и какво ви стимулира да продължавате да помагате?

Всяка година 1400 - 1500 българи се разболяват от злокачествено заболяване на кръвта

Всяка година между 1400-1500 българи се разболяват от злокачествено заболяване на кръвта. Това каза проф. Юлиан Райнов, който е ръков...

Аз съм клиничен онкопсихолог с близо 20-годишна клинична практика. Когато започнах да прилагам методите на арт терапията в клиниката във Варна, все още не се знаеше много какво точно е това „арт терапия“. Много хора я асоциираха тогава с леки занимания по рисуване за подобряване на настроението. И това е вярно, но много по-важната стойност на арт терапията е, че тя дава възможност на специалистите – психолози, арт терапевти – чрез различни техники да подкрепят пациента да работи със себе си. Да проглежда едни неща, да отваря сърцето си за други, да трансформира преживявания, да се научи да обича живота и себе си най-вече. В онкологията, респективно в детската онкология този метод е изключително подходящ, тъй като тежестта на драмата, стресът, опасността, умората, самотността са толкова силни и болезнени, че само творчеството може да донесе усещане за безопасност, сигурност, емоционална топлина и комфорт.

Какво ни мотивира да продължаваме ли? Това, което мотивира всеки човек, който помага – светлината в очите на другия! Любовта, която я има винаги между нас и ни движи! Изправянето на едно малко човече и тръгването му към арт залата, когато е лежало цял ден, свързано към системи, бавното завръщане на усмивката му, на приказливостта му, очакването му да се видим пак и на другия ден, ни дава сили и вяра, че сме на правия път. Силните думи на майките, които дори и години след като отдавна е приключило лечението, ни споделят дълбоката си и искрена благодарност за работата ни, за грижата и обичта към децата.

- Какви са видовете арт терапиите, които предлага фондацията и как те спомагат при лечението на онкоболни деца?

Сесиите по Програма АРТОН са арт терапия с изобразително изкуство, приложни изкуства, пластики и декорация и музикотерапия. Децата имат занимания, в които се срещат с арт терапевт или с музикотерапевт, в обща детска група или в условията на индивидуалните си стаи. Сесии се провеждат и с деца в особено тежко състояние, които или сами търсят контакта с арт терапевта или медицинският екип моли за това, усещайки успокоителната роля на сесията за детето. Такъв случай имахме съвсем скоро в пловдивската клиника, където нашият арт терапевт за пореден път бе помолен от лекарите да посещава дете в тежко състояние, именно разчитайки на връзката помежду им. Арт терапията помага на децата със своите прийоми – да изнесат наяве през рисуване или други творчества различни свои страхове, емоции, да отворят "вратичка" за споделяне и подкрепа. Но арт терапията помага много и с друго – създава връзка между пациента и арт терапевта, която е истинска, съкровена, човешка и топла. Тя дава усещане за "у дома", което толкова липсва в условията на тежкото и продължително лечение в болница.

От 2009 г. липсват лекарства за онкоболни деца, МЗ съчувства

"През 2009 година лекарства изпадат от позитивния списък, през годините различни лекарства липсват от аптеките. Родителите пътуват в чу...

- Пациентите заплащат ли за терапиите или парите се осигуряват само от даренията?

Разбира се, че пациентите не заплащат терапиите. Нещо повече – специалистите творци, които влизат в клиниките, за да работят с децата, преминават предварителни сертификационни обучения по арт терапия и детска психология - също безплатно. Фондацията поема всички тези разходи по закупуване на художествени материали, обучения и последващи хонорари за арт и музикотерапевти. Като организация в обществена полза, ние разчитаме само на дарения. Подкрепата от индивидуални и корпоративни дарители е тази, която прави работата ни възможна и устойчива във времето.

- На колко места в страната имате центрове?

Както споменах и по-горе, Програма АРТОН се провеждаше в трите клиники по детска онкохематология на страната – в университетските болници на София, Пловдив и Варна.

15 февруари - ден на съпричастност към децата с онкохематологични заболявания

15 февруари е ден за съпричастност към децата с онкохематологични заболявания. Насърчете вашите партньори, колеги, приятели, членове на...

- Имате проект за възстановяване на децата в извънболнични условия, на какъв етап е той и кога предстои да се реализира? Разкажете ни повече за него - къде ще се намира, какво ще представлява?

Това е цел на екипа ни, която на този етап и в условията на пандемията сме оставили "на изчакване". Да, важно е да има място и условия децата и техните семейства да продължат емоционалното си, а и физическото си възстановяване сред природата, далеч от градския шум и въздух. Но за тази цел са нужни повече хора, с повече вяра и с повече средства. А моментът сега сякаш не е такъв.

- По какви други проекти работите?

Екипът ни винаги е искал да разкрие извънболничен градски АРТОН Център за продължаваща психологична грижа. Място, където в приятна обстановка всеки да има достъп до специализирана психотерапевтична помощ, до арт терапевтични и музикотерапевтични занимания, до групови, индивидуални, фамилни психологични консултации и терапии. Вярваме, че това е постижима цел. Още повече, че настоящата пандемия, ако не друго, то поне отвори очите на много хора, че психичната стабилност и устойчивост са жизнено важни за всеки. Истински важни, защото за да оцелеем е важно да сме стабилни, сигурни, уравновесени, спокойни, вярващи, обичащи и обичани.

Интервю на Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю