Кметът на Баните: Общината беше тръгнала стремглаво надолу, но вече стъпихме на крака

9147
Кметът на Баните: Общината беше тръгнала стремглаво надолу, но вече стъпихме на крака
Снимка: Община Баните

Милен Белчев е кмет на родопската община Баните от 2015 година. Той е икономист по образование. Осем години е бил директор на "БКС" – Баните, три мандата общински съветник. Има брат близнак Невен, който е от няколко мандата кмет на родното им село Оряховец.

Г-н Белчев, скоро Баните ще отбележи своя ежегоден празник, докъде стигна ремонтът на площада?

Ремонтът продължава. Ще се опитаме до 5-6 май, когато е празникът на Баните и минералната вода, поне в груб строеж да направим чешмата на площада, за да я ползват хората. Иска ни се да отразим Деня на минералната вода поне с нова чешма. Работят момчетата, но не с каквото темпо ние желаем.

Кога им изтича срокът по договор?

На 3 май, но в никакъв случай няма да изпълнят този срок. В договора си има клаузи за ежедневни санкции при закъснение, докъдето явно ще стигнем.

На колко процента е готов обектът?

На 25-30%.

Говорили ли сте с изпълнителя, защо се получи забавянето?

Говорим, разбира се. Всяка седмица правим оперативки с надзор, с проектанти, архитекти. Не са си направили добре организацията. Ние спазваме договора, но от тяхна страна има проблем. А трябваше да стане. Каквото е трябвало от наша страна, сме го направили. Има клауза в договора за 20% аванс и ние това сме го платили.

Те каква причина изтъкват?

Казват: "Днес ще докараме специалисти", "Утре ще докараме машини". На едни работници плащат, на други - не. И те си заминават. Това си е проблем с организацията на главния изпълнител, което е притеснително. Досега площадът трябваше да е готов три пъти, не един. Опитах всичко, но... Причината е недобра организация, недостатъчна работна ръка. Каквото започнат, не го довършват.

А къде ще бъде съборът в такъв случай?

Не в идеалната централна част, където е бил досега. Тя пак ще се ползва и ще има търговски обекти. Но сцената ще бъде пред входа на санаториума. Там си има и осветление, пейки, връзка с центъра по стълбите. Всички одобряват идеята там да е сцената, защото има всякакви комуникации и ще се осигури комфорт на изпълнителите.

На 27 април правите почетен гражданин носителя на медицински "Оскар" д-р Станимир Сираков. Защо го номинирахте?

Защото се гордеем с него. Целият му корен от страна на неговите баща и майка е от Баните. Тук са всичките му роднини. И ние се гордеем с това, че нашата община е дала живот на един световноизвестен лекар.

Откак сте кмет най-вече лекари предлагате за почетни граждани?

Наистина те заслужават. Те са основният гръбнак за опазването здравето на хората и заслужават такова внимание. Това е морална оценка. Искали сме мнение от читалища и училища за номиниране. Но лекарите са на почит. Това е истина.

Какви са Ви намеренията за водната пързалка?

Има проекто-предложение от моя страна за нейната продажба. На комисии към Общинския съвет предложението е минало. Комисиите са съгласни с мен, че е редно този обект да си получи стопанин. Водната пързалка с басейн си е в сърцето на Баните и може да ни прави добра реклама. Сега е общинска собственост и от няколко години не се ползва в своя пълен капацитет и пълно предназначение. Ще ѝ потърсим стопанин, който да инвестира достатъчно средства и да придобие Баните един по-добър облик и чрез този туристически обект. Ще се получи добре, когато се изгради нов център и нов аквапарк.

Каква ще е цената му?

Сега ще бъде взето решение по принцип за продажба, а на следващо заседание ще се приеме оценка и съответно по какъв начин ще се предложи - чрез търг или конкурс.

А нямате ли притеснение, защото когато вашият предшественик опита да го продаде, се стигна до съдебно дело?

Нямам притеснение, защото в процеса на тези съдебни процедури се изчистиха проблемите. Тогава нямаше и положително становище от Министерството на спорта. Трябваше да има разрешение за продажба, защото е обект със спортно предназначение. Сега всичко е изчистено. Надявам се решението на Общинския съвет да бъде положително и меродавно.

Финансово как стои общината?

Ако кажа, че сме добре - не сме добре. Ако кажа, че сме зле - има много по-зле от нас. От Нова година насам сме покрили около 1 млн. лв. задължения и вече не сме в списъка за финансово оздравяване. От 6 показателя, които финансовото министерство следи спрямо общините, ние покрихме 4 критерия, останаха само 2. В продължение на две години и половина, допреди три-четири месеца общината беше с блокирани сметки. Имаше запори от ЧСИ и НАП. Вече нямаме запори. Изчистили сме ги. Пари ни трябват, естествено, но се оправяме. Нямаме сериозни задължения, както при встъпването ми в длъжност. Тогава общината беше в много тежко финансово състояние. Но вече всеки лев, който влиза като приход, постъпва в сметката на общината. Не на 50%, както беше доскоро.

С финансова дисциплина ли постигнахте това или с помощ от правителството?

Всичко е от добра финансова дисциплина и добра финансова политика на екипа ми. Не се лишаваме от нищо, но не правим излишни разходи. Наистина е за сметка на населението, когато ние покриваме стари задължения и хората с право негодуват. Но няма друг изход. Общината беше тръгнала стремглаво надолу, но вече сме стъпили на крака. Това мога да кажа.

Какви други обекти предстои да реализирате това лято?

В близките дни очаквам да бъдем поканени за подписване на договор с ДФ "Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони. На първо място сме като сбор точки за обект "Външен водопровод Стърница - Баните", който е на стойност 5,6 млн. лв. Всички документи са ни наред. В този проект влиза изграждане на пречиствателна станция в Стърница. Водата ще минава през т. нар. "бърз филтър" и 500-кубиков водоем в село Оряховец.

А пътни обекти?

Предвидили сме от капиталовите разходи. Около 250 000 лева сме ги разпределили за всяко населено място. Досега е нямало такъв случай. Сега за всяко село ще си има целеви средства. Всеки кмет ще определя кои са му приоритетните отсечки, улица, подпорна стена. Ние подготвяме обществена поръчка.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю