България има с какво да се гордее в спорта през 2023-та

6315
България има с какво да се гордее в спорта през 2023-та
Снимка: Actualno.com

В последните години феновете в България някак си свикнаха по-често да остават разочаровани от родните спортисти и постиженията им. Просто средствата, отделяни за спорт у нас, намаляват, а това се отразява и на резултатите. Въпреки всички несгоди обаче, последните 12 месеца бяха доста добри за българския спорт и страната ни може да се гордее с постигнатото от родните състезатели. В тази статия ще направим обзор на някои от най-големите успехи на родния спорт през 2023-та.

България отново има представител в НБА

Александър Везенков

Може би една от най-големите новини през последните 12 месеца е, че България отново има свой представител в най-гледаното баскетболно първенство в света – НБА. Александър Везенков направи страхотен сезон с Олимпиакос, в който бе избран за най-полезен играч (MVP) на Евролигата, а също така стана и реализатор №1 на надпреварата. Освен това изведе гранда от Пирея до финала на турнира, който в крайна сметка бе изгубен от Реал Мадрид с кош 3 секунди преди края.

Страхотното представяне на Везенков му гарантира преминаване в Лигата на извънземните. Българското крило все още се адаптира към живота и стила на игра зад Океана, но лека-полека успява да се превърне във важна част от ротацията на Сакраменто Кингс. Везенков за момента не получава водеща роля при „кралете“, но това със сигурност ще се промени, ако успее да задържи нивото си, че и да надгради.

Григор Димитров напомни за себе си

Григор Димитров

През последните няколко години Григор Димитров сякаш позагуби блясъка си и изглеждаше, че вече е далеч от световния тенис елит. Първата ракета на България обаче направи на пух и прах тези съмнения през изминалата година. Гришо изигра страхотен сезон и само малшансът го лиши от поне един трофей през кампанията.

Димитров стартира 2023-та под номер 28 в света. С отличното си представяне през сезона той успя да се изкачи до №14, където и завърши годината. Гришо изигра общо 62 мача през последните 12 месеца, в които записа 43 победи. Някои от успехите му бяха срещу тенисисти от Топ 10 – Карлос Алкасар, Стефанос Циципас, Даниил Медведев, Холгер Руне. Освен това той игра и два финала – на турнира от сериите АТР 250 в Женева, както и на Мастърс-а в Париж. За негово съжаление записа две загуби.

Боряна Калейн и художествената гимнастика

Боряна Калейн

Художествената гимнастика за пореден път показа, че е един от водещите спортове в България. Родните грации записаха редица успехи на световни и европейски първенства през 2023-та. През годината художествената гимнастика донесе на страната ни 16 медала от различни надпревари.

На Европейското първенство в Баку гимнастичките ни спечелиха общо 13 отличия, както и отборна титла. Ансамбълът ни стана абсолютен европейски шампион. На световното първенство във Валенсия грациите ни също станаха шампионки – нещо, което не се бе случвало от 30 години насам.

Боряна Калейн пък бе отличничката на България в индивидуалното представяне. Състезателката на Марияна Памукова стана абсолютна европейска шампионка на турнира в Баку, а освен това грабна и два сребърни медала от световното първенство във Валенсия.

Мицин върна българското плуване на картата

Петър Мицин

През 2023 година българското плуване получи необходимата доза самочувствие. Причината е, че на световната и европейска сцена излезе един 18-годишен младеж, който показа, че страната ни продължава да има традиции в този спорт. Петър Мицин обори всички критици, след като спечели европейска и световна титла за младежи на 400 метра свободен стил. Триумфът на турнира на Стария континент бе придружен и със световен рекорд в дисциплината.

България триумфира и на шахматната дъска

Национален отбор по шахмат

Изминаващата година бе изключително успешна за шахмата в България. Първо Нургюл Салимова стигна до второто място на Световната купа в Баку. По този начин младата ни надежда получи правото да се състезава в Турнира на претендентките за световната титла. Надпреварата ще се проведе през 2024-та и ще излъчи дамата, която ще се бори със шампионката Дзю Уъндзюн.

През ноември женският национален отбор по шахмат, със Салимова в състава си, пък направи нещо невероятно и спечели европейската титла по време на турнира в Черна гора. Освен Нургюл Салимова в тима личаха имената на Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева, Виктория Радева, както и Гергана Пейчева. Успехът е много важен за българския шахмат, който в последните години е раздиран от скандали.

Карлос Насар отново бе на висота

Карлос Насар

България винаги е имала големи традиции във вдигането на тежести. Тази година не бе по-различно и младата ни звезда в този спорт Карлос Насар го показа. В края на април родният щангист стана европейски шампион в категория до 89 килограма, и то със световен рекорд. Малко след това Насар сряза ахилеса си при битов инцидент и пропусна няколко месеца.

Това обаче не му се отрази и той взе златен медал на Световната купа в Катар, след като направи нов световен рекорд в изтласкването с 223 килограма. По този начин Насар показа, че е превъзмогнал контузията и е готов да се бори за медал от Олимпийските игри в Париж през лятото.

Алберт Попов със страхотно постижение

Алберт Попов

В началото на 2023-та България имаше сериозен повод за гордост, след като Алберт Попов завърши на трето място в старт от Световната купа по ски. Българският състезател финишира на трета позиция в слалома в американския курорт Палисейдс Тахо. За последно страната ни е имала скиор на подиума в старт от Световната купа преди 39 години, когато Петър Попангелов се качва на почетната стълбичка.

Това са само част от успехите на българския спорт през изминаващата година. Такива имаме още в бокса, в борбата, бойните спортове и много други. Един такъв пример е Калина Бояджиева, която стана тройна шампионка в кикбокса, а сега мечтае за олимпийски триумф в таекуондото (ВИДЕО). С такива талантливи, трудолюбиви и успешни спортисти България има достатъчно поводи за гордост. Макар държавата не винаги да осигурява достойни условия за подготовка, тези спортисти не спират да работят за една цел - да се качат на подиума в своя спорт и да чуят „Мила родино“.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: Топ 3 спортисти на България за 2023: Вотът на спортните редактори на Actualno.com 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

От тъмно до тъмно: Петър Стойчев преплува 45-километров проток в Хавай и влезе в историята (СНИМКИ)

ММС подсигури над $36 000 за участието на Насар и щангистите ни на Игрите в Париж

До "Люлин" и обратно: Новото трасе на Софийския маратон (ВИДЕО)

Спорт по телевизията днес - 14 май 2024 г.

Няма пари: Голям фал за щангите ни - ще изпуснем ли златен медал в Париж?

Европейска класа: 11 български атлети покриха нормативи за Европейското под 18 г.

Кимия Ализаде донесе европейска титла на България (СНИМКИ)

Шабан Мустафа стана троен европейски шампион в планинското бягане (ВИДЕО)

Китай елиминира основен конкурент на Насар, понеже нямал шанс за злато в Париж

Карлос Насар получи пълна премия за европейската си титла в щангите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com