Loading...
Skip to Content

Шестгодишният вицешампион по шах Велислав разказва за големия успех на европейската сцена (ВИДЕО)

  • Шестгодишният вицешампион по шах Велислав разказва за големия успех на европейската сцена (ВИДЕО)
    Снимка: Велислав Захариев

Днес разказваме историята на 6-годишния Велислав Захариев, повод за национална гордост, който стана вицешампион по шах за целия Европейски съюз.

От малък той печели десетки медали и купи от много състезания у нас и в чужбина. Велислав се нарежда на 5-то място в света по шахматен рейтинг. Ето какво споделиха той, неговият баща Димитър Захариев и треньорката му по шах д-р Венета Петкова, председател на шахматен клуб "Елит" и преподавател в Национална спортна академия "Васил Левски":

- Вели, от колко време играеш шах?

- Преди две години започнах да играя.

- Димитър, как усетихте, че Велислав има интерес към шаха и че този интерес може да се превърне в повод за национална гордост?

- Още когато беше на две години и няколко месеца постоянно искаше да реди шаха. Постоянно ме питаше коя фигура как се казва. После постепенно започна да учи движенията на самите фигури и така докато на 4-годишна възраст започна и да играе.

- Кое е първото му състезание?

- Първото му състезание беше началото на 2020-та година в град Кюстендил. Тогава аз прочетох, че е детски турнир, но всъщност беше с доста по-големи деца. След това отиде на турнир в София, който вече беше съобразен с годините на децата. Имаше категории по възраст.

- Разкажете интересна история, случила се по време на състезание.

- Бяхме на спа почивка в хотел в град Пловдив. Тогава се провеждаше и турнир. Той не искаше да излиза от басейна, но едновременно не искаше да пропусне турнира. Тогава измислихме компромисен вариант с телефона, седнал на едни стълбички в басейна. Турнирът беше час и половина или два и се проведе по този интересен начин.

- Коя е последната му купа?

- Последната му купа е от Мюрек в Австрия. Там се проведе турнир, на който се класира на второ място. Награждаванията с купи бяха до пето място.

- Д-р Петкова, какво Ви направи впечатление във Велислав на първата Ви среща?

- Велислав ме плени със страстта си към шаха, концентрацията и самодисциплината, която притежава. Тя е рядкост за такова малко дете.

- Къде виждате Велислав след 5 години? Може би на световната сцена като шампион?

- Това би било чудесно, но имаме да извървим много дълъг път и нека не забравяме, че Велислав е едва на шест години. И аз често забравям, че е толкова малък, защото поведението му е зряло, отговорно.

- Какво постигна Велислав, което дългогодишни състезатели по шах не успяха?

- Тенденцията да се стартира обучението по шах в ранна детска възраст е породено от огромната конкуренция в цял свят. Не винаги комбинацията талант, труд и дисциплина е налице. Това е само предпоставка. Това, което Велислав прави, e да тренира за вдъхновение. Нещо, което дори професионалисти не правят.

- Д-р Петкова, с Велислав тренирате предимно онлайн. Каква е разликата между тренировката на живо и тази пред екрана? Мислите ли, че Велислав се подготвя достатъчно качествено дори и онлайн?

- В съвременния свят онлайн обучението е вече приоритетно. Ние търсим баланс в учебно-тренировъчния процес както онлайн, така и присъствено. Най-важното е, че качеството на обучението не се измерва в технологията, а в методиката. А ние работим доста добре. Искам да добавя, че е много вдъхновяващо да чета редица позитивни коментари във връзка с последния успех на Велислав. Това е стимул да продължаваме да радваме българския народ с успехите ни.

- Димитър, какво предстои за Велислав през следващата година в шаха и в училище?

- Той тази година е последна година в детската градина. Другата година ще бъде първи клас. Има още една година, в която може да тренира усилено без да е зает с уроци. Ще присъстваме на колкото може повече турнири. Когато започне училището ще помислим как да съчетаем нещата, но мисля, че ще се справим.

Интервю на Илиана Симеонова

Още от Предай нататък :