Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО)

14 май 2024, 19:30 часа • 24015 прочитания

За да си обясним защо се случи големият дипломатически скандал в Северна Македония, трябва да се върнем две години назад, когато ВМРО-ДПМНЕ даде заявка, че иска да управлява. Това припомни в Студио Actualno балканският анализатор Николай Кръстев, журналист и специален пратеник по време на военните действия в Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово и Македония.

Той коментира встъпването в длъжност на новия президент на югозападната ни съседка Гордана Силяновска-Давкова, която не произнесе конституционното име на страната - Северна Македония, а изрече само Македония. Това предизвика остри реакции от Гърция, България, ЕС и САЩ.

Още: Заради Гърция: Радев скастри новия президент на Македония

Кръстев припомни, че партията ѝ ВМРО-ДПМНЕ още отпреди две години иска РСМ да не признава референдума за смяна на името, да не признава Преспанския договор с Гърция и Договора за добросъседство с България. "В обществото се акнивизираше тази енергия на подценения македонски гражданин, принуден да смени името на държавата, да се унижава пред България и пред ЕС. Те запалиха тази етнобомба в македонското общество", смята журналистът.

Снимка: Гордана Силяновска-Давкова

Още: ЕС припомни на Скопие, че трябва да спазва договорите с България и Гърция (ВИДЕО)

Сръбски свят, а зад него руски

"Зад партията на Християн Мицкоски (ВМРО-ДПМНЕ) стои една просръбска политика. Той започва да се приближава максимално към Александър Вучич, към политиката и икономиката на Сърбия. Заиграването с регионалния политически проект „Отворени Балкани“ даде основата на това какво Сърбия иска да направи – сръбски свят, което е реплика на руския свят (русский мир). Само че сръбския свят Сърбия го вижда по един особен начин – част от Босна, част от Черна гора, Косово, Северна Македония. Зад това стои Белград, от една страна, но далеч зад него, в сянка, стои руският проект за Балканите. Да има нестабилност тук, на Балканите – това е ключово. Сръбският свят настъпва, а зад него стои руският свят", анализира експертът по Западни Балкани.

Гледайте още в интервюто: защо Сърбия не пуска нито една държава от Балканите към евроинтеграция? Пропагандата ли е шамарът на Русия на Балканите? Как САЩ "откриха" РСМ? На Северна Македония ли ѝ е нужен ЕС, или обратното? Къде е България в цялата тази картина?

Още: Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес