Румен Христов: Може да има управление без ГЕРБ-СДС, но няма да е трайно (ВИДЕО)

12951

Председателят на СДС Румен Христов гостува в "Студио Actualno" в един откровен "разговор без вратовръзка". Как вижда той представянето на "ГЕРБ-СДС" в предстоящите избори на 2 октомври, може ли да има управление без тях и колко дълго ще продължи евентуално такова - вижте в интервюто на Мирослав Димитров!

Целта на ГЕРБ-СДС е бъдете първа политическа сила, да сте с разлика пред вторите. Какво допълнително ще направите, за да набавите нов електорат?

Аз мисля, че изводът, който направи българският избирател за това, което се случи е ясен. Кризите, които връхлетяха България, разбира се, че има влияние войната и кризите отвън, но бяха допуснати много грешки от "Продължаваме промяната", които се отразиха на джоба на българския избирател. И поради тази причина той търси политическа формация, която може да осигури стабилност и може да реши тези въпроси. Експертизата, която имат ГЕРБ-СДС е гаранция, че една голяма част от тези наболели проблеми биха могли да бъдат решени и българските граждани биха могли да живеят малко по- добре от това, което в момента им се случва.

Какво ще стане, когато спечелите изборите?

Въпросът не е лек. Аз съм убеден, че ще бъдем първа политическа сила. Наистина сме в добра кондиция, работим за това да имаме доста по-добър резултат от втория. За да бъдем безспорен лидер и да търсим свои коалиционни партньори.

Но няма проблем да бъдем и в опозиция. На въпроса, че е невъзможно да направим правителство, аз бих отговорил: "Да не би на другите да им е възможно?" Това, което показва социологията е, че ГЕРБ - СДС, ДПС, Възраждане ще имат около 140 мандата. Е как със 100 мандата можеш да направиш правителство?

Може да се направи правителство, ако част от този проатлантически, проевропейски блок се събере с някой от проруския блок, но видяхме каква е трайността му. Да, може да се направи управление и без ГЕРБ - СДС, но то няма да бъде трайно.

Защо върнахте мандата след вота на недоверие към последния парламент? Не беше ли лидерско да вземете мандата, да предложите премиер, министри? Поне да покажете лидерски характер?

47-ият парламент беше изчерпил своята легитимност. Напрежението беше много голямо. Очевидно е, че няма как да се намери диалог и от тази гледна точка ние казахме: "Нека да отидем час по- скоро на избори!"

Чисто егоистично ние имахме полза ПП да поуправляват още малко. Да изкарат зимата и резултата им да бъде много лош. Но си задаваме и въпроса: "Ние за собствената си партия ли мислим или за това, което се случва на България и българските граждани?" От тази гледна точка ние предпочетохме да отидем по-скоро на избори, да получим доверието отново да българските граждани и да търсим възможност за съставяне на едно стабилно управление.

Страната ни се намира в много кризи, готови ли сте да ги посрещнете?

Бих казал, че и ГЕРБ и СДС сме силни по време на кризи. СДС като по -стара партия пое държавата в една изключително тежка ситуация. България беше фалирала, инфлацията беше 200-300% и се справихме. ГЕРБ управляваха по време на няколко кризи и доказаха, че могат да се справят. Може би това е едно от големите ни предимства, че сме силни по време на криза.

Виждате ли СДС като един посредник, който да подаде "синя ръка" към дясното или центристкото пространство?

Това е много отговорна роля, която се изпълнява от водещата политическа формация, но ако се прецени, че СДС и моята скромна личност могат да играят тази роля, предвид това, че сме най-старата политическа партия и че аз съм може би с най- дълъг опит от лидерите в политиката - не бих отказал да работя в тази посока.

За грешките на предишните управляващи и кризата със горивата синьото гориво, и начините да се справим с нея.

Изхвърля ли БСП СДС от "Раковска" 134 всъщност?

Вижте мнението на Румен Христов във видеото!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю