64 дни до Париж 2024: Пинчера, който завоюва последното олимпийско злато за мъжкия ни бокс (ВИДЕО)

3840
64 дни до Париж 2024: Пинчера, който завоюва последното олимпийско злато за мъжкия ни бокс (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Колаж: Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Боксът е един от най-успешните спортове за България на олимпийски игри. Този боен спорт е донесъл на страната ни 19 олимпийски медала, като пет от тях са със златен цвят. Последният бе завоюван от Стойка Кръстева, която стана олимпийска шампионка в Токио 2020. В мъжкия бокс обаче България няма олимпийски шампион през новия век...

Даниел Петров - последният ни олимпийски шампион в мъжкия бокс

Последната олимпийска титла за България в мъжкия бокс бе завоювана от Даниел Петров – Пинчера. Той спечели златния медал на Игрите в Атланта през 1996 година в категория до 48 килограма. Пинчера можеше да грабне златото и четири години по-рано в Барселона, но там се окичи "само" със сребърен медал.

Няма кой да спре Пинчера в Аталанта

Даниел Петров покорява всички върхове в боксовата си кариера, като става европейски, световен и олимпийски шампион. Най-сладко е на олимпийския връх, докъдето достига с убийствена доминация. В Аталанта Пинчера побеждава последователно арменеца Шян Мунчиан (11:5), тайландеца Шомрот Камсинг (18:6), украинеца Олех Кирухин (17:8), а на финала разбива филипинеца Мансуето Веласко с 19:6.

Даниел Петров Атланта 1996

Никой от съперниците на Петров не успява дори да го затрудни по пътя му към мечтаната олимпийска титла. Златото е оценено високо и в края на годината, когато Даниел Петров е избран за Спортист №3 на България. Пред него са класирани други двама олимпийски шампиони от същата година - Стефка Костадинова (лека атлетика) и Валентин Йорданов (борба).

Даниел Петров се превръща в истинска боксова звезда в аматьорския бокс. Той става и едно от разпознаваемите имена на български спортисти в света. Малката му категория (48 кг) обаче на практика го възпрепятства за професионалния бокс, където атракцията са тежките дивизии и именно там са големите пари.

Животът на Пинчера отвъд бокса

Именно това кара Петров да спре с бокса и да започне работа в системата на МВР. Постепенно Пинчера се откъсва от спорта, въпреки че е една от най-големите български легенди. През годините на няколко пъти се замисля за завръщане в любимия спорт, за да помага на подрастващото поколение като треньор.

Освен незабравими спортни успехи обаче, животът поднася и много тежки моменти на боксовия шампион. Преди няколко години Даниел Петров влиза в психодиспансер, след като съпругата му го напуска заедно с детето им. Това е и най-тежкият период в живота му, като през глават му минават и мисли за самоубийство.

Даниел Петров

"Не са ме нокаутирали на ринга, нокаутира ме животът"

"Няколко пъти съм мислел за самоубийство. Не са ме нокаутирали на ринга, сега ме нокаутира животът. И по-точно - една жена...", каза Даниел Петров пред "Мач Телеграф" през 2019-а. И допълва: "Един път само съм изпадал в нокдаун — срещу германеца Ян Кваст на полуфинала в Барселона. После обаче го спуках. А сега..."

Олимпийското злато на Даниел Петров от Атланта 1996 остава недостижимо за българските боксьори след него. Нещо, което може да се промени на предстоящите Олимпийски игри в Париж. Там надеждите се възлагат на двамата ни участници при мъжете - Рами Киуан (71 кг) и Хавиер Ибанес Диас (51 кг).

А кои са останалите олимпийци на България за Париж 2024, може да видите в линка. 

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ДНИТЕ ДО ПАРИЖ 2024": Синът на вятъра и четворният триумф на Игрите в Лос Анджелис 1984 (ВИДЕО)

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Преди Игрите в Париж: Карлос Насар разпуска заедно с тартор на Сектор „Г“ (СНИМКА)

43 дни до Париж 2024: "Може ли да поделим златния медал?" (ВИДЕО)

С нов личен резултат: Пламена Миткова завърши 7-ма на Европейското по лека атлетика

Спорт по телевизията днес – 12 юни 2024 г.

Още едно силно класиране за България: Тихомир Иванов влезе в топ 6 на Европа

21-годишната Ясна Петрова не успя да разгърне потенциала си на Европейското в Рим

Витоша 100 с Христо Цветков: Ще има ли нов рекорд на Обиколката през 2024-а? (ВИДЕО)

Ново историческо постижение на Петър Стойчев: Световен рекорд вече е български (ВИДЕО)

С нов личен резултат: Пламена Миткова е на финал на Европейското първенство в Рим!

„Пиян на мотика“: Охрана изведе Тайсън Фюри от бар, боксьорът лази на четири крака (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт