Петер Шрайер отпразнува 10 години с КИА МОТОРС

2720
Петер Шрайер отпразнува 10 години с КИА МОТОРС

Петер Шрайер отбеляза десет години на поста Главен дизайнер на КИА, период, в който глобалните продажби на марката се увеличиха с около 1,1 млн. автомобила през 2005г. до 3,05 млн. през 2015г.

Петер Шрайер е двигателят на дизайнерската революцията в КИА през последното десетилетие – моделната гама претърпя истинска трансформация, която се отрази и във възприятията на потребителите от цял свят. Присъединявайки се към КИА Моторс през 2006г. като главен дизайнер, Петер Шрайер понастоящем е президент и Главен дизайнер на корпорацията.

Утвърждаване на новия имидж на КИА

КИА осъществява серия от подобрения в продължение на няколко години преди 2006г., когато Петер Шрайер се присъединява към компанията в качеството си на Главен дизайнер. През същата година южнокорейската марка лансира на европейския пазар новия КИА сийд с безпрецедентна 7-годишна гаранция или 150 000 км пробег, като същевременно разширява с нови модели своя глобален производствен капацитет.

Интересът на потребители по цял свят към качеството на автомобилите КИА нараства, а новаторският дизайнерски подход на Шрайер се превръща в мощен тласък за трансформация на марката и съществена промяна в имидж й, което е в унисон с бъдещата глобална политика на КИА.

Ето какво споделя Шрайер: “Когато започнах работата си в КИА, беше много важно да утвърдим автентична идентичност на бранда, както и да създадем единно усещане за него. Все пак началото на живота на всеки наш нов модел не се базира само на естетиката. Това е процес, в който комплексни идеи трябва да заработят в синхрон, и да намерят приложението си в модел, който е в състояние да породи силен емоционален отклик.”

През следващите години тази визия довежда до утвърждаването на единна ДНК в дизайна на разширяващата се моделна гама на КИА с отличителни елементи и изцяло нов облик. Под ръководството на Петер Шрайер, КИА успява да утвърди ясна идентичност, да увеличи разпознаваемостта на марката и да стартира производството на цяла серия от нови модели със стилен и авангарден автомобилен дизайн.

Чарът на Южна Корея: вдъхновението зад новите дизайнерски решения

Докато КИА осъществява трансформация на своята продуктова гама, популяризирането на южнокорейската култура по света с явления като така наречения K-поп (музикалния мега хит „Gangnam Style”) или модерната архитектура, се превръща в част от вдъхновението на Шрайер и неговите дизайнерски екипи.

Самият Шрайер коментира в тази връзка: “За дизайнерите е важно не само да се вълнуват от автомобилите, но и да се интересуват от архитектура, изкуство, музика, промишлен дизайн… и много други неща. Всичко това ни инспирира, а ние в същото време също му влияем. Хората днес вече знаят повече за Южна Корея и за случващото се там. От една страна, сме вдъхновени от неповторимия пулс на Сеул, а от друга сме обгърнати от тишината, която е важна за концентрацията ни.”

Именно този контраст е източникът на дизайнерския език на моделите КИА. “Ние разполагаме с това богатство, което ни вдъхновява и насърчава нашето творческо мислене. Всичко е опростено и изчистено, но е постигнато в резултат на много труд и висока степен на концентрация”, обяснява Шрайер.

Философията на Шрайер e инспирирана от южнокорейската максима: ‘изчистена права линия’, която характеризира всеки един дизайнерски проект, ръководен от него. Създаването на глобална мрежа от дизайнерски екипи води до различни интерпретации на този подход в трите дизайнерски центъра на корпорацията – в Калифорния, САЩ, Франкфурт, Германия, както и в развойния център на КИА в Намянг, Южна Корея.

Промени във възприятието за марката КИА

Kia разкри напълно новото Rio

Корейският производител Kia разкри цялата информация за четвъртото поколение на хечбека си Rio. Европейската версия на модела ще бъде п...

2010 КИА Оптима, един от първите модели на КИА с екстериор и интериор, разработен изцяло под ръководството на Петер Шрайер, днес се възприема като катализатор на последната трансформация в продуктовата гама на КИА, по отношение на дизайна. Освен че е високотехнологичен и усъвършенстван спрямо предшествениците си модел, дизайнът на Оптима придава дълбочина в гамата на КИА и изцяло променя начина, по който широката аудитория възприема марката в световен мащаб. Най-новото поколение Оптима, лансирано по-рано тази година, е с подчертана индивидуалност и неповторимо излъчване.

Петер Шрайер ръководи разработването на различни дизайнерски концепции, като изследва и разширява потенциала на КИА в областта на дизайна. Прототипи като Track’ster от 2012 г., GT4 Stinger от 2014 г. и Ray от 2010 г. разкриват вълнуващата бъдеща визия на КИА и спомагат за постигане на повече дълбочина и неподправено глобално излъчване на бранда като цяло.

Акценти в дизайна

Любимите разработки на Шрайер от последните години включват Соул, който буквално „променя бранда” със своя открояващ се външен вид и привлекателен алтернативен имидж, както и новата Оптима Sportswagon, истински европейски лайфстайл автомобил, който скоро ще се дистрибутира в европейската търговска мрежа.

Kia също прави водороден автомобил

Избухналият през миналата година „Дизелгейт” стана една от основните причини все повече производители да търсят алтернативн...

Впечатляващият и изключително авангарден КИА GT Concept дебютира на световното автомобилно изложение във Франкфурт през 2011 г. и убедително демонстрира как би изглеждал един бъдещ седан с четири врати на утвърдената компания.

Всъщност GT Concept държи първенството сред фаворитите на Шрайер: “Нали знаете, когато имате повече от едно дете, е трудно да посочите своя любимец. Просто обичате всичките. И аз обичам всички автомобили, чийто дизайн съм създал, но има един, който, трябва да призная, все пак по някакъв начин се откроява. GT Concept беше проектът-мечта за мен и нашите дизайнери, защото имахме шанса да разработим истински GT - автомобил, който внася много динамика и стил в пътуването.”

Дизайнът на КИА: бъдещето

Дизайнът има ключова роля при трансформацията във възприятията за марката КИА и нейните продукти в последните няколко години – затова компанията ще продължи да следва своята политика, фокусирана върху дизайна, още много години напред. Предстоящите премиери в нови сегменти, както и непрекъснатото обновяване на моделите чрез бъдещи поколения, ще демонстрират убедително, че дизайнът на КИА ще продължи да бъде в сърцевината на фирмения успех.

Шрайер обобщава: “Онова, което наистина ме въодушевява, е бързата еволюция на компанията. Марката, която познавахте преди десет или дори преди пет години, вече не съществува. Това се вижда дори в най-дребния детайл. Усеща се и в превъзходното качество на материалите. Когато вървим напред, е особено важно промяната да е истинско усъвършенстване, а не само стремеж да бъдем различни.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com