15 минути слава и после броим бюлетините...в Пловдив

4948
15 минути слава и после броим бюлетините...в Пловдив
Снимка: Архив

Пловдив беше пръв навремето с игрите на късмета, на сегашните местни избори се прочу като пръв в игрите със социолозите. Така новината, че Дани Каназирева- за трети път кандидат на кметски избори и общински съветник от "Съюз за Пловдив", изпреварва Славчо Атанасов и отива на балотаж с кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров, изтрая малко над 15 минути. Съмна, бюлетините са преброени почти до края, но още на първа база стана ясно, че сигналите за манипулация на данните на екзитпола не са празна работа. От второ, при 65 % преброени бюлетини, обещаващата кандидатка отиде на трето място и отпадна от балотажа, но и там в гърба и диша кандидатът на БСП Николай Радев. Така изненадите в Пловдив приключиха, а освен по-високия процент на Радев от обичайните участия на левицата в изборите, други не се очакват.

Общинският съвет се очертава по-шарен от предишния, но пак с най- много съветници от ГЕРБ, което ще улеснява бъдещия кмет, както улесняваше Иван Тотев. На второ място, обаче, отиват съветници от БСП, които досега бяха на четвърто. 

В Асеновград отиват на балотаж депутатът от ГЕРБ Христо Грудев срещу сегашния кмет Емил Караиванов от БСП за България, като разликата в процентите на двамата са 7 в полза на първия. В Общинския съвет общи решения ще търсят съветници на ГЕРБ, ДПС и БСП с горе-долу еднакви квоти. 

Трети мандат след много спорни моменти, преждевременно сваляне от власт в първия и няколко дела, в Карлово получава Емил Кабаиванов от местна коалиция ПП СДС/ ПП ГЕРБ/. Балотаж тук няма да има, а следващите двама, които се открояват като резултати - 17.50 и 16.54, са ген. Димитър Шивиков от ПП ВМРО- Българско национално движение и Манол Манолов от БСП за България. С малък превес над останалите в Общинския съвет ще са ГЕРБ, следвани от местна коалиция ПП СДС/ ПП Атака, ПП ДБГ/ и БСП за България. ВМРО също може би ще вкарат съветник, но като цяло иначе забележимото присъствие на патриоти и националисти, характерно за Карлово, при тези избори изглежда редуцирано. 

В община Марица, домакин на индустриални зони, от първи тур печели досегашният кмет Димитър Иванов от ГЕРБ. В Общинския съвет с лек превес са съветниците от ГЕРБ, следвани от БСП за България. Останалите резултати са прекалено ниски, за да излъчат някого. На балотаж между кандидатите Пламен Спасов - ГЕРБ и Павел Михайлов / местна коалиция "БСП за България" ще се избира кмет на община Родопи. Кандидатът на ГЕРБ е досегашният кмет. В Общинския съвет ще влязат съветници от ГЕРБ, БСП за България и местна коалиция "Обединени земеделци".

В Куклен досегашната кметица Мария Белчева от ГЕРБ води с пет процента засега втория кандидат за балотаж- Тефика Реджебова от ДПС.  На трето място като резултат отново е жена- Елена Филева, нов играч на тази сцена, която спечели 20%. Интересно за Куклен е, че до този момент над 700 бюлетини са обявени за невалидни. В резултатите за общински съветници ДПС взема превес над ГЕРБ, участие може да имат още Местна коалиция ЗС "Александър Стамболийски"(ПП НФСБ, ПП СДС, ПП АБВ, ПП ЗС "Александър Стамболийски") и ВМРО- Национално движение. Общият брой съветници там е 13, окончателното преброяване ще покаже. 

В община Първомай на балотаж отиват Ангел Папазов от СДП и Николай Митков от БСП за България с много малка разлика. В традиционно червената община на трето място е Асен Кичуков от ГЕРБ също с малка разлика, но така или иначе без шанс за втори опит. За разлика от кметския вот, гласуването за общински съветници дава повече места на БСП за България. 

Община Лъки е характерна с най- високата изборна активност, и този път не изневери на себе си. Но другата неделя избирателите пак трябва да отидат до урните, защото се оформя балотаж между кандидата на ДПС Валентин Симеонов, комуто малко не е достигнало за победа на първи тур и Илия Данчев от Земеделски народен съюз, който е постигнал повече от три пъти по- нисък резултат. 

Брезово е другото населено място, което по традиция оглавява класацията за изборна активност. Но и там ще има бис- с десет процента разлика на него отиват Христо Енков от ГЕРБ и Калин Калапанков от БСП за България. 

Без изненада и с резултат почти като от Тодор Живково време на поста си остава кметът на Стамболийски Георги Мараджиев от ГЕРБ - 64.12%. ГЕРБ там печелят и мнозинство в Общинския съвет, следвани от БСП, които, обаче нямат достатъчно места за сериозен спор. 

Две жени- сегашната кметица Пенка Ганева от ГЕРБ и Ива Вълчева от БСП за България ще оспорват с приблизително еднакъв резултат на първия тур- под 25%, кметския пост на балотаж. Горе -долу с еднакво участие, без мнозинство, в Общинския съвет пращат свои хора ГЕРБ, БСП за България и Местна коалиция СДС (СДС, АБВ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com