Кметът на Панагюрище: За 7 години стотинка кредит не съм взел

8144
Кметът на Панагюрище: За 7 години стотинка кредит не съм взел
Снимка: Община Панагюрище

Никола Белишки е кмет на Панагюрище от 2011 г. насам. Има педагогическо и техническо образование. Работил е 10 години като преподавател в бившия минен техникум по практика, електротехника, автоматизация, минни машини. Електроинженер е от Техническия университет в Габрово. Бил е началник на енергиен отдел в „Асарел-Медет“ АД. От 2009 до 2011 г. е бил депутат в 41-вото Народното събрание.

Г-н Белишки, общината ви е отличник заедно с Пловдив по най-добри показатели за финансова самостоятелност и устойчивост, за инвестиционна активност, просрочени задължения, поети ангажименти и задължения за разходи. Как постигнахте този резултат?

Колкото и нескромно да звучи - с желязна финансова дисциплина, с пълни разчети на наличността в общинския бюджет спрямо поемане на разходи и най-вече с коректно отношение към всички партньори. Вече 7-ма година община Панагюрище няма неразплатени задължения към нито един от доставчиците или изпълнител на услуги. С една дума всичко това е постигнато с работа, със строги правила за всичко, което минава през механизмите за плащане и за поемане на задължения към общинския бюджет. С която и да е обществена поръчка, като започнем с обявяването, възлагането, контрола по изпълнението, междинните плащания - всичко това е елемент от успеха. Самият финансов отдел - с пълни и точни разчети за средствата, с които разполагаме, собствените приходи, местни данъци и такси. Това е наистина само с работа.

Какво беше финансовото положение на общината през 2011 г. когато встъпихте в длъжност?

Няма да се впускам в много коментари. Ще кажа, че тогава заварих около 600 000 лева в бюджета на общината, което е 1/24-та част от него, а отсреща чакаха заплати, осигуровки и задължения към доставчици за над 1,5 млн. лева.

Това значи ли, че в началото сте плащали само стари задължения?

Започнахме с много строги мерки за поемането на задължения и чак тогава пристъпваме към разплащане. Странното е, че имаше поети устни финансови задължения, поети от предишното ръководство. Минахме през съд и пак ги платихме, но това са времена, които не ми се иска да си спомням.

И все пак успяха пред съда да си защитят устните договорки?

С явяване на предишното ръководство като свидетел пред съда, че задължението е поето. Говоря примерно за една ограда на тенис корт. Ние имахме претенции, че не е извършена. Те обаче казаха: "Да, извършена е". И 7000 лева изчезнаха след година и половина дела. След това с едни ремонти на училища. Там имаше устно възложени допълнителни дейности на стойност 100 000 лева. Първите дела, заведени към общината за дължими суми, ги спечелихме. Доказахме, че не ги дължим. Но фирмите след това заведоха дела за "обогатяване" на община Панагюрище - че тя е придобила активи на съответните стойности. Тогава бе отсъдено в полза на фирмата изпълнител. Ние спечелихме само това, че процент от печалбата падна. Така че първите две години се занимавахме с такива неща. След това започнахме да реализираме големите проекти по "Околна среда" и "Региони в растеж". Тук е мястото да похваля служителите на общината за строгата дисциплина. Всеки превод беше осчетоводяван много бързо. Собствените пари се превъртаха редовно. Реализираха се проекти за над 80 милиона лева. И забележете, покрили сме си съфинансирането и не сме теглили кредит.

Дори от фонд "ФЛАГ" ли?

Да. В предишния мандат имах решение на Общинския съвет от фонд "ФЛАГ" да изтегля 2,5 млн. лв. за довършване на регионалното депо и 7,5 млн. лв. за водния цикъл. За 7 години не изтеглих нито една стотинка кредит.

Задържаха трима младежи в Пазарджик за грабеж

Трима младежи, извършили грабеж, са задържани след преследване от полицейски служители в Пазарджик, съобщиха от ОДМВР-Пазарджик. Случая...

Защо?

Защото смятам, че е не нормално в края на мандата си да оставя община с дългове. Въпреки санкцията, която имахме от едно правителство, което стоя много малко време.

За кой от двата проекта?

За водния цикъл. Претенциите на управляващия орган беше за субективна методика, приложена при избора на изпълнител. Но трябва да подчертая, че благодарение на тази „субективна“ методика общината е икономисала на Управляващия орган около 8 млн. лв.

Как така?

Възпитателка "обяснила" с шамари на дете с увреждания да не ѝ пипа телефона

Нов случай, при който възпитателка в дом за деца прилага насилие като метод на възпитание - този път в Пазарджик. Случаят е станал фак...

Те ни известиха в началото с едно писъмце, че ще ни наложат 25% от стойността на проекта с обща стойност 56 млн. лв. Ние възразихме с писмо до Управляващия орган и санкцията от 25% падна на 5%. Тук, ако разсъждаваме чисто логически, можем да съдим за аргументите на обвинението. Това продължи година и нещо. След това при второто правителство на ГЕРБ бе създаден междуведомствен съвет, председателстван от г-н Томислав Дончев. Ние трябваше там да внесем нашите възражения и някой да отмени тези санкции. Санкциите не се отмениха. И може би сме единствените, които започнаха да си покриват санкциите. Следващата година се даде възможност на общините да подписват тристранни споразумения с Управляващия орган и Министерство на финансите за опрощаване на 80% от дълга. Ние успяхме да подпишем такова споразумение и платихме останалите 20% от дълга. На практика свалихме дълга от 14 млн. лв. на 3 млн. лв., от които в крайна сметка платихме общо не повече от 1,8 млн. лв. Но и за тях смятам, че са некоректно наложени.

Но общините масово ползват фонд "ФЛАГ" да осигурят съфинансирането, изискващо се по проектите. Вие откъде обезпечавате този дял?

От бюджета, от собствените приходи. И да, получавам около 1,8 млн. лв. концесия от "Асарел Медет", но не е това разковничето. Иска се просто човек да си направи ред на парите както вкъщи, така да управлява и парите на общината, на данъкоплатците, защото те не са негови. Може да прозвучи популистки, но всеки е длъжен, щом е на работа в общината - от чистачката, от портиера до кмета да си вършат работата на 100% съвестно.

Вие сте електроинженер по образование, но може би разбирате и от финанси, за да сте първенци по финансова дисциплина?

Не, не разбирам от финанси. Финансистът ни е много добър. Пак казвам, въпрос е на въведен стил и метод на работа. На мен щеше да ми е много лесно да изтегля един кредит и да правя чудеса. Повярвайте ми, има къде да вложа 10 млн. лева и буквално за една година ще ги изхарча. Но не можем да харчим повече, отколкото изкарваме.

Антикорупционната комисия ще се занимава с имуществото на кмета на Пазарджик*

Неправителствената организация Антикорупционен фонд подаде сигнал до новата антикорупционна комисия (КПКОНПИ) за установяване на незако...

В момента с коя оперативна програма работите най-активно?

С "Региони в растеж" най-вече. Община Панагюрище беше една от39-те, които изготвиха интегрирани планове за градско възстановяване и развитие. Кандидатствахме и спечелихме 15 млн.лв. Първият етап започнахме миналата година. Реновирахме две детски градини изцяло. Като казвам изцяло, имам предвид, че им оставихме само стените, всичко друго беше подновено. Сега продължаваме с още две градини и филиала към едната - детската ясла. Въпрос на време е да стартираме рехабилитацията на 12 улици в града. Те са възложени на инженеринг, в процес на одобряване на проектите сме. Вървят съгласувателните процедури. Предстои да направим саниране на три блока по националната програма за енергийна ефективност. Единият е приключил, до края на месец юни може би ще приключат и другите два.

По "Региони в растеж" имате ли саниране на частни сгради?

Да. Тази седмица ще се събира комисията да направи класацията на подадените заявления. Община Панагюрище за предишния програмен период 2007-2013 г. е на първо място по усвояване на евросредства в област Пазарджик и на 9-то място в страната. Осигурените от ЕС средства надхвърлят 100 милиона лева.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

“Отговорите“: Със Стефан Софиянски, Весела Чернева и Емануил Йорданов (ВИДЕО)

Служебното правителство се занимава с кадруване и скандали: Весела Чернева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю