Каква мотоциклетна каска да избера

700
Каква мотоциклетна каска да избера
Снимка: Honda Goldwing

Напоследък ретрото е на мода. Дори и при мотокаските. Знаем, че ако сте начинаещ моторист, много ще ви се иска да заложите на лек и отворен модел със свежи цветове. При каските от този тип основният проблем е, че нямате никаква защита на изключително уязвимите при падане брадичка и предна част на лицето. Най-общо казано мотоциклетните каски се делят на отворени и затворени (шлем). Тези от първия тип могат да разполагат и с визьор, възможно е обаче такъв и да липсва. Доброто охлаждане също е голям плюс в полза на отворените каски, както и усещането за свобода, което дават. Уточняваме обаче, че каска от този вид е подходяща предимно за градски условия, особено ако карате скутер или малък мотоциклет. Не ги препоръчваме за излизане извън града с мотоциклети от по-голям калибър, където движението е с по-висока скорост.

И все пак - кои са най-безопасни? Най-високо ниво на защита предлагат затворените каски тип „шлем“. Тук различаваме два подвида - напълно затворени и отварящи се (т. нар. модуларни). Тези от последния цитиран тип позволяват да премахвате или просто да вдигате предната им част в случаите, в които тя не ви е необходима. Те са изключително удобни за монтиране и на комуникационни устройства. Модуларните мотоциклетни каски са подходящи за ездачи, които често пътуват на по-дълги разстояния с туристически мотоциклет като легендарния Honda Goldwing или пък машини, еднакво добри, както на дълъг път, така и при планински преходи като не по-малко известния модел Africa. Много мотоциклетисти използват модуларните шлемове и в градски условия заради възможността да да ги носят с вдигната или демонтирана предна част. Поставеният по този начин шлем доста се доближава до отворените каски. Като единствен недостатък е редно да цитираме, че са по-обемисти и малко по-тежки поради механизмите си за отваряне

Както показва и наименованието им, така наречените Full face каски обгръщат цялото лице и пазят максимално брадичката при евентуален удар. Тези модели са подходящи за притежателите на пистови мотоциклети и въобще на спортни модели.

Можете да изберете най-подходящия за вас модел мотоциклетна каска и онлайн. Заложете на магазин на официален дилър (примерно bmeshop.bg на Бултрако Моторс), тъй като все пак имате възможност да отскочите до шоурума им и да премерите на място, а и можете да бъдете сигурни в произхода на стоката и гаранцията. Често имат и седмични промоции с големи намаления, които никак не е зле да следите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com