Кои са най-значимите спортни събития за изминалата година?

23562
Кои са най-значимите спортни събития за изминалата година?
Снимка: Getty Images/Guliver

Изминалата година бе изпълнена с вълнуващи събития в света на спорта, но е много трудно обективно да се прецени кое е номер 1.

Един от вариантите да се подредят тези събития е общественият интерес в социалните мрежи. БГНЕС подреди 15-те най-търсени и обсъждани неща в света на спорта през 2015 година според Twitter.

15. Ел Класико, Барселона – Реал 4:0

Мачовете между вечните съперници Реал и Барселона, известни като „Ел Класико“, се следят не само в Испания, но и в цял свят с огромен интерес. Поредната среща между двата отбора се проведе на 21 ноември в Мадрид и отново не разочарова футболните запалянковци, с изключение на тези на „белия балет“. Възпитаниците на Луис Енрике спечелиха дербито на „Сантяго Бернабеу“ с 4:0 пред 80 148 зрители. Големите звезди в мача бяха Луис Суарес, Андрес Иниеста и най-вече Неймар, който успешно се справи с ролята си на лидер в отсъствието на Лео Меси. Аржентинецът се появи на терена в последния половин час, тъй като дълго време беше контузен.

14. Финалът на Шампионската лига

Ювентус, който не познава победата в най-престижния европейски турнир от 1996 г., не успя да се справи с Барселона и каталунците спечелиха мача с 3:1. След четири години Барса отново стана носител на трофея – за пети път в своята история. Толкова пъти победители в турнира са ставали Байерн и Ливърпул, Милан има 7 трофея, а Реал е рекордьор с 10. Според различни оценки 28 млн. души са говорили в социалните мрежи за финала по време на самия мач.

13. Световната купа по крикет

За много ще бъде изненада, но в подреждането на най-популярните и гледани спортни събития фигурира Световната купа по крикет, спорт, възникнал през XVI век в Англия.

11-ият международен турнир се проведе в две страни – Австралия и Нова Зеландия, които завоюваха съответно златните и сребърните медали. Австралия е лидер по брой спечелени световни първенства по крикет.

12. Бейзболната лига

MLB е професионалната бейзболна организация на Северна Америка и една от четирите професионални спортни лиги в САЩ и Канада. На 2 ноември се състоя петия мач от плейофите в MLB, в който Канзас Сити Роял надигра Ню Йорк Метс и спечели Световната серия. Отборът от Мисури стана шампион в Лигата за първи път от 1985 г. и за втори в своята история.

Пламен Константинов: В България се правят безсмислени спортни съоръжения

Има такава опасност – да няма смяна за националния отбор по волейбол. Унищожихме една работеща система – за мен твърдението...

11. Супербоул

Финалът на националната футболна лига на САЩ Супербоул е най-голямото спортно събитие в страната, национален празник, който традиционно събира милиони зрители пред малкия екран. Приходите от билети за за тазгодишния финал, в който отборът на Ню Ингланд Пейтриътс се наложи над Сиатъл Сийхоукс, надхвърлиха 60 млн. Долара.

10. Боят Мейуедър — Пакиао

Флойд Мейуедър победи по точки Мани Пакиао в "Мача на века", който се проведе в прочутата зала "MGM Гранд Гардън Арена" на 2 май. Американецът донякъде разочарова с представянето си, но записа 48-а победа в 48-ия си бой на професионалния ринг. Според медиите, хонорарът за победителя в този мач е бил 210 млн. долара.

9. US Open 2015

Твърди се, че двубоите от четвъртия и последен за годината турнир от Големия шлем са били наблюдавани от почти половината от обитателите на земното кълбо. Тази година турнирът при мъжете бе спечелен от Новак Джокович, а при жените победителка изненадващо стана Флавия Пенета. 33-годишната италианка стана най-възрастната тенисистка, спечелила за първи път надпревара от Големия шлем на сингъл.

Невероятно - китайче направи немислимото на прескок с въже (Видео)

11-годишен китайски ученик успя да подобри световния рекорд по скачане на въженце. За само 30 секунди Чен Ксяолин успя да направи 110 п...

8. Ролан Гарос 2015

Откритото първенство на Франция по тенис, известно още като „Ролан Гарос“, има много повече фенове, отколкото Ел Класико или финала на Шампионската лига. Някой може да се учуди, но не е тайна, че големият тенис е един от най-зрелищните видове спорт и съответно изключително много гледан по света.

Турнирът при мъжете тази година бе спечелен от Стан Вавринка, а при жените титлата стана притежание на Серина Уилямс, 20-а от Големия шлем в кариерата й.

7. Тур дьо Франс

Най-престижната колоездачна надпревара в света се проведе за 102-и път. Турнирът стартира на 4 юли в холандския град Утрехт и на 26 юли традиционно приключи на Елисейските полета в Париж. Победител за втори път стана британецът Крис Фрум.

6. Световна купа по ръгби

Пореден успех за сестри Стоеви, завоюваха титлата в Милано

Българските бадминтонистки Габриела и Стефани Стоеви спечелиха титлата от международния турнир по бадминтон в италианския град Милано...

Световната купа по ръгби също заема едно от най-високите места в рейтинга на най-транслираните спортни събития. За пример, мачът от тазгодишния световен шампионат, в който Япония разгроми Самоа с 26:5, е бил наблюдаван от 25 млн. японци, а с това е поставен световен рекорд. Победител в турнира стана Нова Зеландия, първият отбор в историята на ръгбито, три пъти завоювал престижната купа.

5. Финалите на НБА

На 17 юни баскетболният клуб от Оукланд Голдън Стейт Уориърс сътвори истински празник за своите почитатели. Отборът се наложи във финалната серия над Кливланд Кавалиърс. Президентът на САЩ Барак Обама секунди след триумфа поздрави „воините“ в своя микроблог в Туитър. „Прекрасната победа на Голдън Стейт стана венец на фантастичния сезон на Стеф Къри, но трябва да отдадем дължимото също на ЛеБрон Джеймс и Кавалиърс“, написа американският президент.

4. Уимбълдън

И отново тенис. В сравнение с миналата година посещаемостта на лондонския турнир в Twitter се е увеличила и е достигнала близо 8 млрд. Тази година нарасна и наградният фонд на състезанието – 26,75 млн. паунда. Шампиони станаха фаворитите Новак Джокович и Серина Уилямс.

3. Световно първенство по футбол за жени

Ето как трябва да тренираме

Изследователи от Каролинския институт обясниха тайната на бързото укрепване на мускулите, постигано с кратки тренировки с висока ефекти...

Поклонниците на женския футбол могат да ликуват. Статистиката в Twitter разбива на пух и прах твърденията на скептиците за непривлекателност на турнир с участието на по-красивата половина от човечеството. Най-силен отбор тази година в Канада стана тимът на САЩ. В микроблога на социалната мрежа посещенията са достигнали 9 млрд. в периода от 6 юни до 5 юли. Вече дали някой ще се изказва, че женският футбол не е популярен?

2. Мартенска лудост 2015 (баскетбол)

Какво представлява „Мартенска лудост“ и какво отношение има към спорта? По установена традиция с това необичайно словосъчетание специалистите и запалянковците наричат плейофите в баскетболния шампионат на Националната колежанска спортна лига на Америка, които винаги съвпадат с втората половина от месеца. Оказва се, че студентският шампионат е по-популярен от големия си брат – NBA. Удивително, но факт! Съгласно статистиката, предаването на „Мартенска лудост“ ежегодно приковава към екраните на телевизорите и компютрите огромна аудитория, в Twitter този сезон – 9,1 млрд. Турнирът определя най-добрия университет по баскетбол в САЩ.

1. Копа Америка

Най-грандиозното спортно събитие във версията на Twitter за 2015 г. е турнирът Копа Америка, който се проведе в периода 11 юни – 4 юли в Чили. Домакинът на съревнованието триумфира с титлата за първи път в историята, побеждавайки Аржентина в драматичен финал. Футболистите на Хорхе Сампаоли надиграха „гаучосите“ след изпълнение на дузпи с 4:1.

Едно от най-обсъжданите събития в турнира стана постъпката на Лео Меси. Аржентинецът, както и на Мондиал 2014, отказа да приеме наградата за най-добър играч в континенталния шампионат. Никакви уговорки от страна на организаторите не промениха решението на именития нападател. Това е и една от причините за огромния брой преглеждания на публикациите в Twitter, надхвърлили 14 млрд, което е абсолютен рекорд за годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт