Чавдар Кенаров: Всяка година ФАРА върви към по-добро (ВИДЕО)

5980
Чавдар Кенаров: Всяка година ФАРА върви към по-добро (ВИДЕО)

От 15 до 17 юни в град Пловдив се проведе най-голямото събитие за рекламната индустрия у нас - ФАРА (Фестивал на Българската асоциация на комуникационните агенции).

Всяка година ФАРА избира и награждава най-доброто от българската реклама. Досега това се случваше в Албена, но от миналата година фестивалът има нов дом - Дом на културата “Борис Христов” в Пловдив. 

В тон с нововъведенията, концепцията на ФАРА все повече набляга на своята лекторска и уъркшоп част, като тази година програмата бе още по-наситена с международни лектори, които показаха различна перспектива за настоящето и бъдещето на комуникациите.

На къде върви ФАРА, кои са основните предизвикателства пред Фестивала на рекламните агенции, както и има ли подходящи кадри в този бранш - по тези въпроси Actualno.com разговаря с Чавдар Кенаров, член на управителния съвет на БАКА и създадетел на Noble Graphics.

Кое ентри в конкурсната програма на фестивала ви впечатли най-много. Имаше ли нещо, което се отличаваше от другите.

ФАРА 2017 - говори журито: Константин Трендафилов, творчески директор на Saatchi&Saatchi Sofia

С официална церемония в град Пловдив приключи най-голямото събитие за рекламната индустрия у нас - ФАРА (Фестивал на Българската асоциа...

Според мен всяка година фестивалът върви към по-добро. Имало е, разбира се, години, в които е имало по-малко заявки, но като цяло индустрията върви към по-добро. Това е една от причините ние от БАКА като организатори да помислим как да попомогнем за основното развитие на гилдията. От две години започнаха да настъпват промени във формата на фестивала, като се залага много повече на лекционната и образователната част. Искаме гостите на феста да бъдат не само от сферата на рекламните агенции. Очакваме и нашите клиенти да открият интересни теми и това се случва. Миналата година имахме няколко много интересни лектори, тази година ги увеличихме като бройка и тематика и мисля, че това е една посока, която ще се следва и ще бъде за добро.

Както споменахме една от целите на ФАРА 2017 е да привлече по-голям кръг от хора. Това ли е според вас правилната насока – силно застъпена лекционна част, уъркшопове?

Със сигурност, защото основното, което бих казал е, че все пак това е едно тясно таргетирано мероприятие, така че тематиката наистина ще се върти около комуникационния бизнес изобщо и страните, които участват в него. Със сигурност тази семинарна част ще бъде изключително важна, тъй като се вкарват теми, които развиват колегите в бранша.

Успяват ли да се пресекат творческите с бизнес решенията – на какво залагат повече агенциите?

Със сигурност, въпреки че фестивалът е творчески като формат и тук се оценяват най-вече идеите. Освен това този фест е изключително важен за нашата индустрия. Неслучайно е едно от основните мероприятия на БАКА, защото това е едно от малкото събития, които истински вдъхновяват творците в нашия бизнес. Иначе безспорен факт е, че ефективността на нашата работа и това, че се опитваме нашата дейност да доведе до бизнес резултати при нашите клиенти – за това съществуваме. Пак припомням, че това е творчески фестивал, дори последните две години двата фестивала – творчески и медиен се обединиха в един. Така, че в рамките на ФАРА има четири медийни категории, но дори при тях също нещата се оценяват пречупени през творческия подход при използването на медиите. Всъщност точките от медиийните и творческите категории формират „Агенция на годината“. Не беше така преди две години.

ФАРА 2017 - говори журито: Надежда Трифонова, творчески директор на NRG Creative Boutique

С официална церемония в град Пловдив приключи най-голямото събитие за рекламната индустрия у нас - ФАРА (Фестивал на Българската асоциа...

Има ли някаква генерална разлика между тенденциите на пазара у нас и тези в чужбина?

Всека пазар има специфики, защото в крайна сметка говорим на хора със съответния манталитет и културни особености, така че разлика има. Иначе добрата идея, добрата кампания – нищо не я прави още по-добра, само за това, че е в чужбина. Един страхотен факт е, че много агенции, опериращи предимно у нас, имат много успехи зад граница, да не говорим, че жънат успех и при проекти специално направени за чужд пазар. Това е една страхотна тенденция. Това само показва, че качеството на нашата работа надхвърля страндартите у нас.

Цялото интервю можете да видите във видеото.

Интервю на Милена Славкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю