X
 
 

Трайчо Трайков: Нямам обяснение защо имаше само една оферта за Общинска банка

5575 0
photo of Трайчо Трайков: Нямам обяснение защо имаше само една оферта за Общинска банка
Снимка: БГНЕС
Една от много важните в последно време сделки във финансовия сектор - за приватизацията на малко над две трети от капитала на Общинска банка (67.64), реално е почти приключила (бел. ред. - на 12 януари Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) и купувачът Novito Opportunities са подписали договор за продажба на акциите). Вече има подписан договор, но остават още някои процедури, които трябва да бъдат завършени. Това заяви в ексклузивно интервю за Actualno.com общинският съветник Трайчо Трайков, който беше инициатор за стартиране на процедурата. Поради някои интересни моменти в сделката – например този, че се яви само един кандидат за банката и то регистриран в Лихтенщайн, Actualno.com разговаря с г-н Трайков. Ето какво сподели той за сделката:

Г-н Трайков, Вие внесохте предложението за приватизация на Общинска банка и тази приватизация е факт. В качеството на общински съветник доволен ли сте от резултата?

Бях инициатор на това да се започне процедура т.е. да се възстанови процедурата за продажба на Общинска банка и продължавам да смятам, че това е принципно правилното решение – от гледна точка на Общината, на парите на хората от София и на банката. Тъй като заложихме критерии по процедурата, които бяха стриктни, но не дискриминационни към финансови инвеститори, се надявах да има по-голям интерес. Разочарован съм, че имаше само една оферта – нямам обяснение защо е така*. Това, естествено, не е оптималният вариант, въпреки че беше предложена цена, която отговаря на минималната, определена от оценителите (бел. ред. - Столична община поиска минимум 45,65 млн. лева, а Novito Opportunities даде 46 млн. лева). Няма как да смятаме, че това е идеалното положение. Затова не участвах в последното гласуване в Столичния общински съвет (СОС) по процедурата на сделката, заедно с другите трима общински съветници от ДСБ.

Според Вас какъв би бил оптималният вариант за добре реализирана продажба?

Когато си поставил минимална цена и тя е надвишена, въпросът за параметрите не е толкова крещящ. Но ми се искаше да има кандидати-стратегически инвеститори, каквито нямаше – имаше един-единствен кандидат.

Де факто новият собственик на банката е регистрираният в Лихтенщайн взаимен фонд Novito Opportunities, където най-голям дял има бизнесменът Георги Самуилов чрез фирмата си "Инса ойл". Притеснява ли ви, че български гражданин, който е избрал да мине през известната като офшорна зона държава Лихтенщайн, сега контролира Общинска банка?

Строго погледнато това е компания, чийто краен собственик е известен и деклариран. Не само това, но както се оказа от съобщенията на БНБ и инеститорите в Novito Opportunities са известни, въпреки че те нямат право на глас и реално не са собственици (бел. ред. - става въпрос, че „Инса ойл“ държи акции без право на глас в Novito Opportunities). Но аз самото разрешение на БНБ (бел. ред. - за сделката) не съм го виждал и затова съм направил стъпки то да ми бъде предоставено. 

В какъв срок очаквате отговор на БНБ?

При всички случаи преди приключването на договора. Процедурата още не е приключила в две посоки – първо, в комуникацията между СОАПИ и купувача по удовлетворяването на всички законови формалности и второ – от гледна точка на изисканото от БНБ разрешение.

ДСБ и "Да, България" се обявиха срещу процедурата по приватизация на Общинска банка, когато тя вече беше стартирана. Беше ли такава позицията на ДСБ, преди да внесете доклада за стартиране на процедурата?

В ДСБ бяха разделени мненията, определено*.

По отношение на стартиралото вече дело за продажбата на миноритарния държавен дял в EVN, по което Трайков, в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, е обвинен в безстопанственост, ощетила държавата за 20 млн. лева, общинският съветник коментира, че се надява делото бързо да стигне докрай, а не да потъне в дебрите на съдебната ни система, след като има десетина дати по процеса в следващите два месеца. Според Трайков, вчера (15 януари) не е бил даден ход на делото заради нередовно призоваване на един от обвиняемите – Любомир Евстатиев.

* Позицията на ДСБ относно Общинска банка

Actualno.com потърси за коментар и Демократи за Силна България. Позиция на партията беше представена от г-н Атанас Атанасов, председател на тъмносините.

Според лидера на ДСБ, още преди стартиране на процедурата за приватизация, софийският клон на партията се е обявил против. Това е станало през лятото на миналата година, когато се е разбрало, че има доклад за иницииране на процедурата (бел. ред. - реално подновяване). "При развитието на процеса установихме, че има непрозрачност, един-единствен участник и то без той да има някаква история в банковото дело. Затова взехме отново позиция "против" - били сме последователни от самото начало, защото подозирахме, че става въпрос за поредната порция, която Борисов раздава", уточни пред Actualno.com Атанасов.

На изрично наше питане дали в самото начало е имало и хора в ДСБ, подкрепящи старта на процедурата за приватизация на Общинска банка, председателят на партията отговори, че е имало "сериозен дебат, първо на принципна основа". "Като дясна партия не сме против приватизацията и имаше гласове, че трябва да се даде шанс, но тъй като разполагахме с непроверена информация, че се готви да се даде банката на определени хора, от самото начало застанахме на позиция против", обясни Атанасов. Той каза и, че детайлите кой е взел банката още не са ясни изцяло и "в някакъв смисъл "Инса ойл" са също подставени лица".

"Виждате каква схема се използва – през Лихтенщайн, за да се стигне до "Инса ойл". Защо трябваше да заблуждават обществото, че търсят стратегически купувач, при условие, че явно предварително е било решено къде ще отиде банката?! Процедурата е била филтрирана и прочистена", завърши председателят на ДСБ.

Интервю на Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 26 май

Овен Днес няма да ви е лесно да се разберете с когото и да било. Ако е възможно отложете важните разговори и не влизайте в ненужни спо...