Блогърката Ади Василкова за Actualno.com: Чужденците се влюбват в България

17166
Блогърката Ади Василкова за Actualno.com: Чужденците се влюбват в България
Снимка: личен архив

Живея, за да пътувам и пътувам, за да живея – това казва за себе си Адриана Василкова, чийто туристически блог Sunshine.bg е изключително популярен в онлайн пространството. Учила е фотография и философия, но накрая се дипломира в специалност “Мениджмънт в туризма”. Днес работи като екскурзовод, консултант и организатор на пътувания. Actualno.com поговори с нея за любимите ѝ дестинации, туристическия сектор и за това харесват ли чужденците България.

Адриана, списвате блога си от 2012 г. Защо решихте да се захванете с това?

София за изложба “Macrocosmos”: Исках да пресъздам тишината и самотата във всеки нас

Фотопортрети на различни хора, с изведен на фокус микрокосмос, приветстват посетителите на бар „Kanaal” от 21 април до 23 м...

Всичко стана много случайно. Започнах да пътувам активно през 2010 г., след което през 2011 посетих 11 държави и натрупах голям опит, страшно много впечатления и открих всевъзможни трикове за евтино пътуване, които в последствие исках да споделя с колкото се може повече хора. През това време се запознах с настоящия си приятел, който се занимава със създаване и оптимизация на сайтове и заедно развихме идеята.

В България ли предпочитате да пътувате или в чужбина?

Доскоро при всеки удобен момент гледах да отскоча до някой европейски град заради евтините билети, които постоянно намирах, но бързо ми омръзна. Сега предпочитам да пътувам рядко, но далече и за повече време - Азия и Южна Америка са ми фаворити. Балканските страни са другата ми страст. Имам чувството, че винаги ще отривам нови и интересни неща там. Същото се отнася и за България. От няколко години работя като екскурзовод у нас и по Балканите и обикалям с туристи постоянно наоколо, откривайки прекрасни, живописни, интересни и нови места. За радост това не ми пречи да пътувам в България за удоволствие, дори напротив.

Това вероятно е труден въпрос за активен пътешественик, но все пак – кои са любимите Ви места, които сте посещавали у нас и зад граница?

Много труден въпрос наистина. Всяко едно място е специално само по себе си, има своя чар и магия. Индия ми е много любима, Шри Ланка, Куба, всички тези дестинации с красива природа и различна култура. Най-много от всички места обаче харесвам България. Храната, природата, плажовете, планините, хората, градовете, всичко. Това е и причината, поради която станах екскурзовод.

Венеция, Никита и Борис пред Actualno.com: Мечтаем да превърнем робота ни в професионален уред

Ако някой някога се е съмнявал в кадърността на младите хора у нас, съмненията му ще бъдат изцяло изличени от Венеция, Никита и Борис. ...

Харесват ли чужденците страната ни? От какво се впечатляват най-много?

Честно казано, не съм водила човек, който да не се е влюбил в България. Моите туристи се впечатляват от не дотам популярните дестинации. Няколко души се влюбиха във Враца и Троян, много от тях харесват Мелник, Ковачевица и други селца с традиционна българска атмосфера, планините, Черноморието, ниските цени, вкусната храна и възможността да общуват с местните. Обожават нашата музика, танци, традиции. Това дали ще им хареса зависи изцяло от начина, по които им го представиш. Както казах и преди малко, отношението е най-важно.

Често се чуват мнения, че България има голям туристически потенциал, който обаче все още не успява да развие напълно. Съгласна ли сте с това твърдение?

Абсолютно съм убедена, че има потенциал и продължавам да се убеждавам с всеки изминал ден, но докато отношението на бизнеса към туристите не се промени, няма да мръднем ни крачка напред, колкото и пари да се инвестират в туризма. На този етап туристическото ни обслужване е пълна скръб, но аз съм оптимист и вярвам, че ще се развиваме само в положителна посока.

Като човек от бранша, какво смятате, че трябва да се направи, за да привлечем още повече посетители и те да остават по-доволни от престоя си? Има ли конкретни услуги, които е най-належащо да се подобрят?

PubNative пред Actualno.com: За да успееш в сферата на нейтив рекламата е нужна креативност

Запознаваме се със старши мениджъра на суперуспешния германския старт-ъп PubNative на форума CEEDS'15 by Webit. С интересното и енергич...

Всички знаем за силата на интернет и възможностите, които се откриват, когато знаем как да боравим с него. Силно присъствие в интернет, работа с международни блогъри, набиране на квалифицирани кадри в туризма и промяна на отношението ни към хората, които искат да се запознаят с културата и богатствата на страната ни, ще ни изпратят светлинни години напред.

Останалата част от интервюто с Адриана Василкова прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю