Безплатни арт терапии в помощ на деца с онкохематологични заболявания

4788
Безплатни арт терапии в помощ на деца с онкохематологични заболявания
Снимка: Фондация "АРТОН България"

Програмата за арт терапии на Фондация "АРТОН България" е единствената в страната, която безвъзмездно помага на онкоболните деца да се справят с тъгата, умората и страха, с които се сблъскват в борбата им с коварното заболяване. Като част от терапиите малчуганите имат възможност да рисуват с различни бои и техники, да изработват пана от естествени материали или пластики от бързосъхнеща глина, да създават кукли от плат и прежда, както и да посвирят на различни музикални инструменти.

Месечно програмата се провежда с около 50 деца в специализираните болници в страната. За да съберат средства и да осигурят бюджета за програмата за 2021г. от фондацията стартират две дарителски кампании. Дарения ще могат да се правят до 30 декември чрез платформата на Фондация „В помощ на благотворителността“ и в DMS платформата на Българския дарителски форум.

Всеки желаещ може да подкрепи инициативата с директен паричен превод по банкова сметка: BG06UBBS 80 0210 2607 2940, като изпрати SMS на номер 17777 с текст DMS ARTON или дари средства онлайн, чрез посочените по-горе платформи.

Необходими са общо 10 000 лева за цялата година, с които да се купуват художествени материали и арт пособия, хигиенни консумативи и да се заплащат логистични разходи и хонорари на специалистите арт терапевти.


Представяме ви интервю със Светлана Чивгънова, която е изпълнителен директор на фондацията.

Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания откриват в Костинброд

Община Костинброд подписа договор за предоставяне на услугата Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания – де...

- Разкажете ни за дейността на Фондация "АРТОН България".

Екипът ни от онкопсихолози, арт терапевти, музико-терапевти провежда програмата по арт-терапия от далечната 2009 - 2010 година, а работата ни и необходимостта от структура доведе до създаването и на Фондация "АРТОН България" през 2013 година. Болничните сесии по арт и музикотерапия провеждахме в началото единствено в Клиника по детска онкохематология във Варна, но ефекта от нея, вдъхновението на семействата, на медицинските екипи, доведе до това да разширим програмата и тя стартира официално през 2014 година и в останалите две клиники по детска онкохематология в София и Пловдив.

В активния ѝ период на провеждане, програмата радваше приблизително 50 деца месечно от трите клиники, които паралелно на химиотерапевтичното си лечение, участваха активно и ентусиазирано в сесиите. Сега нещата малко се промениха, надяваме се за кратко. Поради Ковид кризата, в клиниките във Варна и в София има преустановяване на сесиите, заради нуждата от ограничаване на контактите. В пловдивската клиника по детска онкохематология към Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив обаче работим активно. Програма АРТОН не е прекъсвала и за момент и всички заедно – прекрасният екип на клиниката, арт терапевта ни там, родителите и близките на децата, самите деца – като едно семейство съхраняваме и развиваме програмата.

- Каква беше мотивацията Ви да създадете тази фондация и какво ви стимулира да продължавате да помагате?

Всяка година 1400 - 1500 българи се разболяват от злокачествено заболяване на кръвта

Всяка година между 1400-1500 българи се разболяват от злокачествено заболяване на кръвта. Това каза проф. Юлиан Райнов, който е ръков...

Аз съм клиничен онкопсихолог с близо 20-годишна клинична практика. Когато започнах да прилагам методите на арт терапията в клиниката във Варна, все още не се знаеше много какво точно е това „арт терапия“. Много хора я асоциираха тогава с леки занимания по рисуване за подобряване на настроението. И това е вярно, но много по-важната стойност на арт терапията е, че тя дава възможност на специалистите – психолози, арт терапевти – чрез различни техники да подкрепят пациента да работи със себе си. Да проглежда едни неща, да отваря сърцето си за други, да трансформира преживявания, да се научи да обича живота и себе си най-вече. В онкологията, респективно в детската онкология този метод е изключително подходящ, тъй като тежестта на драмата, стресът, опасността, умората, самотността са толкова силни и болезнени, че само творчеството може да донесе усещане за безопасност, сигурност, емоционална топлина и комфорт.

Какво ни мотивира да продължаваме ли? Това, което мотивира всеки човек, който помага – светлината в очите на другия! Любовта, която я има винаги между нас и ни движи! Изправянето на едно малко човече и тръгването му към арт залата, когато е лежало цял ден, свързано към системи, бавното завръщане на усмивката му, на приказливостта му, очакването му да се видим пак и на другия ден, ни дава сили и вяра, че сме на правия път. Силните думи на майките, които дори и години след като отдавна е приключило лечението, ни споделят дълбоката си и искрена благодарност за работата ни, за грижата и обичта към децата.

- Какви са видовете арт терапиите, които предлага фондацията и как те спомагат при лечението на онкоболни деца?

Сесиите по Програма АРТОН са арт терапия с изобразително изкуство, приложни изкуства, пластики и декорация и музикотерапия. Децата имат занимания, в които се срещат с арт терапевт или с музикотерапевт, в обща детска група или в условията на индивидуалните си стаи. Сесии се провеждат и с деца в особено тежко състояние, които или сами търсят контакта с арт терапевта или медицинският екип моли за това, усещайки успокоителната роля на сесията за детето. Такъв случай имахме съвсем скоро в пловдивската клиника, където нашият арт терапевт за пореден път бе помолен от лекарите да посещава дете в тежко състояние, именно разчитайки на връзката помежду им. Арт терапията помага на децата със своите прийоми – да изнесат наяве през рисуване или други творчества различни свои страхове, емоции, да отворят "вратичка" за споделяне и подкрепа. Но арт терапията помага много и с друго – създава връзка между пациента и арт терапевта, която е истинска, съкровена, човешка и топла. Тя дава усещане за "у дома", което толкова липсва в условията на тежкото и продължително лечение в болница.

От 2009 г. липсват лекарства за онкоболни деца, МЗ съчувства

"През 2009 година лекарства изпадат от позитивния списък, през годините различни лекарства липсват от аптеките. Родителите пътуват в чу...

- Пациентите заплащат ли за терапиите или парите се осигуряват само от даренията?

Разбира се, че пациентите не заплащат терапиите. Нещо повече – специалистите творци, които влизат в клиниките, за да работят с децата, преминават предварителни сертификационни обучения по арт терапия и детска психология - също безплатно. Фондацията поема всички тези разходи по закупуване на художествени материали, обучения и последващи хонорари за арт и музикотерапевти. Като организация в обществена полза, ние разчитаме само на дарения. Подкрепата от индивидуални и корпоративни дарители е тази, която прави работата ни възможна и устойчива във времето.

- На колко места в страната имате центрове?

Както споменах и по-горе, Програма АРТОН се провеждаше в трите клиники по детска онкохематология на страната – в университетските болници на София, Пловдив и Варна.

15 февруари - ден на съпричастност към децата с онкохематологични заболявания

15 февруари е ден за съпричастност към децата с онкохематологични заболявания. Насърчете вашите партньори, колеги, приятели, членове на...

- Имате проект за възстановяване на децата в извънболнични условия, на какъв етап е той и кога предстои да се реализира? Разкажете ни повече за него - къде ще се намира, какво ще представлява?

Това е цел на екипа ни, която на този етап и в условията на пандемията сме оставили "на изчакване". Да, важно е да има място и условия децата и техните семейства да продължат емоционалното си, а и физическото си възстановяване сред природата, далеч от градския шум и въздух. Но за тази цел са нужни повече хора, с повече вяра и с повече средства. А моментът сега сякаш не е такъв.

- По какви други проекти работите?

Екипът ни винаги е искал да разкрие извънболничен градски АРТОН Център за продължаваща психологична грижа. Място, където в приятна обстановка всеки да има достъп до специализирана психотерапевтична помощ, до арт терапевтични и музикотерапевтични занимания, до групови, индивидуални, фамилни психологични консултации и терапии. Вярваме, че това е постижима цел. Още повече, че настоящата пандемия, ако не друго, то поне отвори очите на много хора, че психичната стабилност и устойчивост са жизнено важни за всеки. Истински важни, защото за да оцелеем е важно да сме стабилни, сигурни, уравновесени, спокойни, вярващи, обичащи и обичани.

Интервю на Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю