Министерството на младежта и спорта осигурило рекорден бюджет за олимпийските спортове (ВИДЕО)

2598
Министерството на младежта и спорта осигурило рекорден бюджет за олимпийските спортове (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Министерството на младежта и спорта е осигурило рекорден бюджет за централите на олимпийските спортове у нас. Това разкри министърът на спорта в оставка Димитър Илиев. Той даде публичен видео отчет за дейността на ведомството и свършеното от екипа му по време на правителството на академик Николай Денков.

Димитър Илиев даде публичен отчет

Димитър Илиев разкри, че за 2024 година са осигурени близо 43 милиона лева за централите на олимпийските спортове в България. По този начин състезателите ни ще могат да се фокусират изцяло върху представянето си на Игрите в Париж през лятото. Министърът на спорта в оставка също така изтъкна, че при неговото управление са осигурени над 5 млн. лева за финансиране на неолимпийските спортове, както и премии за младите спортисти на България.

‼️ „Всеки ден през изминалите 9 месеца работихме усърдно в изпълнение на три големи цели: максимално добри условия за развитие на елитния спорт, достъпен спорт за всички в България и да спрем източването на парите за спорт“. Това заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев в публичен видео отчет за извършеното от екипа му в рамките на правителството на акад. Николай Денков. 🟢 Илиев акцентира, че в среда на наследени проблеми и множество атаки, ръководството на ММС е работило при пълна публичност и прозрачност. „Внесохме стабилност в системата. Увеличихме финансирането и въведохме драконовски мерки за контрол на федерациите. Осигурихме рекорден бюджет за централите по олимпийските спортове – близо 43 милиона лева за 2024 г. Така атлетите ни ще се фокусират единствено върху спечелването на повече медали за България на Летните олимпийски игри в Париж“, изтъква министърът на младежта и спорта. Важен знак за подкрепата от страна на ММС към българските спортисти е увеличението с 27% на месечните средства за подготовка и възстановяване на атлетите с олимпийски квоти. ✅ „Въведохме за пръв път в България премии за младите елитни спортисти. Досега за медалите на световни и европейски първенства те не получаваха нито лев. От тази година за първо място на световно първенство младите ни шампиони ще получават по 20 000 лева, а на европейско – 10 000 лева. Те са нашето бъдеще, продължаваме активно да работим за тях“, категоричен е Димитър Илиев. От първия ден на встъпването в длъжност екипът му застава твърдо зад позицията, че няма втора категория спортисти. В този контекст бяха изравнени премиите за паралимпийците с тези за призьорите на олимпийските игри. ✅ Близо 5 милиона лева са одобрени тази година за финансиране на неолимпийските спортове. Средствата ще достигнат до рекорден брой федерации – 25, се отбелязва още в отчета пред обществото. ✅ „Връщаме престижа на треньорската професия. С 15% увеличихме възнагражденията на треньорите и техните екипи във всички спортове“, добави министър Илиев. В ход са също нови програми, двойно повече са осигурените средства за ученически и студентски спорт. Екипът на ММС работи активно с младите хора и начерта конкретни мерки, за да бъде България още по-добро място за развитие и просперитет. ✅ Въведени бяха мерки за прозрачност, отчетност и контрол както в министерството, така и за федерациите, за да отива всеки лев от бюджета в спорт. „С ясни и категорични критерии слагаме край на изтичането на пари при „наши хора“ без резултат“. За 9 месеца успяхме да положим добри основи. Има още много важни неща, които да свършим за българския спорт“, каза още Димитър Илиев.

Posted by Министерство на младежта и спорта on Wednesday, March 6, 2024

„Внесохме стабилност в системата“

„Внесохме стабилност в системата. Увеличихме финансирането и въведохме драконовски мерки за контрол на федерациите. Осигурихме рекорден бюджет за централите по олимпийските спортове – близо 43 милиона лева за 2024 г. Така атлетите ни ще се фокусират единствено върху спечелването на повече медали за България на Летните олимпийски игри в Париж“, заяви Димитър Илиев.

Още вчера Димитър Илиев призна, че подава остава, а след това не знае какво ще се случи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт