“Отговорите“: С Ива Митева, Николай Василев и проф. Владимир Чуков (ВИДЕО)

15244

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Трябва ли Конституционният съд да се превръща в политически орган и за избора на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков разговаряме с Ива Митева, два пъти председател на Народното събрание и депутат от “Има такъв народ“.

Кога ще бъде въведено еврото в България и финансовото състояние на държавата коментираме с Николай Василев, вицепремиер и последователно министър на икономиката и транспорта в правителството на НДСВ и министър на държавната администрация в правителството на Тройната коалиция. През 2021 г. бе номиниран за премиер от партия “Има такъв народ“, мандатът обаче не беше изпълнен.

Войната между Израел и “Хамас“ - възможна ли е равръзка. За това и по други международни теми разговаряме с арабиста проф. Владимир Чуков

Имат ли Десислава Атанасова и Борислав Белазелков качества на конституционни съдии

Струва ми се, че г-жа Атанасова няма необходимите професионални качества да бъде конституционен съдия. Това каза в “Отговорите“ Ива Митева. Тя коментира избора на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков:

Още: Конституционните ни съдии са като политически брокери: Адв. Михаил Екимджиев в “Студио Actualno“ (ВИДЕО)

“Няма необходимия юридически стаж. Не отговаря стажът й на това, което отново великите законодатели са вложили в текста “15 години юридически стаж“. Да, стажът, натрупан в Народното събрание (НС) е релевантен дотолкова доколкото той идва да подплати останалия стаж. Тук обаче откриваме само парламентарен стаж. И бих казала, че първото решение на г-жа Атанасова, когато се приема правилника на НС в далечната 2009 г., от нея беше подкрепен един текст на Синята коалиция за лустрация, ако си спомняте. И този текст беше обявен за противоконституционен. Т.е. стартира се с едно противоконституционно решение, подкрепено от нея още през 2009 г., за да минем 2023 г. при три решения на Конституционния съд (КС) и трите обявени за противоконституционни, и трите подписани от Десислава Атанасова.

Още: Ива Митева не очаква КС да обяви Атанасова и Белазелков за противоконституционни

Последното решение, с което завърши нейният парламентарен стаж е отново решението, което тя подкрепи за собствения си избор, в което бяха записани деветте години мандат в противоречие с приетото тълкувателно решение на КС и то с единодушие.“

Още - във видеоматериала.

Далече ли сме от въвеждането на еврото

Имаме манталитет на двойкаджия, затова не сме в еврозоната. Това каза в “Отговорите“ Николай Василев. 

Още: Дянков: Влизаме в еврозоната най-рано 2027-2028 г.

Ето какво каза той:

“С голямо огорчение ще ви върна назад, че според мен държавата трябваше да влезе в еврозоната, хайде да не кажа преди 15, но примерно преди 10 години. И щяхме да сме забравили, да сме горди собственици на европейската валута. Чужденците, включително и румънци, и доскоро хървати, щяха да идват в България и да се чудят как ние сме по-напред от тях. Но ние винаги имаме манталитета на двойкаджията в класа. Винаги искаме да сме последни и каквито успехи можем да постигнем, винаги ги отлагаме за далечното бъдеще.

Още: Глас от Германия: България ще е стабилен член на еврозоната заради много ниските си нива на задлъжнялост и дефицити

Смятам, че сме закъснели много отдавна. След последните години политически хаос в държавата, ние бяхме готови да влезем с Хърватия на 1 януари 2023-а. И пак щяхме да сме забравили и да бъдем щастливи и усмихнати.“

Още - във видеоматериала.

Войната между Израел и “Хамас“ - възможна ли е равръзка

Перспективите за Ивицата Газа, ако питате мен, са това, което ще бъде препъни камъка през годините – т.е. палестинска държава най-вероятно ще има след години, но без армия. Това каза в “Отговорите“ арабистът проф. Владимир Чуков:

Още: Катар: Хамас даде първоначално одобрение за плана за примирие

“Ето това е, което държавата Израел няма да допусне. Нещо, което ястребите там - “Хамас“, други терористи, джихадисти, не искат и дума да се продума в тази посока. Но който плаща парите, той поръчва музиката. Така че палестинците няма как да не направят крачка назад. “Хамас“ се финансира от Катар. А знаете ли, в Катар е централното командване на САЩ (Al Udeid Air Base). Т.е. Исмаил Хания (един от лидерите на “Хамас“, бел. ред.) и командването на САЩ са съседи.

Катар и Египет – това са двете държави, които могат да установяват натиск върху движението “Хамас“. Катар – това са основните спонсори. Нека да припомним за зрителите, че до войната в Газа всеки месец на летището там кацаше по един катарски самолет с 25 милиона долара. И това беше със знанието на Тел Авив, със знанието на правителството, което управлява държавата Израел.

Още: Израел: 10 000 палестински бойци са убити в Газа от началото на войната

А Египет – това е държавата, която единствена контролира не израело-палестинска граница в Газа. Там египтяните могат изключително много да натискат и те го правят.

Моята теза е следната: Войната между Израел и “Хамас“ няма потенциал да трае години.“

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю