Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

19 април 2024, 13:00 часа • 5741 прочитания

Като че ли се сблъскват два процеса и си влияят един на друг – едното е недоверие в политическото пространство, другото е недоверие в изборния процес като организация. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ Жоро Пенчев от фондация “Общество.бг“, който е един от създателите на “Обединение честни избори“ (ОЧИ):

Още: Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

“С конституционните промени, които се приеха в края на миналата година, се разтърси доста сериозно институцията, дотогава призована да организира изборите, т.е. служебните кабинети. По една или друга причина, стечение на обстоятелствата или не, в момента имаме служебен кабинет, за който тегнат съмнения в пространството, че не е толкова независим. И това е един от може би поредните фактори, които ние от ОЧИ наблюдаваме в последните няколко години, итерация (повторение на процес, бел.ред.), които цялото общество наблюдава. И това се отразява на доверието на гражданите въобще в този процес.

Още: ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Спомняме си отпреди десетилетия графитите “Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят.“ Това е един рефрен, който си върви през целия бивш, настоящ така наречен преход . Но в последните няколко години може би политическите сътресения провокираха много повече опити за намеса в този процес, или поне съмнения за такава, в нито една посока не можем да видим доказателства. Но резултата го виждаме всички – много ниска активност, някакво повсеместно отвращение.

Още: "Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

И като че ли се сблъскват два процеса и си влияят един на друг – едното е недоверие в политическото пространство, другото е недоверие в изборния процес като организация. Което особено от 2021 г. насам, с поредицата от промени в Изборния кодекс, а сега и в Конституцията, много разклатиха доверието на българските граждани. Много дезинформация, манипулация в това как трябва да се организират едни избори, какво се прави по света, защо нещо се направи в България и какви резултати даде.“

Още: Как ще гласуваме на изборите 2 в 1: Обяснява Росица Матева

От видеоматериала ще научите още:

  • Може ли МВР да повлияе на честността на вота;
  • Готови ли сме за избори 2 в 1, ако съдим по поведението на ЦИК;
  • Каква ще бъде избирателната активност;
  • За какво ще следи ОЧИ на вота, какви нарушения се очакват.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес