Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Руен: Имаме рекорден бюджет, около 10% от пътищата са в окаяно състояние

02 май 2018, 13:22 часа • 9135 прочитания

Исмаил Осман е кмет на община Руен от 2009 г. Като кандидат-кмет тогава той определи безработицата и лошата инфраструктура като основни проблеми. Actualno.com го потърси за интервю, в което да каже как се променя общината откак той е неин кмет.

Г-н Осман, наскоро направихте първа копка за реконструкция на площада в общинския център, как върви строителството?

Строителството върви с добри темпове. Част от площада ще е готов за празника на общината, който е на 27-ми май. Фирмата даде в офертата си 105 работни дни срок, в който ще трябва да е готов целият площад.

Сумата по договора за цялостна реконструкция ли е или етапна?

1,4 млн. лв. е сумата по договора за цялостна реконструкция. Обектът е разделен на три етапа. В момента се работи по първия етап. Той е и най-интересен. Ще има открита сцена, шадраванче. Всички плочки и бордюри се сменят. Повече зеленина предвиждаме. 200 нови дръвчета ще бъдат засадени. По-зелен ще е центърът на Руен - с много храсти, треви и цветя.

По кои други инфраструктурни проекти работите?

В момента нямаме други инфраструктурни проекти, които да са на етап реализация. Готвим проекти по Програмата за развитие на селските райони - за асфалтиране на улици, пътища, паркове по населени места. В момента готвим проекти и ако бъдем одобрени, ще ги изпълним. Приемът е до 15 юни.

В какво състояние е общинската пътна мрежа?

Част пътищата в селата са в много добро състояние, друга част са в добро състояние и една малка част, около 10% от общинската пътна мрежа, е в окаяно състояние. Ние веднъж кандидатствахме, но не ни одобриха. Малко са ни точките. Финансирани бяха проекти с 55 и повече точки, а ние имахме 52 - с три точки не ни стигнаха.

От какво губите?

Губим от няколко неща - и от безработица, и от излаз към републикански пътища. Според нас имаме достъп до републикански път, но Министерството твърди, че това е улица, а не републикански път и от там губим точки.

А как оценявате инвеститорския интерес към Руен?

В момента върви разширение на съществуващ цех за производство на кабели за автомобили. Фирма "Нурсан" разширява базата си в Люляково. Прави нова база за още около 200 души работници. Фирмата е турска, с наименование "Нурсан Отомотив". Тя развива дейност в Руенско от 15 години. В момента там работят около 1000 души и се разширяват с още около 200-300 работника. Водим преговори и с други потенциални инвеститори. Периодично идват, разговаряме с тях, обясняваме им какви са възможностите. Те ще си преценят.

До какво ниво успяхте да свалите безработицата откак сте кмет?

Безработицата в община Руен мога да кажа, че е нулева, защото същата тази фирма от 3-4 месеца търси работници и в Руенско и не може да намери. Вози хора от Шуменска област, защото село Люляково е на границата, на 15-20 км от Шуменска област. Возят работници от Карнобат, село Екзарх Евтимово, от град Айтос. За тези, които искат да работят, работа има. Друг е въпросът със заплащането. То не е както в Европа, но е доста добро - получават около 700-800 лева заплата. Единственият проблем е, че ги карат да работят извънредно през два-три дни. От това се оплакват хората. Естествено, плащат им за извънредния труд, но това е проблем, защото често се случва. И сега ръководството на фирмата е решило да наеме повече хора, за да се работи по осем часа, не повече.

Излиза, че само който не иска, той не работи?

Точно. Даже от 20 дена започнаха да пътуват за Слънчев бряг. Над 15 автобуса тръгват сутрин до Слънчев бряг и се връщат.

Има ли Руен неизползван туристически потенциал?

Има, да. Там проблемите са големи. Има една хижа, която е общинска собственост с екопътеки към нея. Имаме готов проект в работна фаза. Преди 3-4 г. кандидатствахме и ни спряха финансирането поради причината, че там, където минават екопътеките, държавата е отдала на концесия ловни площи. Оправданието на Министерството е, че там, където има ловен туризъм, не може да има селски туризъм. Доста поспорихме с тях, но в крайна сметка парите се дават от тях и те не ни одобриха проекта на стойност 1,2 млн. лв., с които щяхме да възобновим екопътеките. Руен е много близо до Слънчев бряг, на 40 и няколко километра. Идеята ни беше от Слънчев бряг чрез туроператори да караме туристи да идват в нашите балкани, но за съжаление идеята ни остана нереализирана.

Къщи за гости и хотели строят ли се?

Строят се, но слабичко. На година по една, две, три. Това е.

Финансово как стои общината?

Рекорден бюджет имаме тази година. С бюджетите на училищата са близо 22 млн. лв.

На какво се дължи?

На добрата работа на общинската администрация по събиране на стари задължения. Дължи се на правителството на Република България, защото миналата година отпусна 1,4 млн. лв. за площада на Руен от републиканския бюджет. Още около 600 000 лв. имаме събрани местни приходи. Тези постъпления рефлектират върху общия размер на бюджета. Предходната година бюджетът ни беше 20 милиона. Финансовият екип на общината е млад, амбициозен и работи много добре.

Интервю на Анита Чолакова

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес