Председателят на НСИ: Фалшива новина е, че преброяването се прави, за да се увеличат данъците

3214
Председателят на НСИ: Фалшива новина е, че преброяването се прави, за да се увеличат данъците
Снимка: НСИ

Преброяването на населението се превърна в тема, която е обществено важна, но обществото изглежда неглижира. Днес, 30 септември, изтича крайният срок, в който можем да се преброим онлайн. Докъде стигна кампанията, какво предстои и отговорите на още интересни въпроси по темата - Actualno.com разговаря с председателя на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски.

Господин Цветарски, днес е последният ден за онлайн преброяването. Колко българи са се преброили електронно?

До края на вчерашния ден се бяха преброили близо 2,3 милиона души онлайн и още около 2 милиона бяха преброени от преброителите. Хората имат още малко време до 12:00 часа довечера, за да се преброят онлайн. След това ще бъдат посетени от преброители в следващите дни.

При този нисък интерес има ли възможност за ново удължаване на срока за Преброяване 2021?

Срокът на онлайн преброяването беше удължен вече до 30 септември и това е окончателно. Вчера Министерският съвет взе решение за удължаване на срока на преброяването с преброители. То ще продължи до 10 октомври и така ще бъдат преброени хората, които не са го направили онлайн до днес.

Има ли някаква вероятност да не се преброяват 1-2 милиона души и какви са резервните варианти за Националния статистически институт, за да си набави достатъчно надеждна информация за населението на територията на страната?

Толкова много хора не може да останат непреброени. Но винаги има хора, които по една или друга причина не са обхванати при най-голямото статистическо изследване. Например има много хора, които в момента са в чужбина. Имам предвид хора, които постоянно живеят в страната, но сега за месец-два или повече не са тук. Информацията за тях ще бъде сравнена с административни регистри и ако регистрите потвърждават, че тези хора работят тук, плащат данъци, сметки, те ще бъдат добавени. Също така е възможно да има българи, живеещи в чужбина, но по време на преброяването са били тук, те пък ще бъдат извадени от постоянно наличното население на страната.

А защо българите от чужбина нямат възможност да се преброят онлайн и как е предвидено да бъдат преброени тези хора?

Целта на всяко едно преброяване по света е да установи колко е постоянното население на една държава, тъй като навсякъде има миграция. Сега ние преброяваме не само българите в България, но и чужденците, които живеят постоянно тук. Същото е и за българите, които живеят в чужбина – те ще бъдат преброени в страната, в която живеят постоянно. Затова, а и заради киберсигурността, достъпът до информационна система "Преброяване 2021" е спрян от чужбина.

Има ли опасност от претоварване на системата днес и какво да правят хората в такива случаи?

По принцип българите се славим с това да вършим всичко в последния момент. При преброяването през 2011 година последният ден в системата се струпаха близо 4 пъти повече хора, отколкото обичайно се преброяваха за едно денонощие. Не е изключено това да се случи и сега. Затова от няколко дни непрекъснато призоваваме хората да не чакат крайния срок. Надяваме се да няма претоварване или прекъсване на връзката с други регистри.

Едно от основните притеснения на лицата, които се броиха онлайн и които все още не са предали кода си (или не е дошъл преброител да го вземе) е, че ще бъдат глобени със 160 лева. Какво бихте ги посъветвали?

Не, те няма да бъдат глобени, защото те са изпълнили ангажимента си да се преброят. Тези хора не е нужно да издирват преброителя си. Ако има някаква нужда от доуточняване на информацията или ако трябва да се запишат данни за сградата, в която живеят, преброителят трябва да ги потърси. Глобата е само за изрично отказалите да бъдат преброени.

В някои от форумите в интернет се появиха твърдения, че данните от преброяването ще бъдат използвани за вдигане на данъците. Това вярно ли е?

Това е типичен пример за фалшива информация. В преброителната карта дори не се съдържат данни за това чия е собствеността на жилището. Ние не се интересуваме от собствеността. Нас ни интересува само това как живеят хората. Нещо повече - в Закона за преброяването е записано изрично, че индивидуалните данни, получени за целите на преброяването, не могат да се ползват като доказателства пред органите на изпълнителната и съдебната власт. Тази информация ще се използва само за статистически цели.

В крайна сметка преброяването задължително ли е и защо българите трябва да се броят?

Да, преброяването е задължително, както е било винаги. То е регламентирано със Закона за преброяването и жилищния фонд през 2021 г. и получената информация е изключително важна и полезна за бъдещето на обществото ни. Както обичаме да казваме – статистическите данни са термометърът на обществото. Те са изключително важни, за да бъде поставена правилна диагноза и да бъде назначено лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю