"Какво работят общинските съветници?": Говори единственият независим кандидат в София (ВИДЕО)

11205

Какво работят общинските съветници и защо тяхната позиция е толкова важна при управлението на един град? С този въпрос се обърнахме към единствения независим кандидат за общински съветник в София - адвокат Петър Славов.

Какво прави един общински съветник?

"Тях неслучайно ги наричат градския парламент. Всеки голям град си има общински съвет, където общинските съветници са депутати. Те могат да правят много неща, подобни на тези, които правят депутатите в националния парламент. Например - приемат бюджета на града, искат отчети от кмета за това коя улица е ремонтирана, защо друга не е, качеството на ремонта, ремонтите на ремонта, докога с тях и т.н.", каза Славов в Студио Actualno.

По думите му съветниците имат много правомощия, като едно от най-важните е контролът, .

"На национално ниво това се нарича "парламентарен контрол" - т.е. начинът, по който един депутат контролира работата на министрите и премиера. Спомняте си, аз в 43-ия парламент бях най-активният народен представител по брой поставени питания. По същия начин може да бъде питан кметът за всички тези неща, които изброихме, от които не сме доволни като софиянци", допълни той.

Независими или партийни кандидати?

На въпрос защо е толкова важно да има независими кандидати в местната власт, Славов отговори така:

"Целият процес е повлиян от действията на основните партии, които наричат себе си "системни", а аз вече бих ги нарекъл "партии на статуквото". В последните 2-3 години тези безпринципни (не)коалиции, които направиха, сглобки, всевъзможни форми на уйдурми, пазарлъци и договорки отблъснаха доверието на политическите партии. И това е най-вече заради безпронципното поведение на лидерите им, тъй като членската маса и по места хората едва ли имат контрол над това, което няколко човека, лидери на дадена формация, правят в София".

По думите му след такива действия трябва да последва оставка на лидерите и те да се оттеглят. "Напротив, те излизат и казват "Вие, избирателите сте виновни, затова че не ни гласувахте 50% доверие, за да задвижим програмата, която сме обещали. Сега, защото ги нямаме тези 50% - ще си правим каквато искаме коалиция", допълни Славов, като посочи това за една от причините да се кандидатира като независим общински съветник.

"Трябва да се покаже, че не може да има подобно отношение към българските граждани по подобен начин да бъдат лъгани и след това всичко това да се забрави. Освен това, крайно време е партиите да разберат, че те са средство за реализиране на нашите права, а не са монополист, който е концентрирал в себе си цялата тази власт и да става каквото те казват, а всички останали да се строяват отзад и да викат "ура" без право на мнение и преценка", категоричен беше бившият народен представител.

По думите му няма толкова много независими кандидати, защото процедурата е много трудна. "Особено за София беше едно ходене по мъките самата регистрация да ви допуснат до избори", допълни той.

Кои са приоритетите му?

"Аз бих започнал да работа по проблемите, които са ми посочени от гражданите като най-належащи. И в хода на кампанията, и в предишни кампании съм чувал гражданите", каза Петър Славов на въпрос какво ще е първото, с което ще се захване, ако бъде избран.

"Задължително ще поискам ревизия на последните 10 години управление на София, за да видим действително едни и същи фирми ли печелят всички обществени поръчки за ремонти, налагани ли са им санкции за некачествена работа, платили ли са санкциите и т.н. Един от кандидат-кметовете сега говори как ще създава нови стандарти. То стандарти и сега има, закони и правила - също, но не се спазват", допълни той.

Кои са останалите му приоритети и как може да се реши проблемът с презастрояването в София - вижте в пълното интервю.

Петър Славов е независим кандидат за общински съветник, издигнат от Инициативен комитет в състав Методи Андреев, Калин Манолов, Ивайло Дерменджиев, Атанас Шарков, Венета Грозданова, Георги Василев и Здравко Боджов.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю