Официално: Милка Манева е сребърен медалист от Лондон`2012

2832
Официално: Милка Манева е сребърен медалист от Лондон`2012
Снимка: БГНЕС

Шест години след олимпиадата (през 2016 г.) Международният олимпийски комитет потвърди наказанието на шампионката в категория до 63 килограма на турнира по вдигане на тежести Мая Манеза от Казахстан. Втората в общото класиране Светлана Царукаева от Русия също е дисквалифицирана за допинг, съобщи кореспондент на Actualno.com.

Така смолянчанката Милка Манева стана сребърна медалистка с двубой от 233 кг, а олимпийска шампионка е канадката Кристин Жирар с 236 кг.

Сани Жекова отново не успя в битката за медалите в любимата си дисциплина

Българската състезателка по сноуборд Александра Жекова се класира на шеста позиция в бордъркроса на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг...

Едва наскоро обаче председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова изпрати официално писмо до Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) за преразпределянето на медали.

„Международният олимпийски комитет писмено ни информира, че вследствие на взетите решения за дисквалификация на Мая Манеса, Светлана Царукаева и Сибел Симсек, които са се класирали съответно на първо, второ и четвърто място в състезанията по вдигане на тежести, жени, 63 кг. на игрите на ХХХ Олимпиада, Лондон 2012, Милка Манева сега е класирана на второ място в тази дисциплина.

За да се пристъпи към преразпределянето, съгласно новото класиране, моля Милка Манева да изпрати в БОК дипломата, спечелена за петото място, най-късно до 4 май т.г., която ние ще предоставим обратно на МОК. След което МОК ще пристъпи към процедура за преразпределяне на медала колкото е възможно по-бързо“, пише Костадинова на БФВТ.

„Въпросът е, че пак чакаме. Това е писмо, с което уведомяват нашия, Българския олимпийски комитет всички, които са засегнати от решенията за категория 63 кг. На мен ми искат дипломата, на която пише, че съм пета. И трябва да я върна. На тази, която има медал, са й писали, че трябва да си върне медала. Всичко това трябва да се върне в Международния олимпийски комитет, да се събере комплектът и да го преразпределят към хората, които го чакат. Това според мен ще отнеме още време“, коментира Милка Манева.

Альона Савченко - легенда във фигурното пързаляне (СНИМКИ)

"Още не мога да повярвам. Това е изключително", това заяви легендарната фигуристка при спортните двойки Альона Савченко, след като най-...

Фактически вече официално е признато, че тя е втора на олимпийските игри в Лондон от 2012 г.

Преди дни от сайта на МОК бе премахнато името на рускинята, но на името на Милка Манева все е отбелязано бронз, а не сребро.

„Вероятно обновяват с определено закъснение сайта на МОК, затова все още моето име се води с бронз. След мен е мексиканката, която трябва след преразпределението на местата да е с бронз, а нея още я няма вписана. Оттук-насетне следва от МОК да се прати на Българския олимпийски комитет официален документ с протокол от състезанието с новото класиране, което да бъде изпратено на Федерацията по вдигане на тежести“, допълни Манева.

Две години минаха от първото съобщение досега. Спортистката се надява в рамките на 2-3 месеца всичко да бъде финализирана цялата процедура по преразпределението на медалите.

Най-красивата жена на Олимпиадата в Пьонгчанг (СНИМКИ)

Кърлингът е много специфичен спорт и едва ли може да бъде причислен към атрактивните такива, но това беше до скоро. 25-годишната Анаста...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт