Кметът на Банско: Пресилено е твърдението, че 70% от пътните ни знаци са неправилни

8704
Кметът на Банско: Пресилено е твърдението, че 70% от пътните ни знаци са неправилни
Снимка: Община Банско

Иван Кадев е кмет на община Банско от края на 2019-та година. Той е магистър по право и по педагогика, специалност „Машинен инженер“. Бил е учител и директор на училище в Банско, а от 1993-а до 2013 г. е работил в МВР и ДАНС. Бил е и началник на РПУ в Банско, след това началник на регионалното звено на ДАНС в Благоевградска област, откъдето се пенсионира. Бил е и главен секретар на община Банско. 

Г-н Кадев, предстоят два значими спортни форума в Банско - Световна купа по ски алпийски дисциплини и Световно първенство по алпийски ски за юноши и девойки. Общината с какви ангажименти е спрямо тях?

Община Банско има своите ангажименти към провеждане на тези спортни състезания, включени сме като организатори по тяхното провеждане. Логистична е подкрепата ни. Предвид Ковид-пандемията ще имаме и специфична подготовка. Ние сме длъжни да поддържаме най-напред града чист и приветлив, да се осигури безпроблемно пребиваване на спортистите. Изхождайки от факта, че това са две значими спортни състезания от календара на Световната федерация по ски, това са значими събития за Банско и за България като цяло. Ние ще спазим своите ангажименти, още повече че очакваме те да бъдат отразени от над 20 телевизии и от над 300 журналисти, които ще бъдат акредитирани.

Приходите ви за миналата година, поне към края на третото тримесечие бележат сериозен спад в сравнение с 2019-та, такава ли остава ситуацията до края на бюджетната година?

За съжаление, да. Такава е картината и към края на 2020 година. Намалена е възможността за събиране на данък „недвижими имоти“ и такса „битови отпадъци“, заради Ковид-19. Намалена е възможността за събиране на туристическия данък по същата причина. Знаете, че градът беше поставен в карантинни условия. След това пандемията продължи и тъй като близо 80% от бизнеса в Банско е зает в сферата на туризма, този бизнес пострада най-много миналата година. Нашите очаквания и към момента не са оптимистични.

Първи бяхте карантинирани в цялата страна, а сега ситуацията каква е?

Нормализирана, доколкото може да се говори за нормализиране в тези условия. Все пак курортите в България работят. Бизнесът, макар и на по-тихи обороти, все пак работи. Да се надяваме, че хората вършат своята работа според изискванията на здравните власти и в края на март-април да отчетем все пак някакъв сезон. Не силен, но все пак някакъв.

Откривате или открихте собствена ПСР-лаборатория и как се стигна до тази идея?

Тя не е собствена, а частна - на ДКЦ "Неоклиник" ЕАД - София. Вече функционира. Сертифицирана е. Има съответните разрешителни от Министерството на здравеопазването и е в списъка му. Уведомени са всички посолства в страната. Тя ще провежда тестове за антитела, антигенни тестове и ПСР-тестове, за да бъде в услуга и удобство както на бизнеса и местните жители, така и за гостите на града. Ние сме осигурили помещенията и работим съвместно. Всички браншови организации могат да изготвят списъци, да тестват своите служители. Разбира се, съгласувано с община Банско, за да се създаде ред.

Общо над 10,6 млн. лева са допълнителните трансфери с постановления на МС през последните 6 г. за община Банско, като само през декември 2020 г. е получила към 7 млн. лева за няколко градски улици. Те в какво състояние са и при това положение как оценявате отношението на държавата към общината?

Ние през миналата година писахме няколко писма. Имахме активна кореспонденция с отделните министерства и Министерския съвет като цяло. Апелирахме за помощ, тъй като с нашия бюджет не можехме да осигурим такива средства. Най-накрая ги получихме, което означава, че министрите на регионалното развитие, на околната среда, на земеделието и премиерът са счели, че тук действително има нужда от отпускане на такива средства. Това е едно своеобразно внимание, като начин, по който се подпомагат малките общини. С тези средства община Банско ще продължи да изгражда своя облик. Да, няколко улици са, но те са много важни пътни артерии за града. И не само в Банско, а и в град Добринище. Така, че ще продължим да надграждаме това, което е започнато през годините.

Не сте обявили обществени поръчки за строителство на тези обекти, проекти ли няма за тях или ще ги възлагате на инженеринг?

За да бъдат отпуснати целеви средства, трябва да има изработени проекти. Процедурите в момента се подготвят. Ревизират се готовите проекти и се надявам, че в най-скоро време ще бъдат обявени процедури?

Откакто сте кмет имате само една обжалвана поръчка в Комисията за защита на конкуренцията. В затишие ли сте били през това време или просто не са намирали повод да атакуват процедурите ви?

Не мога да разбера какво имате предвид под "затишие"?

Не сте били активни във възлагането може би?

Министърът на туризма и кметът на Банско инспектираха обекти (СНИМКИ)

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова отново бе на посещение в Банско. Заедно с кмета на общината Иван Кадев тя провери ...

Напротив. Толкова процедури сме обявили, колкото ни позволяват разполагаемите финансови ресурси. Това, че не са обжалвани, показва, че не са открити пропуски и нарушения по тях.

Банско е една от 39-те общини в България с двуцифрен брой население, обслужвано от един служител. Всички други са с по над 100 и над 200 души на един служител. Това как се отразява на работата им?

Тук трябва с условност да отговоря на този въпрос. Не бива да се пресмята по този начин, защото хората, които пребивават при нас, също биват обслужвани от общинската администрация - и в Банско, и в Добринище, и в съставните населени места. Двата града приемат хиляди гости целогодишно. Това налага и повече ангажименти при административното обслужване. Така, че съпоставено служител къмто население е малко относително. 

Докъде е проектът ви за довеждащ водопровод от Националния парк „Пирин“, за който през септември получихте от държавата учредено вещно право – сервитут върху държавни имоти за допълнително водоснабдяване на град Банско от местността Караманица, договорът за който е от 2015 г.?

Съгласуван е проектът. Съгласуването всъщност беше съпроводено от доста дълги и тежки процедури. Години наред някои от тях не бяха придвижвани. В момента всички съгласувателни процедури са приключени и до няколко дни очакваме независимият строителен надзор да внесе доклад за съответствие, след което да бъде издадено и разрешително за строеж. Да се надявам, че това лято ще започне изграждането на втория етап на водохващането "Караманица".

МРРБ: Спокойно може да се пътува по пътя към Банско

Спокойно може да се пътува към Банско, Симитли и Разлог. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството ...

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики твърди, че 70% от пътните знаци в Банско не отговарят на никакви норми и водачите биват санкционирани заради това. А също, че последният приет Генерален план за организация на движението е от 2012 година. Какъв е Вашият коментар?

С г-жа Русинова сме в контакт още от началото на миналата година, от встъпването ми в длъжност. Не само с мен, тя поддържа контакти и със секретаря на общината г-н Докторов, който е председател на общинската комисия по безопасност на движението. Считам, че твърдението за състоянието на пътните знаци и като цяло организацията на движението в община Банско е малко пресилено. Тук бяха провеждани строителни дейности по т.нар. воден цикъл и навсякъде, през където той премина,  да речем западната част на града, всичко е съобразено с този генерален план, който всъщност е от 2018 г. Той непрекъснато се променя. Гласува се, разбира се, от Общинския съвет и се работи в посока неговото реализиране. Знаците се купуват от фирми, които отговарят на съответните изисквания и стандарти. Последният генерален план е съобразен с особеностите на града. И понеже всичко е свързано със съответното финансиране, поетапно ги актуализираме по квартали, съгласувано с живеещите там хора, защото ние най-напред искаме да създадем удобство за тях, а после - за гостите на града. Работим непрестанно в тази посока, но финансовите ни възможности са ограничени. Аз съм разговарял, последно преди може би преди 1-2 седмици, с г-жа Русинова. Искам да ви кажа, че моето образование е свързано с автотранспорта. Преди доста време в продължение на 8 години съм работил като преподавател-инструктор. Учил съм организация на движението и ги разбирам тези неща. Съгласен съм с факта, че има много знаци, които трябва да бъдат подменени - стари, избелели, изкривени и т.н., но е нужен сериозен ресурс, затова нещата се случват по-бавничко.

Дали има надежда някога да се подменят лифтовете в курорта, за да не се стига до тези опашки за изчакване?

Тук става въпрос да бъдат изградени - и нова кабинка, и нови писти, и нови лифтове. Съгласете се, че ако изградим нова кабинка, струпването ще стане горе, в ски зоната, и пак ще се получи такова напрежение. Сложен е проблемът, защото става въпрос за промяна на законодателството и за прецизиране на законовата рамка, на плана за управление на парк "Пирин" - изобщо неща, които се случват много бавно. Но, че има необходимост от това, го показва всеки ден картината пред лифта и струпването на хора по пистите.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю