Малкият гигант на големия секс - как лекар-педофил "излекува" 150 гимнастички

16949
Малкият гигант на големия секс - как лекар-педофил "излекува" 150 гимнастички
Снимка: Getty Images/Guliver

През лятото на 2016 година журналисти от вестник Indianapolis Star получават информация за злоупотреби от страна на известния в професионалните среди лекар Лари Насър и започват разследване. Резултатите показват, че 53-годишният авторитетен лекар-физиотерапевт, който има зад гърба си четири олимпиади, примерен баща на три деца, нисичък и с очила, е педофил, който в продължение на 20 години не е давал мира на млади гимнастички от отбора на САЩ. Насър безнаказано е комбинирал професионалните си възможности със собствените потребности.

През ноември 2016 година той е арестуван. От първоначалната бройка от 3 пострадали жени, броят нараства до 18, а днес се говори за 150 пострадали от насилника. Обискът в дома му разкрива къде къде по-страшна истина – полицията открива в личния му компютър 37 хиляди файла с детска порнография. Това е напълно достатъчно, за да може съдът в щата Мичиган да го осъди на 60 години затвор. Самият Насър се е признал за виновен за седем от случите, но изслушванията продължават.

По време на следствието пострадалите споделят, че "любимите" травми на Насър са били тези в тазобедрената област или долната част на гърба. Не е изключено, че в структурите на Федерацията по гимнастика на САЩ той да е имал съучастници.

Едно от най-шокиращите признания е на трикратната световна шампионка Макайла Марони. Насър я „забелязал“, когато тя е едва на 13 години и я оставя на мира чак след като приключва спортната си кариера.

Марони твърди, че служители на Федерацията по гимнастика на САЩ много добре са знаели за склонността на Насър. Нейното мълчание е било купено за 1 милион и 250 хиляди долара. Гимнастичката е била накарана да подпише споразумение за неразгласяване, което предвиждало глоба от 100 хил. долара, ако тя или свързан с нея човек разкаже за посегателствата или за самото споразумение. Освен Марони такива споразумения са подписали и други гимнастички.

Федерацията по гимнастика и Насър манипулираха момичетата, за да се страхуват да кажат истината", каза Марони в съда. "Искам промени, за да не се случи това никога повече", добави тя

Самата федерация се разграничава от Насър по всички възможни начини: „Доктор Насър вече не е свързан с гимнастиката на САЩ. Разбирайки за проблемите на гимнастичките, федерацията веднага е уведомила съответните органи. От тогава ние сътрудничим с тях, като се въздържаме от по-нататъшни изявления или други действия, които може да попречат на разследването. Благодарни сме на спортистките за това, че са решили да споделят опасенията си".

Докъде се простира тази благодарност ще покаже следствието.

От Indianapolis Star напомнят, че през 2013 година е имало иск срещу треньора Уилям Маккейб. Той е бил обвинен в насилие над дъщерята на Лиза Гансер, която се обърнала към съда. Такива обвинения към треньора е имало и през 1998 година, след което собственикът на залата уволнил треньора и изпратил писмо до Федерацията по гимнастика в САЩ, в което молил „Макейб да бъде поставен в клетка“. Федерацията не приела заявлението, тъй като е постъпило от трето лица, а за престъпление трябвало да съобщи жертвата или нейните родители.

На 16 януари и олимпийската шампионка Симон Байлс заяви публично, че и тя е една от многото жертви на лекаря на отбора Лари Насар.

Сексуален тормоз и изнасилвания и в ООН, но под знака на "благоприлично мълчание"

Журналисти от британското издание The Guardian са разговаряли в условията на анонимност с няколко десетки бивши и настоящи служителки н...

"Аз съм една от многото, преживели посегателствата на Лари Насар. Надявам се, че ще ми повярвате, когато казвам, че за мен бе много по-трудно да изрека на глас тези думи, отколкото да ги изложа сега писмено", написа шампионката в своя Twitter акаунт.

"Не е нормално да получаваш подобно отношение от доверен физиотерапевт на отбора и да трябва да го наричаш "специално" внимание. Това поведение е напълно неприемливо, отвратително и обидно, особено когато идва от някого, на когото ми е КАЗАНО да вярвам", допълни в изявлението си 20-годишната спортистка и призна, че дълго време е мълчала, защото е виняла себе си за случилото се, но сега нещата са се променили.

"Дали бях твърде наивна? Беше ли всичко по моя вина? Сега вече знам отговорите на тези въпроси. Не. Не, не беше моя вината. Не, аз няма и не трябва да нося вината, която е на Лари Насар", заключи Байлс.

Трикратната олимпийска шампионка Александра Райсман заяви, че американската федерация по спортна гимнастика я е накарала да мълчи за посегателствата от страна на Насър: "Казаха ми да мълча. Когато някои от онези, които имат власт, ти каже да се успокоиш, осъзнавайки, че с теб се държат ужасно, го смятам за заплаха".

"Главното задължение на федерацията трябваше да е в това да се убеди, че съм наред, да получи информация от мен, да разбере дали аз или мои приятелки сме били подлагани на тормоз и да разучат това“, каза още Райсман след признанието на Байлс.

Олимпийска шампионка проговори за преживяно сексуално насилие

Олимпийската шампионка по спортна гимнастика Симон Байлс заяви публично, че и тя е е една от многото жертви на лекаря на отбора Лари На...

Пострадалите споделят, че той е прониквал с пръсти в телата им и е опипвал гърдите им. Марони разказва, че Насър, който в продължение на 30 години е бил главен лекар-остеопат на отбора, е прелъстил 13-годишно момиче на лагер на националния отбор в Тексас.

"Доктор Насър ми казваше, че получавам необходимото по медицински показания „лечение“, което той прилагал към пациентите си повече от 30 години, - разказва Марони. - Този човек ме „лекуваше“ винаги, когато имаше възможност. Това стана и преди спечелването на златото и среброто на Игрите в Лондон от 2012 година."

Гимнастичката споделя, че най-отвратителното посегателство срещу нея се случило по време на световното първенство през 2011 година в Токио. Насър ѝ дал приспивателно по време на полета, а после се събудила в неговата стая в хотела му, получавайки „лечение.“

На 23 януари председателят на административния съвет на Американската федерация по гимнастика Пол Парила, неговият помощник Джей Виндър и отговарящата за финансите Битси Кели подадоха оставки.

"Ние подкрепяме решението им да подадат оставки", каза в комюнике Кери Пери, която бе назначена за председател на федерацията през ноември миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт