“Отговорите“: С Любомир Дацов, проф. Николай Радулов и Иван Христанов (ВИДЕО)

5902

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Бюджет 2023 вече е приет от парламента на първо четене. Доколко този кратък бюджет е важен, ще бъдат ли спазени параметрите му и ще окаже ли влияние той върху бюджета за 2024 г.? Разговаряме с макроикономиста и член на Фискалния съвет Любомир Дацов.

Три доклада с анализ на заплахите за националната ни сигурност бяха публикувани през седмицата – този на ДАНС, на военното разузнаване и на ДАР. Войната на Русия срещу Украйна е най-голямата заплаха, констатират и трите служби. Анализ на експерта по национална сигурност и преподавател в НБУ проф. Николай Радулов.

Партия „Единение“ бе учредена в края на миналата седмица. В студиото - нейният създател и председател Иван Христанов, бивш депутат от ПП и заместник-министър на земеделието.

Ще бъдат ли спазени параметрите на бюджет 2023?

„Антиинфлационна политика означава да имаш политика спрямо дефицита. По отношение на бюджета няма такава политика, защото миналата година беше 3% дефицитът, 2,9%, предварителни данни, но все пак“.

Това каза в "Отговорите“ Любомир Дацов. Парламентът прие на първо четене бюджета за тази година.

ОЩЕ: Бюджетът не е счетоводна сметка, а политика: Любомир Дацов в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Припомняме, че в него е заложен дефицит от 3%, ограничаване на държавния дълг до 22% от БВП, при растеж на икономиката от 1,8% и 8,7% годишна инфлация. Пенсиите вече са увеличени от 1 юли с 12%, минималната работна заплата остава 780 лв., а социалните плащания се запазват. Същевременно пред парламента и пред МФ има протестиращи синдикати и някои браншове искат пари. Ще излезе ли сметка №1 на държавата? Ето какво още каза Любомир Дацов:

„Тази година също се планират 3% дефицит. Всъщност това, което се нарича отрицателен фискален импулс, за да има антиинфлационна политика, го няма, защото де факто дори имаме леко повишаване на дефицита – 0,1% спрямо миналата година. Така че такава антиинфлационна политика липсва, тъй като липсва политика на затягане на бюджетните разходи.

Друг е въпросът, че ако погледнем този бюджет, той си е сърбане на попарата, както се казва нали по стар български обичай.

Още – във видеоматериала.

Какво казват докладите на службите за заплахите за националната ни сигурност?

Ние имаме служби, които, мисля, че това, че са просмукани от агентура на руските специални служби, е пресилено. По-скоро бих казал, че те са просмукани от агентура на всички значими специални служби, които се интересуват от Балканите. Защото например Пакистанската разузнавателна служба, която е една от най-добрите в света, или така се преценява, няма никакъв интерес. Това каза в "Отговорите“ проф. Николай Радулов. Поводът е, че през седмицата бяха огласени докладите на ДАНС, Военното разузнаване и ДАР за заплахите за националната сигурност. Войната на Русия срещу Украйна и нестабилността в Западните Балкани са най-големите заплахи, констатират и трите служби.

ОЩЕ: Кои са най-големите заплахи за България според военното ни разузнаване?

Ето още какво каза проф. Радулов: "По основните направления, по които навремето би трябвало да работи Второ главно (управление на Държавна сигурност, бел. ред.), и които сега са ядрото на ДАНС, те всъщност работят за тези, срещу които би трябвало да работят. Тези, които работеха по американска линия, сега са най-отявлените натовци и радетели за САЩ. И едно по едно – тези пък, които работеха по руска линия изведнъж станаха ръководители на службите. Те вярно, че си отидоха, но си оставиха достойни наследници. Драшков (Иван, бел. ред.) и другите, които първо парадираха с това, че част от тях бяха завършили висши академии на КГБ, след това пък отидоха на курсове в Англия, САЩ и т.н."

Още – във видеоматериала.

С какво новата партия „Единение“ е по-различна от другите?

„Единение“ има учредители буквално от цяла България. Пет месеца обикаляне на българските градове и села, пет месеца по пътищата. И крайният резултат е, че само след пет месеца ние вече сме национална партия, а не квартална партия. Това каза в "Отговорите“ Иван Христанов. Той, припомняме, е бивш депутат от Продължаваме промяната (ПП) и заместник-министърът на земеделието, който осветли аферата „Евролаб“ на ГКПП „Капитан Андреево“.

ОЩЕ: Готов съм с мой политически проект: Иван Христанов в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Ето с какво, според него, „Единение“ е по-различна от останалите партии: „Времената са времена на разделение. Политическите лидери или ни говорят с етикети, т.е. те слагат на нас етикети, за да ни разделят, или ни говорят, че не ставаме. В такива времена, ако ние искаме като народ, като държава, да постигнем свои цели, национални цели, ние трябва да започнем да говорим за това. И не можем да говорим на езика на разединението и с езика на разединението да постигнем единителни цели. Така че ние от ден първи заявяваме, че нашият фокус изобщо не е говоренето с този език. Нашият фокус е да говорим с хората. Това правим 5 месеца, ще продължим да го правим още 500 месеца.

Още – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю